Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година

Домовете се продават само с 8,2% по-малко от пика в края на 2008 г.
175
Жилищата ще продължат да поскъпват, цените са скочили с 4,6% за година
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищата ще продължат да поскъпват през второто и третото тримесечие на годината, запазвайки тенденцията от 2020 г. Това прогнозира Българската народна банка в новото издание на своя “Икономически преглед”. И посочва, че цените сега са само с 8,2% по-ниски от пика им в края на 2008 г.

Причината за очакваното поскъпване е в засиленото търсене на имоти заради по-големия интерес от страна на домакинствата, показвало наблюдение на НСИ от януари 2021 г. В края на 2020 г. цените на жилищата са нараснали във всички големи градове, тъй като кредитната активност се повишава на фона на понижение на лихвите и таксите, казват от БНБ. Освен това се натрупвали спестявания, а липсвали алтернативи за инвестирането им. Така общо за миналата година цените на жилищата се качват с 4,6% на годишна база, допълва „24 часа“.

Още по темата

В същото време централната банка наблюдава спад на потребителските кредити и такива за инвестиционни цели заради икономическата несигурност и затягането на условията от банките. След изтичащите срокове по мораториума върху плащанията има възможност да се увеличи делът на необслужваните кредити, което може да доведе до повишение на лихвените проценти по новите кредити.

Доходността при депозитите ще се задържи на исторически ниското си ниво до края на третото тримесечие, смятат още централните банкери. Въпреки това спестяванията в банките ще продължат да нарастват.

Възможно е допълнително понижение на нивата на поддържаните от банките свръхрезерви по сметки в БНБ. Заради високата ликвидност в банковата система и забавящия се растеж на кредитите за частния сектор банките ще търсят по-доходоносни възможности за инвестиране на свободните си ликвидни средства чрез увеличение на чуждестранните си активи и на портфейлите си от ДЦК на българското правителство.

Очаква ни и плавно ускоряване на инфлацията заради покачването на международните цени на храните и петролните продукти. И в първите месеци на годината наблюдавахме повишение на инфлацията. Храните обаче вече не поскъпват с такива темпове, както през миналата година.

Условията на пазара на труда и икономическата активност ще продължават да се подобряват. От края на миналата година безработицата спада, а заплатите се вдигат.

Според централната банка реалният БВП ще нарасне с постигането на групов имунитет срещу COVID-19 през следващите месеци. Тенденциите в стокообмена и международната ситуация индикират за значителен ръст на външното търсене на стоки и услуги през лятото, но той ще е основно заради ниската база през миналата година.

Ако пандемията успее да се овладее, салдото на страната ще остане на плюс през първата половина на 2021 г. При реализиране на прогнозираното увеличение на приходите от туризъм и транспортни услуги бюджетът би трябвало да се увеличи през третото тримесечие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: БНБжилищаценилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
18
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега като спрат лихвите по депозитите масово ще започнат да купуват жилища.Нищо няма да им спаси паричките за черни дни
27
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До нас в Дружба 2 в момента се строят 3 блока.Единия бил изкупен още преди строежа.
26
2
 
43
 
! Отговори
Чужденец преди 2 години
На българския пазар се предлагат или стари боклyци с подобни съседи, или нови "луксозни" неудобни килийки, или нови ненужно грамадни жилища, но липсва това което има стойност : 2-3 спални + хол + отделена кухня, около 100-110 квм чиста( не застроена и без балкони и общи част) обитаема площ. Да не говорим за липсана на инфраструктура и за теснотията между сградите.
25
3
 
24
 
! Отговори
. преди 2 години
Тамън преди 2 години се отървах от панелна таласъмия. Не бих си го причинил повече за нищо на света :)
24
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имота не е инвестиция,при тези нива на цените,а е чисто загробване на пари в тулхи.Ако искате добри инвестици ,инвестирайте в борсите в САЩ.Има си посредници с лиценз като ,отваряте си сметка ,хората си удвоиха парите за една година на борсите,а вие купувайте имоти в София на тези набалончени цени .
23
2
 
