Работодателите вече са по-внимателни при уволнения

Преди половин година имало недостиг на кадри в почти всички сектори
11 юни 2020 17:30, Ния Христова
14

 

Заради пандемията от COVID-19 световната икономика се намира в най-тежкия си колапс от 1870 г. Очакванията са тази година тя да се свие с 5,2%. 

Изследване показва, че у нас от 353 работодатели само 9% са готови и ще наемат нов персонал.
 
"През 2011 година започнахме да правим изследването, но това е най-песимистичната прогноза. Обичайно в последните години прогнозата е оптимистична, винаги се очаква да наемат нови и нови кадри, но сега заради коронакризата нещата не стоят по този начин", каза мениджърът "Продажби и бизнес развитие" в Manpower Мария Стоева в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Тя сподели, че преди половин година нещата са били много различни, защото кандидатите за работа са били силната ръка на пазара на труда.
 
"Те не достигаха в почти всички бизнес сектори, с много малко изключения. И в нискоквалифицирания персонал, и в специализираните позиции имаше недостиг на кадри, работодателите бяха готови да приемат всеки, който е готов да им предложи определени знания и умения", допълни Стоева.
 
Тя поясни, че Германия и Хърватска са единствените страни, които проучването обхваща и са с оптимистична прогноза за наемане през следващото тримесечие.
 
"В цяла Европа нещата стоят така. Работодателите си взеха уроци и сега са много внимателни, когато трябва да освобождават служители. Имаше и такива, които се погрижиха за служителите си, дори когато се налагаше да ги освобождават. Даваха ги на компании като нас, за да може да им намерим работа в определен сектор", каза още Мария Стоева.
 
Според нея сферите, които най-много пострадаха от кризата, са търговията и производствата в голямата си част. 
 
"Спрямо проучването ни, най-ниски са очакванията за наемане на хора в регион Бургас. Там са минус 20%. От тази криза произтичат и доста позитиви. Последните години пазарът на труда не беше никак балансиран. Работодатели бяха поставени в ситуация, в която нямат право кого да изберат да назначат, нямат право да изберат кого да запазят", коментира Стоева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като цяло работодателите научиха доста неща,включително и да обръщат внимание на работника,както и да бъдат внимателни с него.въпросът ми е,кога работника ще разбере,че освен права има и задължения? Като например : - Да си уплътнява на 100 % работното време.- Да върши съвестно и качествено онова,за което е бил назначен.- Да разбере,че колкото дава,толкова и ще получи.Ако има недоволни,нека да се опитат да инвестират собствени средства,време и нерви и да постигнат невиждани успехи в бизнеса!
10
0
 
6
 
! Отговори
Фнимателно преди 3 години
В тикволандия спазването на каквото и да било законодателство е по скоро пожелателно, отколкото задължително, особено при трудовоправните отношения. Все пак е добре да се припомни на мутроработодателите тарикати с един пръст чело, че когато дължиш на някого пари, по писмен договор, по устен договор или за каквото и да е, и открито заявиш, че нямаш намерение да се издължиш, могат да ти се случат много неприятни неща.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Сф може и да е така, но в провинцията не е така.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига да имат кой уволняват...вече се изхитриха ,един познат започна на сл.бр. работа ,в договора имало клауза че ако напуснеш ще плаща обещетение на фирмата )та ако по договор брутна 1000 лв .а получи минимална Ко правим тогава.
7
0
 
5
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
Скоро,скоро,къде 2025-2028 година,дотогава ще е мамата си трака!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро всички ще се върнат на работа, но със лека подмяна на фирмите и всичко по старо му, упс... по-зле ще става, защото като паднат границите в ЕС и изискванията, самолетите пак ще полетят, а всичко живо ще си бие по една бързачка за довижда и на втори терминал - гет а... Очакваме ви братя и сестри, не си губете времето в бандитски Бокостан. Тук ала бала няма и се живее спокойно, стига човек да е бачкатор и да знае за какво бачка. Лесно начало няма, но всичко се нарежда като баничка с боза...
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Те не достигаха в почти всички бизнес сектори, с много малко изключения. И в нискоквалифицирания персонал, и в специализираните позиции имаше недостиг на кадри, работодателите бяха готови да приемат всеки, който е готов да им предложи определени знания и умения"-----------------------------------------------------------------Това изявление е на някакъв птичи език. Няма общо с реалността.
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работодателите вече са толкова внимателни при уволнения, че още при постъпване на работа те принуждават да попълниш и подпишеш молба за напускане по взаимно съгласие без дата.
3
0
 
20
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Бургас е най хубавият град за живеене ( анализ основан на световно Неизвестното Дарик радио) От както кметът Николов (човек на Герб) е кмет от доста години-Ние Бургазлии може да се "похвалим" с инвеститори и заплати не повече от 600лв чисто ! и то трайна тенденция от близо 10 г насам в Бургас!!! Най скапаният град за живеене е това- ЕДИН СЕЗОНЕН ГРАД С БИЗНЕСМЕНИ БАЙ *** ЧАКАЩИ ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ "СЕЗОН""
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека ги наричаме с истинското име - работонаематели. Така се наричат в САЩ и Великобритания.
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми ще са по-внимателни, защото загубят ли си робите, трудно ще намерят нови.Малко останаха балъците готови да работят за жълти стотинки.

Спонсорирани публикации