Цените на храните скочиха с цели 32% за година, за последните месеца с над 7%

Тази седмица поскъпват краставиците, доматите, картофите
113
Цените на храните скочиха с цели 32%  за година, за последните месеца с над 7%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи тази седмица с 0,6 на сто до 2,179 пункта.

Продължава постепенното, но трайно повишение на индекса през последните няколко месеца - вече с над 7 процента. На годишна база ИТЦ е нараснал с над 32 процента.

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта - е от 2005 г.

Оранжерийните домати тази седмица поевтиняват със 7 на сто и се търгуват по 2,65 лева за килограм, а доматите, прибирани от открити площи, се продават по 2,35 лева на едро.

Цената на оранжерийните краставици се вдига с 11 на сто до 2,33 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 4,3 на сто и се продават по 1,69 лева за килограм, а червените добавят 7 процента и се търгуват по 2,30 лв./кг в края на седмицата.

Картофите поскъпват с 1,9 на сто и се продават по 1,07 лева за килограм, цената на морковите пада с 1 процент до 1 лев за килограм на едро. Зелето продължава  да се търгува по 0,96 лева за килограм.

Ябълките поевтиняват до 1,32 лева за килограм. Цената на лимоните се понижава с 0,7 на сто до 2,82 лева за килограм. Прасковите поевтиняват с 5,9 на сто и се продават по 1,90 лева за килограм, а гроздето отстъпва с 2,8 на сто и се търгува по 2,07 лева за килограм.

Кравето сирене поскъпва с 0,3 на сто и се търгува по 11,43 лв. за килограм, а кашкавалът тип "Витоша" - с 1,1 на сто и се продава по 17,25 лева за килограм.

Олиото този седмица намалява цената си с 2,1 на сто до 4,65 лева за литър. В София олиото се продава между 3,80 и 5 лева за литър в пластмасова бутилка на едро, в Ямбол - между 5 и 5,70 лева за литър, а в Хасково - между 3,85 и 4,10 лева за литър.

Пакетче краве масло от 125 грама се търгува по 2,75 лева. Пилешкото месо поевтинява с 0,7 на сто и се продава средно по 5,73 лева за килограм. Захарта се продава по 2,54 лева за килограм в края на седмицата.

Брашно тип "500" се търгува по 1,42 лева за килограм. В Стара Загора брашното се търгува между 1 и 1,10 лева за килограм, в Шумен - между 1,50 и 1,60 лв./кг, а във Враца - по 1,02 лв. за кг на едро.

Оризът се търгува по 2,92 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,34 лева за брой на едро в края на седмицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това е поредната ЛЪЖА! Значи аз гледам по хляба сиренето кашкавала и киселото мялко което купувам от над 10г вече! Януари месец тази година хляба който купувам беше на цена 1.15лв. сега същия този хлаб с леко намален грамаж струва вече 2.25лв. Киселото мляко януари месец струваше 1.15лв сега струва 2.25лв. Сиренето и кашкавала там се вдигнаха цените над 2.5 пъти! Така, че как така цените на храните са се вдигнали само с 30-32% на годишна база!!!???
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде стига мрънкотене. Връщате се на село, откъдето сте дошли, и си гледате градините. Ама е много по-лесно в склада или зад геврека на баничарката за 2-3к месечно и да не правим нищо по цял ден, отколкото да гледаме градина. То излиза, че най-високоплатените програмисти избягаха от големия град, защото ceлскатa простотия го завзе. На село ми е без пари. Био храна, плащам на хора да ми гледат градина и животни и си карам кефа.
73
4
 
0
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 1 година
ИДВАТ ИЗБОРИ, ДА ГЛАСУВАМЕ ЗА ПП И ДА ВЪРНЕМ ПРОМЯНАТА ДА ПРОДЪЛЖИ ПОНЕ ДО 200% ОБЕДНЯВЯНЕ. КАКВО СЕ ЛИГАВИМ С НЯКАКВИ СИ 32%?
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе важното е да има банани и портокали
71
1
 
