Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година

Страната ще изпревари САЩ до 7 години
26 дек 2020 20:35, Красимир Ангелов
222
Доклад: Китай става водещата икономика в света през 2028 година
Снимка: Bloomberg

Китай ще изпревари САЩ като най-голямата икономика в света преди края на десетилетието, след като превъзхожда конкурента си по време на глобалната пандемия Covid-19, се казва в доклад, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria.

Центърът за икономически и бизнес изследвания (CEBR) заяви, че не е очаквал стойността на китайската икономика, измерена в долари, да надвиши тази на САЩ до 2028 г. Това ще стане половин десетилетие по-рано, отколкото се очакваше преди година.

"От известно време всеобхватна тема в глобалната икономика беше икономическата война и войната с мека сила между САЩ и Китай. Пандемията от Covid-19 и съответните икономически последици със сигурност наклониха това съперничество в полза на Китай", се казва в документа на Центъра за икономически и бизнес изследвания.

"Голямата новина в тази прогноза е скоростта на растеж на китайската икономика. Ние очакваме да изпревари САЩ цели пет години по-рано, отколкото смятахме преди година. Други азиатски икономики също се изстрелват нагоре. Това е един урок за западните политици, които са се представили сравнително зле по време на пандемията – те трябва да обръщат много повече внимание на случващото се в Азия, вместо просто да се гледат един друг", обтлеязва Дъглас Макуилямс, заместник-председател на CEBR.

В доклада се посочва още, че Китай ловко е управлявал пандемията чрез строги ограничителни мерки, които са били въведени още на ранен етап, докато на Запад пандемията е нанесла удар по дългосрочния растеж. Това означава, че относителните икономически резултати на Китай са се подобрили.

Китай се очаква да постигне среден икономически растеж от 5,7% на година от 2021-2025 г., преди да отчете спад до 4,5% от 2026 г. до 2030 г. Докато САЩ вероятно ще отбележат силен постпандемичен възход през 2021 г., но растежът им ще се забави до 1,9% на година между 2022 г. и 2024 г. и до 1,6% сред това. Япония ще си остане третата най-голяма световна икономика, изразено в долари, до началото на 30-те години, когато ще бъде изместена от Индия, в резултат на което и Германия от четвърто място ще слезе на пето, се казва още в доклада.

Делът на Китай в световния БВП се е увеличил от 3,6% през 2000 г. на 17,8% през 2019 г. и ще продължи да расте, заявяват от CEBR. Според доклада, той ще премине прага на глава от населението от 12 536 долара, за да стане държавата с високи доходи до 2023 година. Въпреки това жизненият стандарт в Китай ще остане много по-нисък, отколкото в САЩ и западноевропейските страни, отбелязва от CERB. В САЩ средният доход на глава от населението е малко над 63 000 долара, докато във Великобритания е малко над 39 000 долара.

CEBR заяви, че напускането на ЕС няма да попречи на Обединеното кралство да бъде една от най-добре представящите се икономики през следващите 15 години.

Тъй като през следващите десетилетия повече държави правят планове за преход към нетна въглеродна нулева икономика, CEBR заяви, че ще има по-слабо търсене на изкопаеми горива и по-ниски цени на петрола. Цената на барел суров петрол ще падне под 30 долара до 2035 г., се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
14
 
10
 
! Отговори
ЯДЕЦ! преди 3 години
Комунистически Китай никога не може да стане водеща икономика в света, защото в 2028 г просто няма да съществува такава държава. Не само Китай, но и диктаторските феодални режими на Русия, Иран и Северна Корея ще изчезнат от лицето на Земята след близката космическа война, която те сами ще предизвикат. В 21-ви век Космическа Америка няма да си играе на демокрация с феодалите...
129
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ са комплексирани парвенюта които могат само да се перчат евтино - мейк Америка грейт агейн, йе йе йеее! Китай е хилядолетна цивилизация, от Китай никога няма да чуеш да се перчат че са велики!
128
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТмного си далече от реалния свят.
127
12
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Оу, всичко зависи от Путин. Нали знаеш, че първият самолетоносач е японски ? Владивосток - Токио е един хвърлей. Газ, стомана, ядрено гориво за Свещения остров.
126
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГосТяпонците разчитат на благонадежни партньори. С балалайки като руснаците никога няма да се занимават.
125
15
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
И между другото, светът ще се оправи когато към Япония потече руска газ и стомана. Това е споразумението на хилядолетието. Затова се бави толкова.
124
21
 
