Природният газ може да поскъпне с повече от 3% през декември

Причината е основно в ръста на цените на борсите
11
Природният газ може да поскъпне с повече от 3% през декември
Снимка: БГНЕС

Природният газ може да поскъпне през декември с малко повече от предвижданите 3%. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов по време на обсъждането на цените в енергийния регулатор.

Причината е, че прогнозата е правена преди около две седмици, а оттогава цените на борсите се повишиха, обясни Павлов.

По думите му това се дължи на новината, че германският регулатор замрази сертифицирането на „Северен поток-2" до изпълнение на определени условия на проектната компания. Трябва да се отбележи и че курсът долар – евро също бележи ръст, но въпреки това цената за декември, по която „Булгаргаз“ ще продава на своите клиенти, която ще предложи за утвърждаване, ще бъде значително по-ниска от цените на европейските газови пазари за доставка, каза той, цитиран от БНР.

Николай Павлов допълни, че цените на „Булгаргаз“ може да са с около 35 процента по-ниски от тези на европейските борси. Затова е важно енергийният регулатор и отговорните институции да не допуснат търговците да изнесат количествата, които са закупили от „Булгаргаз“ на търговете, които газовата ни компания е длъжна да направи по закон.

"Да не стане така, че тези количества да бъдат изнесени в съседни пазари. Това би застрашило енергийната сигурност и физическата цялостна система. Затова е много важно количествата, които са закупени на тези два търга, крайната дестинация, това е задължително, да бъде българският потребител", предупреди той.

От думите на Николай Павлов стана ясно още, че част от топлофикациите и крайните снабдители не са осигурили необходимите им количества газ за есенно-зимния сезон. Въпреки това „Булгаргаз“ ще гарантира доставки и за тези дружества, за да няма проблем за крайните потребители.


11
Още от Бизнес
Оборотите в туризма скочиха със 160% за година
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
ПО СМело Янев преди 1 седмица
АЛО ЯНЕВ /сега МИНистър председател.ПРИ ѝена на барел нефт 145 $ /2.20 лева за долаРбензина бе на цена до 2.30 сега е на цена 2.45 ..ИСкай Арести на СПЕКУЛАНТИТЕ ОГРАБВАЩИ БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД..За всеки случай водата която пият д а ги маркира вкл и техните помагачи от нагло престъпни министерства и ведомства в СОФИЯ..
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Тръбите са български, газът е руски, но цените са европейски..............Ние нямаме енергийна независимост от Европа. Трябва диверсификация за по-евтин газ от Газпром.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Европейците ни принуждават да купуваме скъп газ от нашите си тръби, на цени на европейските борси.................Европейците не искат ние да купуваме евтин газ от нашите си тръби.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
според поргноза от миналия месец на Лукойл, цената на суровия петрол ще се вдигне с 15% - 18% за следващите 6 месеца.......геноцида продължава.....
6
0
 
1
 
! Отговори
Гост преди 1 седмица
А Сърбия получава газ за $270 за 1000 куб. м.
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С единствен доставчик Русия увеличение над 3% е малко.
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Европейските борси са антибългарска политика. Договор за доставка на газ с Газпром.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Газът преминава през нашите тръби, а трябва да плащаме цени по европейските борси..............Европейците купуват от нашите тръби газ, ние им продаваме газ, ние трябва да определяме цените. Ние ги снабдяваме с газ, не те нас................Европейците се подиграват с нас.
2
2
 
4
 
! Отговори
Няма бе,за нас ще е преди 1 седмица
безплатен,като благодарност от Путин към Радев,за прозрението му,че Крим е руски. Или викате благодарността ще е за лична и на царицата употреба,а за нас статистите е по-добре да сме на хладно,кожата се стяга и животът се удължава.То пък един живот-те умират веднъж,в лукс,а ние - всеки ден по малко,но ни обещават да е по-дълго.
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
че нали в началото на октомври цената се покачи с 30%, а заплатата ми не е, как така ще сравняват европейските цени с нашата, нека сравнят заплатите първо, както и помощта от държавата