Олиото поскъпва с 2 лева от борсата до магазина, цената му продължава да расте

Краставиците също поскъпнаха
Обновена: 13 юли 2021 07:04 | 13 юли 2021 07:00, Камелия Цветанова
110
Олиото поскъпва с 2 лева от борсата до магазина, цената му продължава да расте
Снимка: Pixabay

Търговски вериги слагат между 1,50 и 2 лева надценка на олиото, показват данни на земеделското министерство. Във Варна разликата в цената на едро и тази в хипермаркетите стига 1,57 лева, докато в Ловеч продуктът поскъпва с 2 лева от борсата до магазина, допълва „Труд“.

Още по темата

Олиото продължава да поскъпва и в първата седмица на юли. На едро цената му стига 3,17 лева за литър, показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. На дребно в магазините в страната то се продава от 3,35 лв./литър в Смолян до 4,15 лв./литър в Ловеч, Плевен и Търговище. Средната цена за страната е 3,76 лв./литър.
Освен олиото поскъпват и сиренето с растителни мазнини, което вече се продава по 3,50 лева за килограм на едро.

Нагоре е и цената на краставиците. Тези от парници са поскъпнали с 3,7 на сто и на борсите вървят по 1,41 лева за килограм, а вносните - с 6,5 на сто до 1,32 лева за кг.

По-ниски обаче са цените на доматите, като оранжерийните поевтиняват с близо 25%, а вносните - с 9 на сто, като цената им се изравнява до 1,60 лева за килограм.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: магазинолиоборса
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мълчиОвчия народ, цените хвърчат нагоре а заплатите не стигат
91
0
 
6
 
! Отговори
ммммммм преди 2 години
Тази година заради обилните валежи през месец юни слънчогледа се разви супер добре. Да видим да ли спекулантите пак ще вдигнат цените при супер добрата реколта която се очертава. Няма да се учудя ако изнесат качествения български слънчоглед и внесат някой скапан от чужбина на ниски цени.
90
2
 
9
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Тия които си мислят че вносните домати и краставици не са оранжерийни дълбоко се лъжат. Купувам си директно от селяните и не влизам в магазин за "хранителни" продукти! А цените хвърчат....безконтролен перверзен и брутален капитализъм!!!
89
0
 
20
 
! Отговори
Лудко преди 2 години
Да подкрепим малкия и среден бизнес! Нали????? 15 прекупвача от маслобойната до магазина!!! Какво очаквате от хора, които правят пари от нищо???
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТОВА Е НЕСПЕКУЛА И НЕИНФЛАЦИЯ.
87
0
 
6
 
! Отговори
Ко? Не? преди 2 години
Аре разни "производители" да не ми блеят, че реколтата била лоша! Слънчогледа, както и житото е световна борсова стока и цената му изобщо не се влияе от това, че в някакво парченце територия реколтата била лоша!
86
0
 
6
 
! Отговори
РусенецЪ преди 2 години
Нямах представа, че олиото толкова е поскъпнало. Не бе, в Русе си живея, но от магазин си купувам само хляб. Един път седмично - ей ми го Гюргево на 5 км. и зареждам всичко. От плодове и зеленчуци до брашно и захар.
85
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Социализма приятелю произведе хора ! Сега тази система произвежда *** и ***!Социализма може би е най -добрата система , но ни я развалиха защото живеехме добре
84
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз също си купувам олио от Румъния около 2 и нещо струва
83
4
 
15
 
! Отговори
Гроби Таласомо преди 2 години
Пичови, по времето на лошият социализъм, доматито, дето ся го купувате за 1,50 кг., струваше 20-30 ст;))), при все, че ние домате не купувахме, сичко си гледахме на дворът за едене, купувахме само за консерви за зимата. По-добре, ти да си направиш консервата, отколкото "Билла", 'Метро", Кауфланд" и другите вериги, квито и да са. Въобще производството на собствена храна е най-смисленото нещо, защото ти сам, знаеш, какво си сложил в нея;))) Викат:що сееш картоле, кат мой си ги купиш в некоя верига
82
0
 
10
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
Купувайте зехтин
81
1
 
8
 
! Отговори
Св преди 2 години
Абе всичко е спекула, в лоши времена се забогатява най бързо. Нали си спомняте какво беше когато си играеха със страха на хората - 900 литър спирт в ОЛХ, или маски по 5 лв. еднократни. Лимони по 5 - 6 лв., джинджифил ... Дървесината подскочи , сега почти се връща на първоначалните нива. Стоманата е същото. Наплашиха хората с инфлацията, накупиха ненужни имоти, които незнайно как ще продават след 5-6 год. с каква печалба след таски данъци ...
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа, ще си ядът сами краставиците. Олиото е поскъпнало заради мазните избори.
79
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо няма протести ? Защо нямаше протести при увеличаването на тока ,?
78
2
 
19
 
! Отговори
Балалайка преди 2 години
Същото е с дрехите, автомобилите втора ръка, имотите и т.н. Държава няма и спекулантите вършеят.
77
1
 
10
 
! Отговори
ЛИНЧУВАЙ НАГЛИТЕ преди 2 години
ШМЕКЕРИ И ЩЕ СЕ НАВРАТ ПО МИШИ ДУПКИ
76
1
 
29
 
! Отговори
До производителя преди 2 години
А защо цената "леко ще намалее" ако добивите ще са по - добри или равни на тези от 2019 г.? Ако слънчогледа е по - евтин, дори и с лекото поскъпване на тока (5%), да се завиши цената от 1,70 лв. както беше с 5% - т.е. да е 1,80. Или ще стане като с петрола - беше 145 $ за барел - 2,50 лв. бензина, стигна 20$ барел - 1,70 бензина, сега е 70 $ барел - 2,20 лв. - логика никаква. Картел олио-нефт.
75
5
 
23
 
! Отговори
МИРО: преди 2 години
Защо Президентът Радев не взима никакво отношение по важни национални въпроси? Ето какви: Изборите-НЕ КАЗА НИТО ДУМА!!! ТЕЗИ УВЕЛИЧЕНИЯ НА ЦЕНИТЕ НА ТОК И СТОКИ И ПРОДУКТИ-ПАК НЕ ВЗЕ ОТНОШЕНИЕ!!! Той български президент ли е,обединител на народа ли е или никакъв?!!! РОЛЯТА НА КАКЪВ ИГРАЕ?
74
4
 
12
 
! Отговори
Знаех си аз преди 2 години
Затова Вожда Б.Б. е ял филия с мас.Всички да го последват!
73
1
 
47
 
! Отговори
До 83 преди 2 години
Хаха!То всяка година цените са нагоре, и все е лоша реколтата.С житото го играят същия номер 20+години.

Спонсорирани публикации