7
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Това че простолюдието е виждало само китайски найлон, не означава че няма китайска коприна. Хахаха хахахаха А между другото, какво хамериканско освен джим бийм и левис са виждали е друг въпрос Хахаха. А компютъра ми е Фуджицу. Ако някой си отвори устенцата.
123
5
 
9
 
! Отговори
До129 преди 3 години
Може и да е бил такъв замисълът на Запада преди 20-30 години,но реалността в момента е съвсем различна,Китай вече "фабриката"на света с доста добри доходи,с огромно и образовано население,с промишленост която мачка като валяк по себестойност а вече и по качество всичко което му се изпречи!
122
20
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Хахаха Китай нямали ядрени оръжия. Говедарче, Китай освен ядрени оръжия имат ядрени подвоници и самолетоносач вече. Не че искат. Но краварите ги принуждават. Иначе, биха си произвеждали телескопи (най големия в света) и реактори на термоядрен синтез. Ама селяните се праат....няма как.
121
10
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Народ имащ държава от 5000 години и дал на света...открития като;барута,хартията,компаса,алкохола,ръчната количка,пастата(макароните),кибрита,коприната и какво ли още не.Сътворили единствения земен градеж през древноста,наблюдаван и сега от Космоса-Великата китайска стена,та този народ е време да заеме...полагащото му се първо място.Даже се позабавиха малко,но ще...наваксат.
120
6
 
28
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Гражданите на тази водеща икономика все още захранват нелегалните канали за трафик на хора към Щатите, Канада и Западна Европа, а на почитателите на Китай, Северна корея или раССия, които по силата на едни стари рефлекси продължават да клеймят загниващия американски империализъм и лошият западен капитализъм, препоръчвам да посетят тези така желани от тях дестинации и да се опитат да поживеят малко там ... ДА ама НЕ ... !!!
119
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименза 2028 не се знае. Но 2050 Русия ще е на първо място...като китайска провинция.
118
22
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Русия е велика ! Вечна слава на Русия ! Революционна !
117
9
 
6
 
! Отговори
Chimerica преди 3 години
Това съперничество е за неуки хора и промити мозъци. Китай са фабриката на САЩ. Скачени съдове. Но има производства, които могат да се правят само от бедни жълтурковци за стотинки. И англосаксонците са ги изнесли там. А Китай може като оборот и тройно да надмине САЩ. И какво? Два месеца да не и се купуват джаджите и са дотам. На вътрешният им пазар нямам как да пласират толкова нещо. А пък за някаква суперсила е смешно да се говори. Първо, нямат ядрено оръжие. Второ, коя война спечелили?
116
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До MaйMyнaтaобоснови се. И същевременно ми докажи, че първите сведения за писменост- глинените плочки не са пари.
115
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А,Расия през 2028г. на кое место ще е,на 53 или125след Бангладеш?
114
13
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Това че простолюдието е виждало само китайски найлон, не означава че няма китайска коприна. Хахаха
113
5
 
5
 
! Отговори
Рикиджия Северозапад преди 3 години
То си знае, че Европа залязва , що тия талибани не бягаха в Китай бе умници ???Защото там не виреят
112
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин ще остане на власт докато китайската партия реши. Междувременно висши китайски комунисти плачат в американски ефир и се молят за по-ниски тарифи от САЩ.
111
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е хора които наблягат на математиката и дори нац. отбор на САЩ да е от Китайци да са номер едно, та кой друг Барбекю Мен от дъмбфакистан ли?