Загубите за хазната от хазарт - над половин милиард лева

Втората проверка на АДФИ е за период от шест години
62
Загубите за хазната от хазарт - над половин милиард лева
Снимка: БГНЕС

Над половин милиард лева загуби за бюджета е установила втората проверка в бившата Държавна агенция по хазарта, съобщиха от Министерството на финансите.

От изложените по време на финансовата инспекция факти и обстоятелства е установено, че държавният бюджет е ощетен с 556 872 283 лв.

Още по темата
Проверката е извършена от Агенцията за държавна финансова инспекция за периода от началото на 2014 г. до края на 2019 г. Тя обхваща плащането на държавни такси от компаниите „Ню Геймс“, „Национална лотария“, „Еврофутбол“ и „Евробет“.

Направените констатации потвърждават наличието на нарушения при прилагането на Закона за хазарта, изразяващо се в това, че за поддържане на лиценз за организиране на едни и същи хазартни игри се заплащат формирани по различен начин държавни такси. Това потвърждава и направените заключения в предходния доклад на АДФИ от януари 2020 г. за липсата на контрол от страна на Държавната комисия по хазарта, която не е приела общи правила и методология, в които да се регламентират начините на облагане на хазартните игри по разновидности, посочват от МФ.

Докладът е предоставен на прокуратурата.

Заради казуса Комисията по хазарта беше закрита, а функциите ѝ бяха поети от Националната агенция за приходите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
12
 
! Отговори
Милен преди 2 години
Да припомня на забравилите какви ги върши Горанов преди 4г.:После по време на управлението на кабинета Орешарски Горанов бе депутат. На финансиста бързо му писна и поиска да напусне парламента. Тогава той обясни, че го прави, тъй като политиката не му дава възможност да се развива пълноценно. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък разказа пред журналисти, как Горанов му обяснил, че неговите колеги станали милионери, , а той седи "в тази зала за 2000 лева".
27
2
 
23
 
! Отговори
Милен преди 2 години
А спомняте ли си какво каза Горанов, когато напусна поста в едно от предишните правителства на Борисов? "Не искам да се занимавам да стоя тук за една заплата, докато съучениците ми и наборите вече са милионери". Няколко години по-късно тоя същия киртак се върна и си оправи милионите. Гласувайте пак за тях в неделя.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай СтавриТука сме Бай Ставри, чешем се по Д-то, и си харчим кинтите. Ти как си ?
25
5
 
17
 
! Отговори
Милен преди 2 години
И онази ТИКВА, която ни прави на маймуни 12г. сложил слоган на кампанията "Ред в хаоса". Все едно правителството на 1мес. е разбъркало държавата, а не те за 12г. Нагли го безобразие. Тея пари от данъците на хазарта са точени 5г. по време на вашето управление, не последния месец.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали хазарта беше лошо нещо, хората трябваше да бъдат спряни да не си харчат парите за хазарт, било болест.., а сегавсички родни "звезди" рекламират хазарт, държавата и тя точи лиги по хазарта. Мале българийо, излекувай ни, че тези нашите дерибеи искат съвсем да ни затрият
23
2
 
2
 
! Отговори
Чип преди 2 години
COVID 19 извърши страхорна пенсионна реформа през последната година. Загубите в бюджета ще бъдат покрити от недадени пенсии. Нищо тревожно няма.
22
3
 
13
 
! Отговори
Сдухан Гербер преди 2 години
Черепа много конкретно описа схемата , къде е Каскета сега , защо няма задържани .
21
1
 
19
 
! Отговори
Бай Чекмеджан преди 2 години
А Горанов се бил разеял и не забелязал нищо нередно
20
0
 
2
 
! Отговори
Коя част от фразата: преди 2 години
Да извадите трайно водата от под земята в находищата е по-важно, жизненоважно от това да извадите малкото останал нефт?Та коя част от тая фраза не разбра?
19
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Проверете и Българския спортен тотализатор! Особено тотото, как редят печелившите числа по 2,3, 4, та дори 5 последователни числа в едно теглене! Няма такава вероятност всеки път да е така! Играх 36 години тото, уцелих 3 петици, много четворки и тройки! но, откакакто смениха софтуера, печалбите секнаха! От 3-4 години не играя тото, заради тези шашми!
18
5
 
15
 
! Отговори
Бай Ставри преди 2 години
Къде сте бе, тролчетата на Борисов, които само се разграничавате от Божков? Къде сте бе?! Това няма как да се случи без закрилата на Вожда!!! Дупе и гaщи сте с него! ПРЕСТЪПНИЦИ!
17
4
 
2
 
! Отговори
Айде бе ? преди 2 години
И всички следи водят до един човек Васил Божков. Знаеш къв сценарии за кратко филмче видях: една муха полазва по нещо с люспеста кожа, смяна на кадъра, едно око се отваря от нахалството, мухата отново скача на носа на нещо, ноздрите му се разширяват, мухата каца на едно камъче някъде в петролния близък изток. Чува се поемане на дъх от нещо, след което нещо избълва огън и овъглява мухата, хилеща се малко преди това, става на пепел и се разпада. Драконът се отърсва от дрямката си и се оглежда!
16
1
 
8
 
! Отговори
цон кай хой преди 2 години
що така някак си все се пропуска еуро геймс технолоджи на валтер папазки?
15
5
 
5
 
! Отговори
Играч преди 2 години
Няма държава, в която да няма хазарт или букмейкъри. Даже и сега играят на Руска рулетка и то не само в съветска русия. В ЕС нормалните държави - БГ не е сред тях - хазартът пълни държавния бюджет, а играчите-балъци си изпразват джобовете. Да забраниш хазарта е все едно да забраниш тютюнопушенето - забрави! Впрочем имахте някакъв бос на хазарта - Гошко Тъпичкото, но май го ненЦионираха.
14
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горанов: " Държавната финансова инспекция установи грешки в прилагането на закона от страна на КОМИСИЯТА ПО ХАЗАРТА, довели до стотици милиони невнесени такси за организиране на хазартни игри." Та, има ли наказан чиновник? А шефа им Горанов? И пак ще повторя, това са такси, а те се определят от чиновника. Толкова са определили на Божков, толкова е внесъл, като се е отчел подобаващо на Борисов и Горанов за така определените му такси.Правете разлика между данъци и такси. Тук вината е на ДКХ.
13
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в чекмеджето надникнахте ли? Може там да са загубите.
12
2
 
4
 
! Отговори
А,ха, преди 2 години
Но при Жените всичко е наред.
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз смятам че хазарта трябва да се забрани в България. Който иска хазарт - пали колата и ей ти Румъния, Сърбия, Македония. В Турция и Гърция мисля че е забранен - това са две умни държави. Също смятам че акциза за алкохола трябва да се удвои. Лично мнение, не ангажирам никого
10
7
 
19
 
! Отговори
мери преди 2 години
Ха ха остана герб и от хазарта да не са на кирия .То няма едно държавно учреждение да има читава сметка без кражби и далавери . Никакъв конрол всички са в кюпа Дали има поне 1 чист от тях - май няма . В цяла България е така и навсякъде дори и по села с 2 къщи кмета гербер ли е далаверата е налице
9
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Над половин милиард, почти колкото са и километрите магистрали, които ГЕРБ построиха за периода на управлението си. Хвала на такЪви строители.