Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година

Домовете се продават само с 8,2% по-малко от пика в края на 2008 г.
175
Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата ще продължат да поскъпват през второто и третото тримесечие на годината, запазвайки тенденцията от 2020 г. Това прогнозира Българската народна банка в новото издание на своя “Икономически преглед”. И посочва, че цените сега са само с 8,2% по-ниски от пика им в края на 2008 г.

Причината за очакваното поскъпване е в засиленото търсене на имоти заради по-големия интерес от страна на домакинствата, показвало наблюдение на НСИ от януари 2021 г. В края на 2020 г. цените на жилищата са нараснали във всички големи градове, тъй като кредитната активност се повишава на фона на понижение на лихвите и таксите, казват от БНБ. Освен това се натрупвали спестявания, а липсвали алтернативи за инвестирането им. Така общо за миналата година цените на жилищата се качват с 4,6% на годишна база, допълва „24 часа“.

Още по темата

В същото време централната банка наблюдава спад на потребителските кредити и такива за инвестиционни цели заради икономическата несигурност и затягането на условията от банките. След изтичащите срокове по мораториума върху плащанията има възможност да се увеличи делът на необслужваните кредити, което може да доведе до повишение на лихвените проценти по новите кредити.

Доходността при депозитите ще се задържи на исторически ниското си ниво до края на третото тримесечие, смятат още централните банкери. Въпреки това спестяванията в банките ще продължат да нарастват.

Възможно е допълнително понижение на нивата на поддържаните от банките свръхрезерви по сметки в БНБ. Заради високата ликвидност в банковата система и забавящия се растеж на кредитите за частния сектор банките ще търсят по-доходоносни възможности за инвестиране на свободните си ликвидни средства чрез увеличение на чуждестранните си активи и на портфейлите си от ДЦК на българското правителство.

Очаква ни и плавно ускоряване на инфлацията заради покачването на международните цени на храните и петролните продукти. И в първите месеци на годината наблюдавахме повишение на инфлацията. Храните обаче вече не поскъпват с такива темпове, както през миналата година.

Условията на пазара на труда и икономическата активност ще продължават да се подобряват. От края на миналата година безработицата спада, а заплатите се вдигат.

Според централната банка реалният БВП ще нарасне с постигането на групов имунитет срещу COVID-19 през следващите месеци. Тенденциите в стокообмена и международната ситуация индикират за значителен ръст на външното търсене на стоки и услуги през лятото, но той ще е основно заради ниската база през миналата година.

Ако пандемията успее да се овладее, салдото на страната ще остане на плюс през първата половина на 2021 г. При реализиране на прогнозираното увеличение на приходите от туризъм и транспортни услуги бюджетът би трябвало да се увеличи през третото тримесечие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: БНБжилищаценилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
2
 
! Отговори
попа преди 2 години
съвсем нормално, всичко поскъпва
47
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА Е СНИМКА ОТ "ЕЛИТНИЯ" КВАРТАЛ "МЛАДОСТ 2",КОЙТО ПО-СКОРО ПРИЛИЧА НА ЗАПАДНАЛ РАБОТНИЧЕСКИ КВАРТАЛ В САО ПАОЛО БРАЗИЛИЯ.
46
1
 
11
 
! Отговори
голямо освобождаване преди 2 години
Бейби-бумърите - родените между 50-та и 70-та година са най-големите собственици на недвижимо имущество в България. Следвани плътно от тия преживели втората световна. Тия хора почнаха да измират масово поради биологически причини - и започват да освобождават жилища. Процеса само ще се засилва следващите 10 години.
45
0
 
15
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Ще чакам да започнат да строят на Черни връх и да станат по 10 000 евро квадратчето. Че то сега с тази ефффтиния нещо *** не кефът.
44
3
 
13
 
! Отговори
Няма хора преди 2 години
40хил починали от ковид. Още толкова избягали от България - на последните избори имаше рекорд на гласувалите в чужбина. Най-голяма раждаемост имахме 80-те , сега тия хора вече са накупили апартаменти и който е искал е дошъл в София от провинцията. Хората дето могат да купуват апартаменти скоро ще свършат.
43
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изчакайте още два три локдауна и пак кажете за цените тогава
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вложиш каквато и да е сума в панелка, едва ли е най-разумното.
41
0
 
