Прогноза: Скокът на цената на тока - неизбежен и рекорден

Каква е причината и може ли да се противодейства на тенденцията?
Обновена: 22 сеп 2021 20:51 | 22 сеп 2021 20:45, Веселина Йорданова
207

Рекордно скъп ток ще плащаме тази зима, прогнозират експерти. Очакванията са скокът на цената на електроенергията за бизнеса да се отрази и на домакинствата през зимния сезон.
Още по темата
Увеличението на цената на електричеството е неизбежно. Цените у нас са отражение на тези в Европа и държавата засега няма механизми да противодейства, предаде Bulgaria ON AIR.

"Нищо не можем да направим. Ако бяхме разумни като нация и преди няколко години си бяхме построили АЕЦ "Белене", сега щяхме да имаме уникален инструмент, за да поддържаме цената по-ниска. И да правим колосални пари", посочи енергийният експерт Явор Куюмджиев.

Причината за ръста в цената са "зелените сертификати". Такива се издават на производители за всяко месечно произведено количество електричество от възобновяеми енергийни източници.

"Аз ги наричам рекет под формата на емисии. "Зелените" се използват като параван. Отзад стоят огромни финансови институции. Тази алчност  изпреварва възможностите на бизнеса", коментира енергийният експерт Васко Начев.

По-високите цени за домакинствата се очаква през първата половина на следващата година, което ще доведе и до инфлация.

С колко - гледайте видеото!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
1
 
! Отговори
Патриот преди 2 години
Как така, съвсем между другото, лобира за Белене. Също както *** за падане на санкциите срещу Русия...Нищо случайно няма...
41
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кво Белене бе, защо изпозатворихме Козлодуй, продадоха ни на колонизаторите, сега олеле майко, нямаме ток.
40
4
 
18
 
! Отговори
На Оръжие преди 2 години
Братя и Сестри, вече ножа опря до кокала! Или Те или Ние!! Окупация на Брюксел...
39
1
 
34
 
! Отговори
9К51 преди 2 години
Лошо Свредларов, лошо .. но може да стане и по-лошо ... Европата дава зор да затваряме Мариците, да спасяваме света /гигантите Русия, Китай и САЩ си траят/, а те осигуряват 50% от ел. енергията. След като жълтите "юпита" на т.н. цар затвориха 3 и 4 блок на АЕЦ-а ... какво се чудим цените може да скочат и в пъти.
38
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се махнем от леворезбовите евроге.йци и си възстановим спрените АЕЦ. не само че цената на тока няма да се вдигне ами ще имаме ток и за продаване което ще свали цените за бизнеса и за домакинствата. Не усещате ли че ни потапят надолу с главите в най дълбокото. Не усещате ли че с влизането си в ЕС станахме най мизерната нация за сметка на една шепа айдуци които се облагодетелстваха от евро фондовете. За 13 години членство в ЕС освен мизерия друго не виждам да сме постигнали.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слави затова ли избяга като бит хубавец от ситуацията?????? Щото видя бетонната стена срещу който лети служебното правителство
36
1
 
11
 
! Отговори
Samo minavam преди 2 години
Да Ви кажа ли, едно много просто решение, за регулиране цената на тока. Трябва само 24 ти часа солидарност и ще минават по домовете Ви и ще дават пари, за да си включите осветлението. Прочетете за закона на Пиер Ланжвен и ще светне лампа, в главата.
35
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо пред парламента, пред президентсвото трябва да се съберем, защото там е коренът на злото и тези високи цени!
34
14
 
4
 
! Отговори
Радев Беленето преди 2 години
До ЯдосанИ защо Румен Радев Беленето не ти го построи, какво му попречи тези 6 месеца, откакто е на власт.Те неговите съветници Копринков и Узунов се занимават с новия проект на мамин Кирилчо, смятам, че Радев трябваше да намери време поне една първа Копка на АРЦ Белене да напатви и да дръпне дълга реч стещу Борисов?
33
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не съм чул и видял някой да се оплаква.Нали бил лош социализма,Тодор Живков бил диктатор,България била фалирала и още куп глупости.Искахте демокрация,свободия,пътувания,разврат свободия на словото,капитализЪм айде сега живейте и си трайте о.вце!
32
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29==По около 40+ лева на месец плащах досега половин година (отоплителния сезон) пак за двустаен апартамент, но никога не ми е идвала изравнителна сметка лятото същата като за през януари! Някой прави брутални мизерии и само едни са тези, които се сещам, че може да са!
31
5
 
6
 
! Отговори
Coming soon преди 2 години
Гаранция от БСП очаквайте неочакваното
30
1
 
26
 
! Отговори
<><> преди 2 години
Вдигайте го колкото си искате ....ще видите тогава как побеснели българи играят хоро пред парламента !
29
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние имаме 12GW електрически мощности, а потреблението ни е 4-5GW ток, изнасяме към 1 GW. За какво са ни още АЕЦ, поне в момента ние се къпем в ток и се чудим какво да го правим. Ако се пусне нов аец трябва да се стоят без работа някои други централи а така им се оскъпява тока още (плащат на работници на три смени, а ефективно работят една-две).
28
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът обаче си трае, очевидно цените му харесват.
27
16
 
9
 
! Отговори
Ушат преди 2 години
Румен Радев е изключително некадърен и ограничен човек. Освен, че е глуповат като всеки военен той поради некомпетентност позволи огромен ръст в цената на и останалите енергоносители, които ще фалират стотици предприятия и хиляди фирми. Задава се огромна безработица и спад на БВП. На този фон вместо да се захване с проблемите с тока той панически прави политически проекто с цел да спасят потъващия му рейтинг.
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е тоя път ще има тояга и кръв ,гадове
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехе, мечти - та нали да влзенем в ЕС си затворихме няколко блока по времето на царя още, платихме си така да се каже. Щели да строят. ами ще строите нови АЕЦ ако ви се позволи, не е толкова просто.
24
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 22 Мартин Димитров от ДБ и още няколко лобисчета платени от американското посолство
23
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нищо конкурентно не произвеждаме. Ако имахме акъл, но такъв нямаме, щяхме поне да си произвеждаме стоките от първа необходимост. Нямаме суверенитет никакъв: нито армия, нито енергетика, нито образование. Да идват варварите. Те поне не се срамуват от селскостопански труд. Ще си гледат скота и посевите върху прахта на дедите ни. Никой няма вина за това, че Господ му е взел акъла.