100 млн. лв. авансово за една нощ: Малкият бизнес е бил ощетен

Разкритията направиха министрите Кирил Петков и Виолета Комитова
Обновена: 17 юни 2021 17:01 | 17 юни 2021 17:00, Анисия Иванова
88
100 млн. лв. авансово за една нощ: Малкият бизнес е бил ощетен
Снимка: МРРБ

Действията в Държавната консолидационна компания при поддръжката на язовирите и тези на фирма "Автомагистрали", отпускала милиони за ремонт на пътища и свлачища, са довели до обедняване на обществото. Малкият бизнес е бил ощетен и не е имал шанс да се конкурира с по-големите фирми. Това съобщиха  министрите на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова и на икономиката – Кирил Петков, на брифинг днес.

Около необходимостта от работа в посока включването на повече малки и средни предприятия в изпълнението на проекти, възлагани от държавни компании, се обединиха двамата министри.

На брифинга те информираха за извършени проверки в дружествата „Автомагистрали“ ЕАД и „Държавна консолидационна компания“ ЕАД.

От думите им стана ясно, че не е имало обществени поръчки, те са били възлагани на конкретни фирми, на стойност няколко милиона лева. Една от ангажираните фирми от "Автомагистрали" е получила авансово 100 млн. лева за една нощ.

Министър Комитова посочи, че констатациите от извършената от МРРБ проверка на „Автомагистрали“ ЕАД и в доклада на Сметната палата съвпадат. Тя напомни, че за 84 свлачища и срутища през последните 2 години авансово са раздадени средства, като досега е укрепено срутището по пътя за Рилския манастир. Министърът изрази мнение, че шансът за завършване на останалите обекти, за които още няма проекти, в срока по сключените за тях договори – до края на

Още по темата
годината, е минимален.

Същата схема има и за магистралите, където авансово са платени 1,5 млрд. лв. на фирми, които нямат проектна готовност. Прескочени са обществените поръчки. Определени фирми сами са си определяли цените. Предприет е огромен инвестиционен риск и към днешна дата строежите не могат да се започнат, отчете министърът.

Трябва да върнем обществените поръчки там, където трябва да се изпълняват, като става дума за пари от бюджета, като те не трябва да се изпълняват на инженеринг, каза Виолета Комитова. Случили са се и други дефекти – пренебрегнали сме и пазарната икономика, и конкурентния принцип. Този модел трябва да бъде напълно насочен в друга посока – на повече малки и средни компании, които са гръбнакът на средната класа, заяви регионалният министър.

Министър Кирил Петков обобщи, че проблемите в двете министерства са много общи – и при язовирите, и при магистралите има дружества, които служат като шапки за разпределяне на средства без обществени поръчки.

В Държавната консолидационна компания има следния проблем – 416 язовира, като 82% от работата по тях и договорите им са сведени до 7 компании. 7 компании, които строят на различни места в България и от 416 язовира в момента има само 10 завършени, които реално даже не са пуснати в експлоатация и не са напълнени. Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири не е влязло в техния контрол, затова седят празни, обясни той.

С концентрацията на тези фирми конкуренцията е нула. Вместо малки и средни предприятия, участват огромни мастодонти, които сами могат да се финансират през търговски банки, коментира министър Петков.

"Бившите надзорници на Българската банка за развитие, без правна значимост, са обжалвали своето уволнение", съобщи още министърът на икономиката Кирил Петков. Той определи това действие като игра и предвижда да пусне иск, с който да се опита да спре обжалването.

Петков уволни членовете на надзорния съвет на ББР Митко Симеонов и Велина Бурска заради отказа им да се явят на среща с него. Смяната реално дойде, след като надзорният съвет отказа да предостави подробна информация за раздадените от банката кредити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
kade sa tesi malki mikroskopichni bg predpriemachi, kolko broiki sa, kak sa pokrili teritoriata na rbg po sela i gradove?
74
0
 
2
 
! Отговори
Зайо Байо преди 2 години
До АнонименПредишния път като ни обираха с научен подход бяха дошли директно от Лондонското сити, но някои бързо забравят :)
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Драги ми Андрешко, със сателитни снимки доказаха че ремонтираните язовири никога не са били пълни. Резултата е едни откраднати 2-3 млн лева на язовир. Вие още ли спите?До кога бе хора? Какво друго трябва да стане за да се събудите
72
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кому нето рашков има повече апартаменти от цветанов но на мисирките по медиите ни им пука.сега им плащат да плюят по бойко
71
5
 
1
 
! Отговори
РоРо преди 2 години
До 72 това ,че някой твърди ,че еди кой си краде не означава че е така.когато има кражба си отива в съответните органи и си открива процедура и съда решава.така е в правовите държавиНе се точат язовири ,спират строежи и снимки пред корумпираните медии
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам ...крали милиони ,плащали авансово милиони ,доктори корумпирани ,язовири строили ,уволнения ,е. Кой е арестуван за месец ,на някой ясно ли му е
69
5
 
6
 
! Отговори
?!? преди 2 години
Не спирайте магистрала Хемус. Само,за да вземете парите от нея и да ги похарчите. Не искам да живея в русофилска реалност, а в модерна държава
68
4
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Какво ни казват - ама те малките мили фирмички са ощетени!?!?!Какво си мислят - тук има няколко държавни големи фирми за разкостване. Няколко държавни фирми за фалиране. Що пари за открадване. Милички ама държавата била фалирала, разруха на всякъде! Откъде толкова имане и мерак за преразпределение?
67
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рашков трупа имоти, а ви разсейва, като ви забавлява с измишльотини за подслушвания!
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 65 баце , бочко ли си или си *** от банкя не знам ама вожда ти е комичен , тресе го , ами и трепери..абе ще го боли, вероято и много
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен65 гербеска полога
64
5
 
3
 
! Отговори
Наистина не мога! преди 2 години
Да повярвам, че толкова млади момчета и стари баби могат да се излагат така, взаимно!Вътре - тъма!
63
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялото правителство е генератор на фалшиви новини, всеки ден внушават.
62
6
 
6
 
! Отговори
1 преди 2 години
До Ха-хо, а тиквата,дали ще може да докара ,този плам,или вичи е издал багажа,може при бай Ставри,да се пробва,да докара плама,в очите си.
61
8
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
До Чудя сеКирчо се друса с нещо особено. Май финансовия и той. Просто в погледите им има комсомолски плам. Даже и на Нинова кученцата не могат да го докарат така
60
7
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Това си е ала-бала. Кой трезво мислещ ще дава пари и поръчки на мижави фирмички без капацитет. Малкия и среден сам трябва да стане голям за да има достъп до такива средства
59
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичкия шум е до изборите. След като хунтата на радев вземе властта ще харчат яката парите ни. Да си спомним как орешарски за 500 милиона построи една дузина стадиони по села и паланки, които в момента са буренясали защото няма кой да ги ползва.
58
2
 
4
 
! Отговори
Не, че не си прав преди 2 години
До Анонимен 58ама ти ако имаше пари защо щеше да тролиш?! Не си платил и лев данъци последните пет години.
57
2
 
3
 
! Отговори
Малък бизнесмен, преди 2 години
с голям член.Миии, компенсирайте ни, такова? Тоя бил ощетен, оня бил креетен?
56
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са нашите пари. Кажете адреса на този, който ги е взел и ще отидем лично да си ги приберем. 100 милиона, той банка ще прави. Трябва да бъдат незабавно одържавявани оодобни суми, а лицата взели парите да влизат в затвора моментално. Тук смърди на корупция с моите пари.