Предлагат плащания в брой само до 5 бона

Идеята на финансовото министерство е изсветляване на сивата икономика
20 мар 2023 15:20, Стела Стоянова
82
Предлагат плащания в брой само до 5 бона

Министерството на финансите предлага прагът за ограничаване на плащанията в брой в страната да падне от 10 000 лв. на 5 000 лв. Целта е изсветляване на сивата икономика. Предложението се прави не за първи път, но обикновено бива отхвърляно в парламента.

Искането фигурира в пакета промени в данъчните закони, с които служебният кабинет очаква тази година да завиши приходите в хазната с около 6 млрд. лв. и да свие бюджетния  дефицит. Те бяха публикувани за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство.

Пплащанията на територията на страната ще могат да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна или надвишаваща 5000 лв., предлага МФ. Ограничението ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.

Предлаганото ограничаване на плащанията в брой е в съответствие и с наложилата се практика в други държави членки на Европейския съюз, като Белгия, Гърция, Испания, Португалия, Франция, Румъния, където прагът е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро.

Както вече е известно, в Закона за корпоративното подоходно облагане се въвежда и еднократно заплащане на солидарна вноска на свръхпечалбите за периода от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г. Предлага се тя да бъде в размер на 33 на сто от основата, а периодът за облагане да бъде от 1 юли 2023 г. до 31 декември 2023 г. Тя не освобождава фирмите от заплащането и на 10% данък печалба. Т.нар. солидарна вноска няма да се признава и за разход.

"Въвеждането на тази спешна мярка от страна на държавата ще позволи смекчаване на риска цените на стоките и услугите да достигнат още по-неустойчиви равнища и ще гарантира, че няма да бъдат нанесени трайни вреди на потребителите и икономиката като цяло. Едновременно с това мярката ще допринесе за запазване на устойчивостта на публичните финанси и за осигуряване на необходимите финансови средства за осъществяване на разходните политики на държавата, свързани с обществения ред и сигурността, образованието, здравеопазването и други", пише в мотивите на законопроекта.


 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радослав Хубаво искаш, но са само мечти. Реално проблемът е, че в момента крилите осигуровки отиват към пенсия в голяма част. Ако днес почнат да внасят на реалния доход, ще им отрежат примерно 20% от дохода, но няма почти да вдигнат пенсия от това на пенсиониращите се близките 5-10 години, защото не са внасяли. За плащалите съвестно също откога да е партидата? Щото си работил 30г, плащал си, ама партида йок. А как да кажат на пенсионерите "Вноските са ти за 200лв пенсия, а ти искаш 500"?
50
0
 
7
 
! Отговори
Бона преди 1 година
"5 бона"?! Спрете да пишете все едно сте излезли от някоя махала
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слугинаш на банките
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Но пък Милиони в Чувалчета може -Нали така Крадльовци долни !
47
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига глупости, оставете хората на мира. Българинът обича кеша. Много вече стана, цени, инфлация, лихви и др., все хубави неща, сега и кеша, не е ли малко множко.
46
6
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Крайно време е да спрете да говорите за доплащане в плик! Такива при нас няма, но заплатата е в плик и няма фиш! Трябва да се премахне това плащане, да няма работещ без дебитна карта и заплатата да е по банков път! Ето нещо, което държавата трябва да контролира! Честните частници са толкова изобретателни, че направо ти вземат залъка от устата и където и да отиш е така, без държавния сектор!
45
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следва премахване на кеша и въвеждане на дигиталните пари.
44
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе .. и тая шия не е от туршия , а !
43
0
 
14
 
! Отговори
хахах преди 1 година
Ей сега почвам да плащам данъци да има за ваксини, та после пак да се фарлят.
42
0
 
16
 
! Отговори
a преди 1 година
От къде я извадиха тази свиnка безподобна не знам. За фалити разправя, сега и тази "мярка" за "изсветляване". И не знам какво ще постигнат с тази мярка при положение, че и на малките деца е ясно, че тук мерки и закони бол, но контрол се прилага само на непослушниците, а не за всички. Абе с една дума Гестаповска схема.
41
1
 
21
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
А не е ли по добре да направите смислено плащането на данъци? В момента хората крият данъци защото няма смисъл да ги плащат! Вкарайте индивидуални партиди в здраве и пенсия. Направете майчинството да е на база годините внасяни осигуровки и на двамата родители, оправете пътищата, покажете, че има смисъл да се плащат данъци и хората ще ги плащат. Като вдигате изкуствено пенсии и раздавате социални само на неданъкоплатци за какво да ви хрантутя?
40
1
 
16
 
! Отговори
До43 преди 1 година
Заплата в плик няма,а ако си мислиш че по тоя начин ще се спре с доплащанията под масата много се лъжеш,пак ти повтарям с тая псевдо мярка,единствените печеливши са банките и никой друг!
39
7
 
2
 
! Отговори
Orel преди 1 година
До АнонименВа Англия всичко се плаща с карта, може и кеш, но е много рядко и ако извадиш пачката почват да се мръщят ... друг въпрос е, че са забравили как се смята :)
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
коментиращите що се оплаквате, та вие нямате стотинка в джоба си нали затуй драскате по цял ден тук?
37
4
 
3
 
! Отговори
до 42 преди 1 година
Защото там сив сектор няма. А тука 90% от бачкаторите със заплати в плик.
36
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не вземете пример от страни като Англия и Германия където лимитът е 10 хиляди евро?
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разграбиха и фалираха държавата, шарлатаните и служебните на рунде! Затвор!
34
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Хубаво да вдигнат лимита заради инфлацията, но натискът е от ЕС да става все по-малък, за да се контролират по-лесно овцете. У нас единствено големите вериги за техника досега спираха и все още спират по-ниските лимити, като казват, че няма как да си купи човек от тях скъп телевизор или друг уред с цена над 5000лв. Да е живо и здраво това лоби, че иначе ще искат лимитът да е примерно 50лв, колкото за хляб, кисело мляко и 2 пържоли за вечеря.
33
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари в брой не ползвам и в магазина на село. Всичко с карта. Само от кешбек имам около 2000лв. годишно обратно. Смислена мярка, особено в България, където всеки втори е с доход под масата.
32
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това се опитват да го прокарат всички партии. И ГЕРБ пробваха преди години но не мина. всички искат да ни направят роби на банките. Накрая просто ще искат да забранят кеша. Пишете на Възраждане и гласувайте за тях. Те са единствените които още се застъпят за правата на хората. Ако трябва ще има протести.