Пазарът на коли у нас ще пъпли на ниска предавка

Едва 20 хил. са били продадените нови автомобили в България през 2013г.
20 фев 2014 17:20,
4
Пазарът на коли у нас ще пъпли на ниска предавка
снимка: Bulgaria On Air

Автомобилният пазар у нас ще продължи да се развива с ниския си темп от последните 3-4 години, прогнозира главният редактор на сайта auto-press.net инж. Иля Селиктар в ефира на телевизия и радио Bulgaria On Air.

Пазарът на автомобили у нас се е свил с 0,3% през 2013 г. и въпреки ръста от 1,5%, отбелязан през януари, ще продължи в познатото си ниско ниво през годината. Продадените нови коли през изминалата година са 20 хил., а тези втора ръка - 200 хил. За сравнение през една от най-силните за сектора години - 2007-а, продажбите на нови коли са били 50 хил.

Като най-предпочитан нов автомобил у нас за 2013 г. Дачия изпреварва традиционния водач Фолксваген, а Тойота остава на трето място, като тенденцията в търсенето е на малки и икономични автомобили.

На европейския пазар, който с изключение на Великобритания търпи спад през последните 4,5 години, се наблюдава оживление. В Северна Европа пазарът показва по-добро представяне с ръст между 6 и 7%, докато в Южна Европа ръстът е в порядъка на скромните 1-3%. Германия остава най-големият пазар на автомобили в Европа, докато Русия, която в последно време отбеляза значителен възход, отчита спад от 13%.

Предстоящите през годината нововъведения логично ще бъдат свързани с намаляването на разхода на автомобилите и ограничаването на вредните емисии, имайки предвид завишените изисквания на регулаторите най-вече в САЩ, коментира Селиктар.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
eren преди 10 години
noEI
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НА ПЪРВА СКОРОСТ БЕЗ ГАЗ. И НЯМА ДА ПЪПЛИ А ЩЕ ПЪЛЗИ ПО КОРЕМ. С БЕДЕН НАРОД В СКАПАНА ДЪРЖАВА ТЪРГОВИЯ НЕ СЕ ПРАВИ ДРУГАРИ НОВО ИЗЛЮПЕНИ КАПИТАЛИСТИ.