Трабантът влиза в Червената книга

Моделът вече е застрашен вид и е на път да изчезне
Обновена: 10 окт 2013 14:58 | 10 окт 2013 14:25,
5
Трабантът влиза в Червената книга
Снимка: Reuters

Бълващият газове и издаващ симпатично странни звуци "Трабант", превърнал се в символ на комунистическа Източна Германия, вече е застрашен вид и е на път да изчезне, предаде ДПА.

Едва около 33 000 от "картонените" автомобили, наричани галено Траби, са регистрирани за движение по пътищата от лицензионните власти във Фленсбург към януари 2013 г. За сравнение - през 1993 г., скоро след обединението на Германия, те са наброявали 920 000.

Повечето от оцелелите трабанти - едва 8600, пърпорят из централната германска провинция Саксония, където през 1991 г. е произведен последният екземпляр от чудатия автомобил. Общият брой на произведените трабанти е 3 милиона.

Култовият Траби има своите верни почитатели, а "добрите екземпляри" привличат вниманието на колекционерите. Двутактовият чудак се задвижва от микс от бензин и масло и въпреки че не отговаря на строгите изисквания за автомобилни емисии в Германия, за оцелелите представители на застрашения вид е направено изключение.

В България този модел също има верни фенове. Ежегодно се организира национален фест на трабантчетата, а сред най-любопитните екземпляри у нас са 7-метровата лимузина Trabant и Trabant RS на ателието Kokonja, който разполага с цели 220 к.с.

През 2009 година на автосалона във Франкфурт се появи и възродена версия на популярната кола. Тя носеше името Trabant nT, имаше електрически двигател и модерен дизайн, но за съжаление така и не стигна до пазара.

Историята на Trabant, преработени негови версии и още любопитни факти около германската кола - вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: Трабант
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато са я създали е нямала име.И докато се чудели как да се казва някой я запалил и се чуло:Трам трам трам трабант трам трабант трабант трам трам.И така са я кръстили.
4
0
 
9
 
! Отговори
фен преди 10 години
С две думи-непретенциозна и безпроблемна кола.Като млад имах такава и не ме е оставила на пътя никога!
3
0
 
7
 
! Отговори
Жо до № 1 преди 10 години
И НАЙ-ДЪЛГАТА КОЛА в света- 16 метра, заедно с пушека :))
2
0
 
9
 
! Отговори
Huko преди 10 години
"Трабант" не е модел, а марка ;)
1
2
 
18
 
! Отговори
snp93 преди 10 години
наи-яката кола на света