BMW вади карбонови джанти до 2 години

Германската компания разширява производството на този материал
21 фев 2014 21:16, Диян Пенев
2
BMW вади карбонови джанти до 2 години
Карбоновата джанта на Agera R. Снимка: Koenigsegg

Германският производител BMW ще предложи за своите автомобили новаторски джанти, изработени изцяло от карбон, съобщава Аutoexpress. Разработката е във финален етап, като ще бъде напълно завършена до 24 месеца.

Въпросните джанти от въглеродни влакна са с около 35% по-леки от стандартните алуминиеви колела. Освен това те са по-здрави и много по-устойчиви.

"Надраскванията по карбоновите джанти се отстраняват с елементарно полиране, много по-лесно отколкото при алуминиевите им аналози", твърди пред британското издание Франц Стокенмайер, мениджър леки материали в BMW.

Освен карбонови джанти, BMW разработва и хибридни такива, създадени от карбон и алуминий. При тези колела спиците са от алуминий, а останалата част - от карбон. Хибридните колела трябва да се появят по същото време, като ще имат с около 25% по-ниска маса от стандартните алуминиеви аналози.

За протокола ще отбележим, че карбоновите джанти не са новост на пазара. Производителят на екзотични автомобили Koenigsegg предлага такива колела от 2012 г. за модела си Agera R.

Преди по-малко от седмица BMW съобщи, че ще разшири завода си за въглеродни влакна в Моузес Лейк, САЩ. В предприятието, което е съвместно с компанията SGL Automotive, ще бъде направена инвестиция на стойност 100 млн. евро, благодарение на която ще бъде изграден още един производствен цех. Така компаниите ще увеличат двойно производството на карбон - до 6000 тона годишно.

Карбон BMW използва още за производството на екологичните си модели i3 и i8. Сред бъдещите карбонови разработки на компанията присъстват волан, валове, елементи по каросерията и други компоненти.

Още новини от света на автомобилите четете в Automedia.bg


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
povver преди 7 години
DANO DA SA EVTINNI DA NE SA PO 1000LV BROIKATA XAX