Антиутопия: Компании искат да сканират мозъците на служители

Фантастичните романи звучат вече като актуални събития
25 ное 2022 16:26, Петя Славова
50
Антиутопия: Компании искат да сканират мозъците на служители
Снимка: БГНЕС

С всеки изминал ден книжарниците се приближават все повече до това да поставят антиутопичните научнофантастични романи на рафтовете си като актуални събития, а сега, когато компании активно проучват технологията за сканиране на мозъка, корпоративната антиутопия е с една стъпка по-близо. На изненадващо разрастващия се пазар вече има няколко известни компании с обещаващи технологии. Според репортаж на Futurism, високобюджетни корпорации вече финансират изследвания, които ще им позволят да знаят какво точно мислят служителите им, докато са на работа.

Някои от най-обещаващите компании за сканиране на мозъка включват InnerEye от Израел и Emotiv, стартъп от Сан Франциско. InnerEye разработва слушалки, които ще комбинират човешките мисловни процеси с машинно обучение, за да се борят с нерешителността на служителите. Работата на Emotiv е насочена към използването на безжична ЕЕГ слушалка за проследяване на благосъстоянието на служителите, предава БГНЕС.

Изследванията на InnerEye е най-вероятно да доведат до апокалипсис, управляван от машини. На собствения си уебсайт компанията заявява, че "свързва хората и машините" с цел да постигне "най-доброто от двата свята". Сканирането на мозъка може да бъде доста безобидно, но след като вече се провеждат изследвания, за да се гарантира, че хората не живеят в симулация, управлявана от машини, това звучи като сюжет на научнофантастичен роман.

Всъщност това е така, тъй като много автори и футуристи са писали за сингулярността като точка, от която няма връщане назад, когато изкуственият интелект ще надмине човека. Стивън Хокинг, един от най-гениалните хора, живели някога, се опасяваше, че сингуларността ще доведе до края на човечеството. Сега корпорациите, които активно финансират сканирането на мозъка, може би превръщат неизбежното в реалност.

Двете компании не са наясно с възможността за злоупотреба с тяхната технология за сканиране на мозъка. Emotiv твърди, че се свързва само с партньори, които искат да използват технологията по отговорен начин. За съжаление, технологичните специалисти ще си спомнят за друга компания, чието мото някога беше "Не бъди зъл", и какво се случва, когато започнат да се трупат огромни печалби.

Освен потенциала за предизвикване на апокалипсис в стил "Терминатор", технологията за сканиране на мозъка има съвсем реални проблеми с неприкосновеността на личния живот. В идеалния случай мислите на служителите се пазят в тайна. Ако служителят носи слушалки, които следят мозъчната активност и предават тези данни на работодателя му, какъв личен живот всъщност ще има и кой ще притежава неговия действителен, биологичен мисловен процес?

Главният изпълнителен директор на Emotiv, Тан Ле, твърди, че технологията им изисква служителят изрично да разреши копие от мозъчните му данни да бъде изпратено на неговите ръководители. При все че това може да се определи като маркетингов трик, сканирането на мозъка е мътна етична област в областта на невронауката. Известният писател Айзък Азимов е писал много за опасностите от технологичните възможности, които надхвърлят човешката етика.

Институтът по невроетика е глобален мозъчен тръст, посветен на решаването на тези сложни въпроси, в които се срещат технологичните възможности и етиката. Изследователите и невролозите, които съставляват мозъчния тръст, работят, за да гарантират, че SkyNet няма да стане реалност. Технологията за сканиране на мозъка, която корпорациите широко финансират, има потенциала да бъде първата стъпка към мрачна съдба на човечеството.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 16 - Ам ... кво?
18
1
 
6
 
! Отговори
Проста тиква преди 1 година
Ако сканирате пилешкия мозък на Боко тиквата ще се окаже, че вътре е кухо.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"има потенциала да бъде първата стъпка към мрачна съдба на човечеството." - Аз бих казал, че смартфонът бешепървата сериозна стъпка ... тази ще е втората :)
16
5
 
1
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 1 година
Много е важно доверчивия и оглупял плебей сам да си внуши, че някакво устройство ще му чете мислите, така сам ще се вкара в илюзията! Респект и Поклон за Налите психолози!
15
0
 
16
 
! Отговори
ДИСТОПИЯ В БГ преди 1 година
Директно ти четат мозъка и ти гледат през очите, това е реалността!Добре дошли в ада, за какво сте живи!?
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искали били, отдавна всяко едно ваше действие се следи, къде ходите, какво купувате, с кой се свързвате всичко, дават ви карти за намаления а отзад ви проучват и каквото се сетите.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тАКА Е ПРОГРАМИРАНА СИМУЛАЦИЯТА НЕ МОЖЕШ ДА СИ ПО-БЪРЗОТ СВЕТЛИНАТА.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като ме слухти Гешев да стана роб и на тия ли? Да ви имам овччата логика/
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във всяка една симулация има граници на възможното при нас са физическите закони, няма нищо по-бързо от скоростта на светлината в истинската реалност няма такива.
10
1
 
7
 
! Отговори
Това е от 80-те год преди 1 година
Нали МВР и ДАНС, Гешев ви гледат личният живот в дома ви все едно сте хамстери! Чао изостанали....
9
3
 
1
 
! Отговори
Чудна идея! преди 1 година
Отделни сектори в мозъка се актоворат когато човек мисли за ядене и за работна задача. Ако изследват държавните служители ще цъфне колко % от отруденото си ежедневие мислят за работа и колко за ядене, с.не и е.не.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече започвам да вярвам, че тази реалност е симлация, сга искат а ни набутат в симулацията на симулацията на симулацията няма измъкване от този затвор филма Матрицата е детска игра.
7
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички тези техбологии не са за ваше добро, няма да се използват за да ви подобрят животите даже напротив.
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ваксърите нямат този проблем няма какво да им сканират прав си.
5
2
 
16
 
! Отговори
хаха преди 1 година
На краварофилите няма какво да сканират.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Конспирациите се сбъват и по един чип ще ви сложат на *** кратни доката мигрантите свободно си влизат за да ги хрантутите.
3
8
 
12
 
! Отговори
На Иван брат му преди 1 година
На българския работник, като му сканират и без това слабите мозъчни вълни, ще видят брояч, отброяващ оставащото време до салатката, ракийката, сланинката, суджука и винцето.
2
12
 
5
 
! Отговори
Dtrumppp преди 1 година
Няма страшно за вас драги бг аборигени, много сте далече от това. Не подозирате дори колко сте изостанали
1
0
 
3
 
! Отговори
мечо бокса преди 1 година
да сканират окраинците и емигрантите!