Китайци ще правят електромобили у нас

Заводът, в който ще се сглобяват и електрически автобуси, ще е в Брезник
12 дек 2012 17:19,
66
Китайци ще правят електромобили у нас
BYD F3 Su Rui - автомобил, който може да се управлява с дистанционо. Снимка: BYD

Китайската автомобилостроителна компания BYD (Build Your Dreams) е подписала споразумение с групата Булминерал за изграждането в Брезник на завод за сглобяване на електрически автобуси и коли, пише БТА, като се позовава на съобщение на агенция Синхуа, цитирана от АФП.

Смесеното дружество, в което половината от капитала държи китайската компания, специализирана в производството на електрически коли и акумулатори за тях, а другата - българската група от енергийния сектор, ще произвежда 40 - 60 електрически автобуса дневно, според президента и главен изпълнителен директор на Булминерал Александър Усачев, цитиран от китайската правителствена агенция.

Мощността на завода за електрическите коли ще бъде определена след три месеца, допълва Усачев, цитиран от Синхуа. Стойността на инвестицията не се уточнява, отбелязва АФП.

BYD се котира на Хонконгската фондова борса и акционер в нея е американският милиардер Уорън Бъфет. В родината си компанията има съвместно производство с Daimler. Двата автомобилостроителя имат обща марка коли - Denzа, която е съсредоточена в конструирането на електромобили. Първият й модел се изгражда на базата на стария Mercedes-Benz B-class и ще предлага около 300 км. автономен пробег.

BYD е вторият китайски автомобилостроител, навлязъл в България, след Great Wall Motor, който през февруари откри официално първия си завод за сглобяване на китайски коли в Европа, в Баховица, край Ловеч.

Китай е най-големият пазар за автомобили в света, където обаче 70 на сто от марките са чуждестранни, припомня Франс прес.

Кратка история на марката BYD вижте Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
0
 
! Отговори
Дофтур оф були преди 11 години
До АнонименХах ха ха я математиченце сметни българската средна заплата в долари да те видим!
56
1
 
0
 
! Отговори
бг преди 11 години
Китайците в скоро време ще завземат целия пазар така като са тръгнали. Според мен новината е чудесна. След автомобилния завод на Грейт Уол явно сме привлекли и други компании, които искат да инвестират, което може да е само положително.
55
2
 
2
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 49Предпочитам китайски "***" отколкото руски/съветски ***!В скоро време вие русофилите може да видите Путин да се вози на китайска кола!
54
1
 
1
 
! Отговори
страхотно преди 11 години
Това ще върха:кола от китайски части сглобена от български пияндури...
53
1
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
До 49: Ooo, kolko si prost
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
40-60 автобуса дневно ????????Така пише Това са от 14 000 до 21 000 автобуса на година ??????Това ще е най-големият производител на автобуси в света!На всеки 24 минути ще излиза автобус ?????Мерцедес,Поларис,Ман, кой там още - да се съберат не могат да достигнат това производство ?????Пак простотии на журналята от днес.бг.
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kraino vreme e benzinostanciite da ostanat v istoriqta zastoto mi pisna vseki den da disham:COCHNOxi fini sajdi ot dizelite, 4iito sobstvenici ne znaqt kvo e to tva katalizator
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поднебесното царство ще дъмпне запада иии... после всички ще ядем здравословнио соеви кълнове :D !
49
1
 
6
 
! Отговори
до 51 преди 11 години
Добре че е преславската литературна школа, че да има с какво да пишете...owned
48
3
 
3
 
! Отговори
Асфалт преди 11 години
Айде ББ да прави магистрала от София до Брезник. Или поне бърз влак. Материала от ТУ да има къде да ходи на стаж. Да ги извозваме с Ел. Автобуси.
47
1
 
32
 
! Отговори
Бре да му се не види преди 11 години
Ако наистина се произведе такова нещо в България, ще ми е кеф да се возя в него в градският транспорт:К9 Електрически Автобус:- 600 Амперчаса Желязно-Литиеви Фосфатни батерий- 3 часа заряд на трифазен 480V ток с 100Kw мощност - 250 Км. градски пробег на едно зареждане.- 160 Kw мощност на електромотора- 450 Nm въртящ момент- 100 км/ч максимална скоростНяма да ни трябват тролейбуси и димящи дизели Икаруси в бъдеще.
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От някъде трябва да се започне ! Не ? Никой не се е родил квалифициран
45
4
 
17
 
! Отговори
чел преди 11 години
За *** които говорят против Китай и евтините му автомобили, да им кажа че така се говореше и за Японските коли в САЩ през 80-те години на миналият век. Сега са най-качествените.Ако до сега 80% от световният капитал се държеше от запада и САЩ, то в бъдеще наяма да е така. През 2015 година Китай ще задмине брутно икономиката на САЩ. До 2050г. 65% от световният капитал ще се държи от азиатските сили, основно Китай и Индия. Само 35% от капитала ще остане при запада. Учете Mandarin.
44
6
 
4
 
! Отговори
rusnak преди 11 години
Добре, че е руснака Усачв.. че да има какво да карате по готините магистрали:)
43
7
 
2
 
! Отговори
човек преди 11 години
в ловешко , от идеята до реализацията минаха 5 години . колко ще трябва за завод в БРЕЗНИК ? още повече че в ловеч още комплектоват екип . но , идат избори ...
42
32
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И ТЕЗИ КИТАЙСКИ *** ЩЕ СИ ГИ КУПУВАТ И КАРАТ САМО *** ***.
41
7
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Има ли в Брезник квалифицирана работна ръка!Имало ли е в Брезник някакви заводи?
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По колко ще ги продават ?
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Автобусите ще се зареждат в ДАП-овете, но автомобилите... Трябва да се поставят електроколонки по бензиностанциите.
38
8
 
10
 
! Отговори
Алекс преди 11 години
Страхотна новина! Само се чудя защо са избрали Брезник? Там няма работна ръка,няма инфраструктура.....