Suzuki потърси изхода от американския пазар

US дружеството на автоконцерна ще обяви фалит
Обновена: 6 ное 2012 14:37 | 6 ное 2012 13:06, Бойчо Попов
2
Suzuki потърси изхода от американския пазар
Снимка: Ройтерс

Японският специалист по производството на малки автомобили Suzuki се изнася от американския пазар. Същевременно компанията обяви във вторник в Токио, че ще подаде заявление за банкрут за американската си дъщерна компания, предаде Ройтерс.

Основната причина за решението е невъзможността на компанията да постигне първоначалните си продажбени планове и да спре понижението на финансовите си резултати на фона на подема на бизнеса в Северна Америка. Решението е продиктувано още от неблагоприятните валутни курсове, ниските продажби и високите разходи за дистрибуция.

Компанията ще продължи да продава нови автомобили до изчерпването на наличните бройки в складовете, след което ще се концентрира върху продажбите на мотоциклети, високопроходими моторни превозни средства и двигатели за плавателни съдове.

Suzuki стъпи на американския пазар през 1985 г. и предложи първоначално компактния джип Samurai. През 2003 г. American Suzuki обяви амбициозната си цел за годишна продажбена граница от над 200 000 броя, но през следващите години стана ясно, че това е изключително висока и невъзможна за постигане цел. Най-успешната година на компанията в САЩ е 2007 г., когато успява да продаде 102 000 автомобила. През миналата година в САЩ са били продадени малко над 26 500 автомобила от японската марка. За първите девет месеца на годината продажбите на Suzuki в САЩ падат с 4,7% до 21 188 автомобила, което отрежда на японския концерн пазарен дял от 0,2%. За сравнение - пазарният дял на Toyota в САЩ е 14,4%.

До 30-и септември 2012 г. в American Suzuki са натрупани задължения в размер на 346 млн. долара (240 млн. евро), 173 млн. долара от тях – към сестрински компании.

Всичко за пазара на автомобили четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Suzukiпазар на автомобили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
от сузукитата веднага да започват да пройзвеждат капачки за буркани.че то от техните тенекии друго не става!