30
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
На каква основа са "скочили" ? Щото много народ гледам продава от над една година и няма купувач, ама то цените уж "скочили".. То едно е да "подскачаш" в цената и да нямаш купувач с години наред, друго е да има алъш-вериш и наистина да има хора които дават повече пари(както е в Америка на _някои_ места )
22
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давам си сметка , че ако пандемията ме беше заварила с кредит , нямаше изобщо да се справя . Не вземайте ипотеки , дори да имате сигурен доход .По добре съберете 50-60 % от необходимата сума и тогава теглете , иначе е тежко - от опит ви го казвам
21
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
През 2008ма се набутах с ипотека за 20 години , голямо ходене обикаляне , молене и тн После предоговорих и свалих лихвата и само плащане , плащане ,плащане ....и разбира се задължителните застраховки и те не са хич евтини .С много голям зор , работа на две места , плюс , че събота и неделя съм ходил да работя каквото има -най вече в строителството Работата ми иначе не е свързана с тежък труд .През 2018 успях да погася всичко и тъкмо взех въздух и дойде пандемията .
20
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия панели на по половин век, нещо много се престарават продавачите. Това са умрели жилища отдавна, колкото и да ги прехвалват. Има апартаменти в панелки, стоят с месеци и не свалят цените.
19
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четете добре-прогнозата е за второто и третото тримесечие на 2021 година !Сега сме вече на прага на третото тримесечие !За последното тримесечие на годината 2021 година няма нищо като анализ?Защо ли ?Защото лихвите по заемите тръгват нагоре от есента
18
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За вмирисана панелка на 40 год. не си струва тя след 10-15 год. ще рухне и даже няма да сте я изплатили още.
17
2
 
33
 
! Отговори
Препоръка преди 2 години
Да купуваш с цел печалба от наем си е идиотия. При тези нива на цените кога ще избиеш кутийката с наем от 350 лв? Отделно свестни наематели не се намират. Масово има месеци, в които стои празен или си завлечен със сметки. Това не е инвестиция, а балканска простотия. Иначе цените не падат, защото има инфлация. Ако кутийките са 5% нагоре, то вижте горивата. Дизелът гони 2.60. Там за година е 15% нагоре. А народ да пълни копторите няма. Провинцията е опразнена, или бразилясала. Скоро ще сме 5 млн.
16
1
 
30
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Да се радват че няма хора в бг,че ако им налепят едни високи данаци че държат имотите празни набързо ще се нормализират цените. Крадените пари най лесно в строителство се изпират
15
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да се извадят от наем 500 лв. в момента, трябва да се платят поне 240000-250000 лв за едно жилище - това са без данъци, ремонти, сделка, нерви и какво ли още не. И ако има човек, който влезе в тази схема... :)
14
2
 
14
 
! Отговори
Anonymous Maximus преди 2 години
Не поскъпват, а обявената цена се увеличава. Почти няма сделки, а ако някой се излъже, то ще е с 1/3 по-малко от тази.1. Инфлацията от Щатите - $10 трилиона в рамките на една година изпреварва инфлацията за 10 години напред - оттам скача петрол, газ, цените на борсите и тн.2. Банките започват да вдигат лихвите по ипотеките, заради кризата, оттам собствениците и те се опитват/надяват.3. Изоставаме като развитие - предишните гета по света сега са ситита, и София стана евтиния на фона им.
13
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали обърнахте внимание на следното: "Жилищата се продават 8.2% под пика от 2008 година". Значи един "инвеститор" купил си жилище през 2008 година, изплащал кредит с лихва, все още е "вътре" с 8.2%. да не говорим за пропуснатите ползи. За такава инвестиция, хаирлия да ти е.
12
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като купя кой ще живее в него, аз имам 2 жилища
11
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1300 евро за панелка в краен квартал,тея са лу ди
10
3
 
14
 
! Отговори
До 9 преди 2 години
Ще ме изрита на куков ден-нали се сключва договор за наем пред нотариус.И ако ме изрита дължи неустойка.А апартаменти под наем колкото искаш.
9
2
 
30
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Никога няма да си купя жилище в тея коптори. Къща в близко село - за същите пари много повече като квадратура и двор. И най-важното няма съседи - селЕндури с претенции!