4
 
! Отговори
Тръндафила преди 1 година
Срам,позор,гавра, нямам думи - Къде е Добруджа,плодородните,Дунавската хълмиста равнина,Пазарджик и др.плодородни полета!? Не да внасяме,а можеме без проблеми да изнасяме и храните в БГ да бъдат на символични цени....чувате ли - на символични цени....а не да внасяме некачествени меса,плодове,зеленчуци и какво ли не още...
70
1
 
1
 
! Отговори
Днес най-евтино е преди 1 година
най-скъпото на човек - неговия живот. Жалко, но племето е разбойническо!
69
0
 
20
 
! Отговори
Последователност преди 1 година
Сега разбирам защо и утрепаха на бабата козичките. И защо беше Птичият грип - утрепаха кокошките, после свинският грип утрепаха прасетата масово после козичките и накрая дойде и човешкият грип...
68
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, нищо де, Кирето нали увеличи пенсиите с около 5% на част от пенсионерите...
67
1
 
4
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Узнах безмисленоста на своето съществуване, и илюзърноста на най - високите си мечти и надежди, но всичко е точно, понеже снощи правих Кекс, Кекс, Кекс Песен на "Papi Hans - KEKS " в YouTube!
66
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия каква инфлация смятат 32 процента. Явно не си пият хапчетата тия хора!!!!
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По *** народ нема и никога няма да има .Пускат храни да тровят народа а народа спи.Спекулират с цените народа си плаща .Развитие никакво народа спи.Ало апашите народа спи .Побоища над възрастни народа не му пука важно е да се намуа едно убави Заплати геноцид народа не му дреме ,геноцид пенсии народа хърка .ЕС унищожава но народа му дреме и да го .....пак ще спи .По *** народ нема и никога няма да има .Благодаря лека нощ
64
1
 
20
 
! Отговори
Клиент преди 1 година
Кило Мадж* кашкавал 44.27 лъва. Реално повишението е 300%, за който умее да смята. Който не умее да буха минуси те са за него/нея минусите :)!!!
63
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как го изчислиха работя с храна и мога да кажа че тези проценти са фалшиви но не само аз мога и хората които живеят в държавата .Храната е вдигната 100 процента.
62
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато стока от 3 лв. стане на 7, дали са 32 % ??? Тези влизат ли в магазин, или слуги им пазаруват с държавни пари ???
61
1
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Първата Банка на Земята е правена на Българска Земя от Хилядолетия още от Първата Златна Варненска Цивилизация! Банките са биле Златните Монети Висещи на Гърдите на Нашите Съпруги и никой...ама никой не може да ти вземе Златните Монети понеже бутне ли жена ти .... Следва Дум...Дум...Дум.... а сега кво? на всеки ъгъл Бандитска Банка, а жените и момите Чалга по улиците и ресторантите без златни гирлянди на гърдите!
60
1
 
1
 
! Отговори
До вселената преди 1 година
Направи банка, да взема кредит от теб! Без лихвен!
59
2
 
5
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
България ще пребъде понеже е Божествена!
58
2
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Ми малко помислете! Факт - Примерно над 75% от външно търговските банки в българия са Гръцки! А останлите какви са? Единствено ако Банките са КООПЕРАТИВНИ в ръцете на БЪЛГАРСКИ КООПЕРАЦИ С МИЛЕЕЩА БЪЛГАРСКА АРИСТОКРАЦИЯ ще са Български. Как Земята ще е Българска? Ми единствено ако Земята в България е Притежание на Българските Ковбой! Как управлението ще е Българско? Ами След като Българските Ковбои си изберат кой да им бъде Цар! Няма Български Ковбои, Няма Българско Царство!
57
2
 
7
 
! Отговори
В селата преди 1 година
е пълно с евтини къщи! Купувате си и.... кокошчици, козички... картофки, доматики...
56
3
 
4
 
! Отговори
Ралица преди 1 година
До 51: как кое? Бойка калдъръм кадъна бърза да осребри победата на изборите и е засмукал вимето на българския народ като за последно, да я издой тази крава защото повече може да не седне на стола за доене. Краде като разпрана като след тежка нощ в харема на Ердоган с всичките му заптиета. Всички разсейки на харем гроб бързат да доят преди да им врътнат пак кранчето, че са гладни и жадни кадъните. Докато не се сформира нормално правителство без харем гроб в него цените ще летят още и още.