Работа от разстояние - IT селата са там, където дори не е имало хора

Бизнесът има нужда от стабилност
136
Работа от разстояние - IT селата са там, където дори не е имало хора
Снимка: Pixabay

Секторът на бизнес услугите и технологиите у нас отчете рекорден ръст от 22% и 4,2 млрд. евро приходи, които влизат директно в България. Това всъщност е близо 6% от БВП, а имаме амбиция да станем 9% от БВП. Бяха открити 10 000 нови работни места не само в градовете, но успяхме да стигнем и до малките населени места чрез дистанционната работа, като така помогнахме на локалните икономики. Това разказа Иван Русев, член на Борда на AIBEST и R&D директор в Experian България, в предаването „В развитие”  на Bloombergtv.

„В моя екип често се шегуваме с  IT селата, но те вече станаха реалност. Това са хора, които работят дистанционно и са на места, където преди може и да не е имало население”, отбеляза Русев.

„10 000 нови работни места са добра новина не само за нашия сектор, но и за България”, изтъкна събеседникът.
Силният растеж на сектора на бизнес услугите и технологиите се дължи на тенденцията за дигитализация в целия свят, която започна по време на пандемията. Тя ни даде възможност да открием нови клиенти и да развием нови услуги, защото динамиката между хората и бизнеса се промени.

Глобалната икономика започна да се забавя и ние го виждаме като работа, но въпреки това очакваме двуцифрен растеж  и тази година. Това ще бъде отражение на инвестициите, направени преди няколко години, защото те имат инерция и в момента.

Глобалното забавяне няма как да не се отрази и в България. Трудно е човек да даде конкретна прогноза с цифра какво ще се случи и какъв ще е ръстът на заплатите. В такъв период всеки бизнес гледа в детайл какви са разходите му и тук излизат възможностите за дигитализация. Ако искате да намалите разходите си за нещо, защото идва криза, един от начините е да роботизирате, а нашата индустрия прави това – роботизира процеси и им помага да бъдат ефективни като цена.

Ако искаме в България да има все повече клас „А” талант, сините карти са механизмът, по който може да го привлечем в страната. Нашата индустрия е в състояние да създава между 5000 и 7000 работни места за такива хора, които не са от България, но идват тук да работят, отбеляза Русев.

Коментирайки поредните идеи на БСП за увеличаване на максималния осигурителен доход, събеседникът каза, че вече сме месец декември, бюджетите на компаниите за 2023 година вече са направени и приети, така че една такава промяна общо взето казва на инвеститорите, че средата не е достатъчно стабилна. Сигналът, който се дава на инвеститорите, е да погледнат по-осторожно на България и това естествено не е добър сигнал за бизнеса.

„Бизнесът има нужда от стабилност и неслучайно всички асоциации в сектора реагираха доста остро”, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: селоIT
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
1
 
0
 
! Отговори
деватор преди 1 година
Истинските програмисти не пищат. Тте компилират директно в двоичен код. Така става най- опримизирано и не губят време. Имат си огроми таблици със стингове и команди за директен достъп, само насочват пътя на кода.
108
0
 
0
 
! Отговори
ИТ преди 1 година
Аз пък гледам сървърите как работят. Те щумят по цял ден и паравят пари. И не пиша толкова много код, защото съм го написал. Сървърите ми носят пари. Всеки сървър по 130$ на месец, А те са хиляди. Най-много работя, като правя миграции, ама и те са полу автоматични. Взел съм си хора да вдигат железата, че ме боли кръста. И това е до време Облаците стават все по-евтини, но все още обичам да гледам как щумят сървърите.
107
1
 
0
 
! Отговори
asash amim преди 1 година
От декември 2022 г.влезе в сила директивата на ЕС и САЩ за борба с изпирането на пари (5).Биткойните и други монети, компрометирани от престъпници, могат да влязат в крипто портфейлите на потребителите. В този случай всички активи в портфейла са в черен списък и ще бъдат блокирани. Проверете портфейла си безплатно и без регистрация спешно: https://tiny.one/wn8ztkec
106
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работа от къщи и зелен кон, няма. Не е имало, не съществува и няма да има никога. Месец напиняйте да ми обяснявате колко сте велики, богати и умно-красиви. Тези мантри съм ги слушал.
105
3
 
1
 
! Отговори
Американ преди 1 година
До programist: "Пример в Alibaba работят 200 програмисти.. А ebay работят 100 пъти по 200.." -- глупости...
104
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И за коя ИТ фирма работят дистанционно тия "селяни"? Или това е военна тайна.
103
5
 
6
 
! Отговори
Предприемач преди 1 година
IT-тата са най-добрите работници. За мен работят поне 10 програмисти.
102
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахахаха великия български лаянар бизнесмен великия айти бъгаран лаянан му се виждат много 800 лева минимална заплата НА МЕСЕЦ ХАХАХАХА балгар миризлив лаянар
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
един куп глупости в този "материал"... един куп глупости...
100
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИТ сектора , телефонистите са начин управление на колонията .. Вместо инженерите да се заминават с индустрия те са в сектор нищо.. В ИТ сектора понеже няма друга работа работят електроинженери , машинни , строителни инженери, ядрен физик с докторска степен съм виждал даже..
99
8
 
2
 
! Отговори
programist преди 1 година
Аз съм програмист и съм симпатизант на възраждане .. Да живее Възраждане те ми спасиха живота като ми отвориха очите за ваксините ... А за IT сектора когато САЩ загубят войната , ще останат много малко програмисти .. Пример в Alibaba работят 200 програмисти.. А ebay работят 100 пъти по 200.. Китай и Русия се оправят с много малко програмисти ..
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 91, ами и сертификат има :) За разлика от ппошляци като теб, които единствено поркат до откат!
97
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пиша на латиница ... от време на време на Паскал и на Пролог
96
3
 
3
 
! Отговори
До 105 преди 1 година
Вярвай си.
95
9
 
7
 
! Отговори
До до 94 преди 1 година
Миньор програмист е както еврейн миньор:-)) Демек -виц:-))
94
20
 
10
 
! Отговори
Запомнете преди 1 година
Работа от вкъщи и зелен кон, няма. Не е имало, не съществува и няма да има никога. Това не е точно работа.
93
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Програмистите са обикновени черноработници. Но и между тях има хора със психични отклонения.
92
7
 
3
 
! Отговори
До дев преди 1 година
Аз сам пруграмист и пишa на world.
91
3
 
6
 
! Отговори
до Дидо преди 1 година
Мечтите са безплатни
90
6
 
11
 
! Отговори
До 94 преди 1 година
Бивш миньор съм на 72 години. Тази година завърших онлайн курс за програмист и от Януари почвам да работя за 14 хиляди лева чисто. Реших, че следващите 30 години ще се развивам в сферата на новите технологии.

Спонсорирани публикации