Проблем - в България едва 29% имат дигитална грамотност

Бъдещето на страната е иновации, стартиращи компании, зелен бизнес
29 юли 2021 03:00, Анисия Иванова
20
Проблем - в България едва 29% имат дигитална грамотност
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Националният план за възстановяване и устойчивост е нужен както за България, така и за Европа. Минаваме през сериозен трансформационен процес заради дигиталната свързаност, която налага изцяло нов модел на живот и на икономика, сподели Саша Безуханова, основател на MOVE.BG, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

В България едва 29% имат дигитална грамотност и има нужда проблемът да бъде адресиран. Сериозни са предизвикателства, свързани с промените в климата – тежките валежи и нестихващите пожари. Политическото и обществено лидерство се обединява от идеята да бъдат взети спешни мерки за ограничаването на това негативно влияние, посочи гостът.

"В България въглеродният отпечатък е три и половина повече от този в Европа, което само по себе си има нужда от приоритизиране", допълни Саша Безуханова.

С програмата Next Generation EU Европейският съюз ще поиска от държавите не само да се направи възстановяване от пандемията с подкрепящи средства, но и да бъде използван този процес за реформи по отношение на "позеленяване" на икономиката и дигитализацията.

"Това е контекстът по плановете на възстановяване и устойчивост. От една година се работи и по инициатива на MOVE.BG е създадена Kоалиция „За зелен рестарт", която безпрецедентно обедини иновативните компании и организации, които ги представляват, както и зелените организации.“

Работата с институциите е с цел България да подобри ролята си и от последно място като нетен донор на човешки капитал да се превърне във фактор за икономическото развитие на Европа и един от центровете за иновации, заяви Безуханова.

"Четвъртата версия на плана е много подобрен документ – има специална програма за подкрепа на стартиращите компании. Невидим за макроикономическите статистики, но е носител на енергия и решения за бъдещето."

В посока на иновации има и специален фокус върху кръговата икономика, както и нова програма, която осигурява рамка на предприятията да могат да се ориентират към рециклиране и преизползване на ресурсите. Голямата промяна между третата и четвърта актуализация на плана за устойчивост отключва възможности за създаването на енергийни мощности, за възобновяема енергия, които досега не е имало. Приоритет е преходът към зелена енергия.

По думите на Саша Безуханова въпросът, който остава отворен и би трябвало да е една от първите задачи на новия парламент и правителство, е какъв ангажимент ще предприеме България по въпроса с Маришкия басейн.

„Най-горещо дебатираната тема - все още нямаме ангажимент кога ще затворим мините. Планът има готовност за създаване на соларни панели, включително и създаване на фабрики за батерии. Планът отключва възможности и би могъл да заложи допълнителни мерки, но е много по-добър от предишната версия в темата енергия и възобновяаема енергия, защото предполага демократизирането на този процес.“

С цел да разяснят политиките и ефекта от тях на по-широката общественост коалицията създадва учебник по „Бъдеща история на България“ и представя как реформите и политиките днес ще имат ефект в 30-годишно развитие на страната ни в седем области, свързани с иновативната икономика, образованието, подкрепата на биоразнообразието и екологичните решения.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статия, пълна с общи безсмислени дрънканици, без да поясни основното - какво се има предвид под "дигитална граматност" и как установихте каква е тя, процентно.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И как я премерихте ?!?
16
1
 
6
 
! Отговори
Парадокс преди 2 години
29 % грамотност, пък 75% са наясно със всички конспирации...
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблем: антибългарската пропаганда яко се сее от корумпираните пионки наречени журналисти.
14
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Това да ни е най-големият проблем... Всичко друго си оправихме и дай сега това да е на дневен ред.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахахах! Че то само 30 са процентите на въобще грамотното население . Те ми говорят някакви глупости за дигиталната грамотност. Особено младите до към 25 години са тотално пР о сТ и.
12
2
 
15
 
! Отговори
Мери преди 2 години
В Гърция не са чували дори за тъпата дигитална грамотност и живеят 100 пъти по - добре и спокойно. В БГ се чудят с какво и от какво да се правят проблеми и да се НАПРЯГАТ хората. За това живота стана гаден, а провинциалистите нагли граждани.
11
3
 
2
 
! Отговори
Ахмед преди 2 години
И тези 29 % са много. Нема как да се огрее навсякъде.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3.няма такава държава Ти имаш ли дигитална грамотност? А преди 20 години баба ти имаше ли?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До гневна Свестни хора чалгаджии. Берачи на малини и миячи на чинии с дигитална грамотност.
8
5
 
2
 
! Отговори
гневна преди 2 години
Прочетете коментарите под статията и ще видите на кого разчитате да направи България просперираща държава. Затова емигрират свестните хора.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друг път 29%. Какво е дигитална грамотност всъщност? Всеки си пише в CV-то, че владее Microsoft Office, а като го накараш да подреди прости данни в Еxcell, гледа като теле в железница. Работата с айфон не е дигитална грамотност.
6
1
 
5
 
! Отговори
Рашо Тапата преди 2 години
Диги диги дигитал за ракия ожаднял
5
0
 
8
 
! Отговори
Кръгова икономика преди 2 години
Седнали мастити бизнесмени и бизнес дами на кръгла маса и започнали кръговата икономика на преточване на пари от едни джобове в други на миропамазани избрани наредили се в в кръг да си предават мангизите от големите евро пари дето простите хора ще плащат с данъци и техните деца дългове за кефа на псевдо елита организиран кръгово с обръчи от бизнеси в стил Догански.
4
0
 
11
 
! Отговори
Глад за евро пари преди 2 години
На това мирише далавера за проучвания и ограмотявания на дигитална грамотност с голямата идея да се усвоят голема пара от разните евро фондове. За ограмотяване не знам, но със сигурност цицкане на мангизи големо ще стане.
3
1
 
8
 
! Отговори
Един от Юг преди 2 години
Това е така защото другите 40% разбират от медицина а 31% разбират от военно оборудване и бизнес а всичките 100% са по умни от краварите жендърите в Европа!
2
2
 
10
 
! Отговори
Няма Такава Държава преди 2 години
Напълно е възможно, с лавинообразно нарастващото ромейско население, няма нищо чудно. Нима преди 20 години имаше такъв проблем? Отсъствието на държавна политика и контрол на пapaзитиpaщитe индивиди доведоха до този резултат. От държава произвеждащи компютри стигнахме до територия населена с пapaзитиpaщи екземпляри, от която всеки иска да избяга. Нима това е изходът?
1
3
 
7
 
! Отговори
Мюмюн преди 2 години
Айде *** цифрова гювендийо.Сичкуто роми има айфони ни мой да сми саму 30%.

Спонсорирани публикации