27
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Защо снимка от Алепо след бомбардировките?
40
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕЛАТЕ ДА ВИДИТЕ КАКВО Е ПОЛОЖЕНИЕТО В САМОКОВ...ПРЕДИ ГОДИНИ РОМИ МАСОВО ИЗКУПИХА ДВА ТРИ БЛОКА В ЕДИН КВАРТАЛ НА СМЕШНИ ЦЕНИ И СЕГА ЕДИН АПАРТАМЕНТ ТАМ СЕ ПРОДАВА ЗА 1 ЛВ.,СЛОВОМ ЕДИН ЛЕВ ЗАЕДНО С ОБЗАВЕЖДАНЕТО.ОСТАНАЛОТО Е ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ,МОЖЕ И ВЕЧЕ МИЛИОН ЛЕВОВЕ НЕПЛАТЕНИ СМЕТКИ ЗА ТОК И ВОДА!И ВЪПРЕКИ ТОВА ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЖИВЕЯТ В ТЯХ КОЙ ЩЕ ПЛАЩА ВСИЧКИ ТЕЗИ ДЪЛГОВЕ НЕ Е ЯСНО!
39
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Клоунски свят Приятелю , повярвай , ако има Виденова зима(преживял съм я) , никой няма да мисли за имоти , всеки ще гледа да има храна . При такава ситуация имота не е инвестиция и не струва 5 пари
38
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Смехории. Нараснали цените за прогнилата панелка. Ако има кой да ти ги даде.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина като му казваш, че не си заслужава за нещо да даваш куп пари само да си в София и не вярват. Няма да повярвате, че в кв.Княжево София сградата е над самите гробища. Разделя ги само улица. Вечер като лягаш и сутрин се събуждаш с тази депресираща гледка. Сградата е ново строителство и се изкупи всичко. Новодомците са главно от други градове. Най-лошото е, че се правят постоянно ремонти, защото никакво качество.
36
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако имаш готови пари в банката или наследиш, купувай за инвестиция. Но с кредити и за живеене не е работа. Есента ще се видят нещата в реала. Ще държат балона докато могат, но световната икономика заминава и няма как да удържат местните.
35
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Намирайте си терен и започвайте да си строите къща , може да ви отнеме 10 години , може да ви е трудно , но ще придобиете опит и ще знаете , че като изхарчите 2 лева ще са за ей онази тухла ...Старайте се да строите без кредит и колкото може собствен труд , гарантирам , че се получи и ще излезе по-евтино от панелка близо до метрото
34
3
 
21
 
! Отговори
СТРОЙ САМ!! преди 2 години
В момента е ДВА ПЪТИ ПО-ЕВТИНО на квадрат да си купиш парцел , да си викнеш майстори и сам да си построиш къща. И като плюс си имаш и двор. Квартали с къщи в София много , почти за всеки джоб - Бояна , Княжево, Киноцентър , Абдовица , Враждебна, старата част на Обеля , Горна Баня , Суходол , Лозен, Димитър Маленков и т.н. Има и транспорт и училища и т.н.
33
0
 
20
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
И после същите тия ще писнат, че нямало детски градини, училища, места за паркиране и какво ли още. Наистина не проумявам българската *** зорлем да се буташ и после да недоволстваш.
32
0
 
23
 
! Отговори
Клоунски Свят преди 2 години
Наистина интересно как наемите се сринаха от пЛАНдемията насам, а цените растат.Интересен ще е срива, идващ неминуемо при всичко спекулативно напомпано- лошото е че преди това ще има малки сътресения тип Виденова Зима, но този път ще е ПЛАНдемична зима. Също така да се знае че Tikvata ще обвини и ще заяви като се случи неизбежното (най-вероятно тази зима) - Видехте ли матрял, махнахте ме и сега каква стана?А долу някой писал за продадени предварително имаме си из квартала по 10 год празни са
31
2
 
6
 
! Отговори
От СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Психиатри да се чете психари
30
1
 
30
 
! Отговори
София преди 2 години
Така като гледам цените за София с 20 -30 процента скочиха, само не разбирам кой нормален ще даде такива космически суми за панелни / бетонни клетки и откъде?Или народът тегли кредити и не мисли как да ги връща, или някои хора продават всичко, което имат, само и само да се сдобият с имот НА София?
29
0
 
15
 
! Отговори
От Стария Несебър преди 2 години
Да много привлекателни имоти се продават на първа линия дъъълго, но като съседите са психиатри, никой няма да ги купи.Купувачите НЕ СА МАЗОХИСТИ !