Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година

Страната ще изпревари САЩ до 7 години
26 дек 2020 20:35, Красимир Ангелов
222
Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година
Снимка: Bloomberg

Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света преди края на десетилетието, след като превъзхожда конкурента си по време на глобалната пандемия Covid-19, се казва в доклад, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Центърът за икономически и бизнес изследвания (CEBR) заяви, че не е очаквал стойността на китайската икономика, измерена в долари, да надвиши тази на САЩ до 2028 г. Това ще стане половин десетилетие по-рано, отколкото се очакваше преди година.

"От известно време всеобхватна тема в глобалната икономика беше икономическата война и войната с мека сила между САЩ и Китай. Пандемията от Covid-19 и съответните икономически последици със сигурност наклониха това съперничество в полза на Китай", се казва в документа на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

"Голямата новина в тази прогноза е скоростта на растеж на китайската икономика. Ние очакваме да изпревари САЩ цели пет години по-рано, отколкото смятахме преди година. Други азиатски икономики също се изстрелват нагоре. Това е един урок за западните политици, които са се представили сравнително зле по време на пандемията – те трябва да обръщат много повече внимание на случващото се в Азия, вместо просто да се гледат един друг", обтлеязва Дъглас Макуилямс, заместник-председател на CEBR.

В доклада се посочва още, че Китай ловко е управлявал пандемията чрез строги ограничителни мерки, които са били въведени още на ранен етап, докато на Запад пандемията е нанесла удар по дългосрочния растеж. Това означава, че относителните икономически резултати на Китай са се подобрили.

Китай се очаква да постигне среден икономически растеж от 5,7% на година от 2021-2025 г., преди да отчете спад до 4,5% от 2026 г. до 2030 г. Докато САЩ вероятно ще отбележат силен постпандемичен възход през 2021 г., но растежът им ще се забави до 1,9% на година между 2022 г. и 2024 г. и до 1,6% сред това. Япония ще си остане третата най-голяма световна икономика, изразено в долари, до началото на 30-те години, когато ще бъде изместена от Индия, в резултат на което и Германия от четвърто място ще слезе на пето, се казва още в доклада.

Делът на Китай в световния БВП се е увеличил от 3,6% през 2000 г. на 17,8% през 2019 г. и ще продължи да расте, заявяват от CEBR. Според доклада, той ще премине прага на глава от населението от 12 536 долара, за да стане държавата с високи доходи до 2023 година. Въпреки това жизненият стандарт в Китай ще остане много по-нисък, отколкото в САЩ и западноевропейските страни, отбелязва от CERB. В САЩ средният доход на глава от населението е малко над 63 000 долара, докато във Великобритания е малко над 39 000 долара.

CEBR заяви, че напускането на ЕС няма да попречи на Обединеното кралство да бъде една от най-добре представящите се икономики през следващите 15 години.

Тъй като през следващите десетилетия повече държави правят планове за преход към нетна въглеродна нулева икономика, CEBR заяви, че ще има по-слабо търсене на изкопаеми горива и по-ниски цени на петрола. Цената на барел суров петрол ще падне под 30 долара до 2035 г., се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
9
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Фашизъм на Мейжи.
109
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе аз въобще не съм фен на кучеядите,ама за жалост доста от покупките ми напоследък са произведени там,а пък Щатските нещо не ги виждам никакви!
108
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е ,като западните компании пренесоха пройзводствата си в Китай и югоизточна Азия.
107
14
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
АЗ ,бацка съм виждал само японски, германски и китайски стоки. Качествени. Що ? Хамериканците много искат да са като Япония, ама не им се получава. Култура. Някой може и да разбере...
106
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MaйMyнaтaобясни. Отдавна не съм чел нещо наистина смешно.
105
11
 
6
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Хахаха 2028 ? Хахаха Китай е цивилизацията, хамерика- конекрадци и ***. Факт. А Европа, много жалко, че си избра лошите момчета.
104
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия вече е сателит на Китай.
103
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън-дрън Голямо важно!Китай е1,4млрда жители.4,5 повече от САЩ значи трябва да има 5пъти по-голямо БВП,а не няколко процента.Още по-смешно е сравнението Япония(120млн.) и Индия 1,4млрда)Китайците и индийците ще си останат 10пъти по-бедни от развитите демокрации.
102
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китай преминава от експортен модел към модел на ръст чрез разширяване на вътрешния пазар.
101
8
 
5
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 3 години
Според CEBR данните от 2010г, Китай трябваше тая година да е вече първа световна икономика.
100
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стоките, произведени в Китай днес, са по-евтини, и в повечето случаи по-добри от американските.
99
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уолмарт изхвърли всички американски стоки от рафтовете си, и сега във всяко кътче на САЩ се продават китайски стоки. Американската икономика не може да конкурира китайската по цени и качество, американците които преди произвеждаха стоките които сега са заменени с китайски са без работа. В САЩ има цели пустеещи градове пълни с бездомници и безработни защото няма работа.
98
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извинете, за каква икономика на САЩ става дума в доклад?
97
4
 
4
 
! Отговори
V преди 3 години
,,Заемите, стимулирани от ниските лихви, са натрупали потребителски, бизнес и държавен дълг от 64 трлн. долара. Колко е това? Над три пъти от брутния вътрешен продукт на страната.,, И в Европа не е много по различно положението. В Европа много пари се раздават на държавна ясла и за виши кетапи. В САЩ поне си ги плащат. При това положение китайците трудно ще бъдат победени.
96
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Юанът започна да изтласква долара.
95
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарчетата не издържат вече на тоталната евроатлантическа доминация и измислят какво ли не само за да се защитят. Сега БВП-то било безмислено.Последния да угаси лампите.
94
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи уточняване,имало и "високо" технологичните продукти с лого-USA,соя,говеждо месо,фрези и бургии Stanley,калъфки,възглавници,тоалетни чинии, тенджери!!!!!
93
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Западната система не може да се съревновава с Китай, а само да пречи на рестжа му.
92
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ строят 10 къщи от дърво и хартия, продават ги за 5 милиона долара и пишат в БВП 5 милиона долара.В Русия или Китай строят 10 къщи с тухли и строителни материали, продават ги съотнесено към местната валута за 500 хиляди долара и пишат в БВП 500 хиляди долара, и после доклат по блумбърг развива локуми за БВП.Толкова за БВП.
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъха безсилие от опорките на другарчетата.