Нов дизайн: Променят мярката "60/40", какво мисли бизнесът?

Предложението обаче предизвика опасения, предстоят обсъждания
19 юни 2021 16:00, Петя Славова
31

Променят мярката за подпомагане на бизнеса в условията на пандемия, известна като "60/40". От нея вече ще могат да се възползват фирмите със спад на приходите над 40%. Новият вариант ще бъде обсъден от социалните партньори, предава Bulgaria ON AIR.

Мая Русанова е собственик на хотел. До момента не е успяла да се възползва от мярката "60/40".

"Проблемът е, че при нито една от мерките няма разделение между хотелиери и ресторантьори, тъй като хотелиерите ни затвориха за доста по-кратък период", споделя тя.

Получила е финансова подкрепа по програмата "80/20", но срокът на мярката е до края на месеца.

"Спрат ли програмите, колкото и да са нищожни финансиранията, спрат ли в края на юни, не знам как ще работим занапред", посочи тя.

Още по темата

Бизнесът и синдикатите се надяват подпомагането да продължи, а правителството има ново предложение.

"Мярката 60/40 да остане да действа в този си вид със завишен праг за най-пострадалите сектори. И вместо 20% намаление за предходен период, да бъдат до 40%", заяви Боянка Димитрова от КНСБ

При спад от 30% компенсацията ще е 50 на сто от осигурителния доход. Според синдикатите, продължението на мярката е възможност за запазване на заетостта, но от бизнеса имат опасения, че ще се възползват трудно от мярката в новия ѝ вид.

"Поне 80% от фирмите няма да имат възможност да кандидатстват", подчерта председател на СХР- Русе Красимир Иванчев.

И двете страни са единодушни - мярката трябва да продължи да действа до края на годината. От бизнеса апелират за среща на правителството с работодателите от бранша "Туризъм", преди обнародването на мярката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
4
 
! Отговори
Василев преди 2 години
Най-лесно се управлява страхливият човек , който е дигитално и а.нално предразположен, да прави всичко, само и само да оцелее, защотопърво е посредствен и второ е зависим!!!В България 99,99% от хората са лесно управляеми!Агент Джеремая Дженкинс!ЦРУ!!!
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ФАКСамо за месец ли успя?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На бизнеса който взима пари по тази мярка само с едно обаждане не му пука щото пак ще си взима. На бизнеса който е изправен пред безброй административни пречки и няма да вземе пари по каквато и да е мярка също не му пука. Теглим чертата и на никой не му пука.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, те като нямат такъв спад, какъвто се изисква, за какви помощи говорим? Ако нямт спад, означава, че работят. Е да, с по-малка печалба и обороти, но чак пък как ще продължат да работят....Да не говорим, че с цените, които повечето хотели са обявили, няма как да имат и клиенти. Явно забравиха, че не само те минават през криза, а и по-голямата част от хората, които се очаква да почиват там....
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За малките да има, те големите и без мярка и да затворят са се уредили финансово и внуците даже, дето се вика. Реално от тая мярка първи взеха големите.
1
5
 
15
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Фигурантската мафия съсипва България!!!

Спонсорирани публикации