Огледалата в автомобила отиват в историята

Видеокамерите стават задължителни в колите в САЩ до няколко години
9
Огледалата в автомобила отиват в историята

Огледалата за задно виждане се поставят вече 100 години в автомобилите, но времето им изтича. В съвсем близко бъдеще те ще бъдат заменени от видеокамери, съобщава AutoMedia.bg.

Организацията на производителите на автомобили в САЩ, в която влизат BMW, Chrysler, Ford, GM, Jaguar Land Rover, Mazda, Mercedes-Benz, Mitsubishi, Porsche, Toyota, Volkswagen и Volvo, е поискала от Националната администрация за безопасност на движението (NHTSA) разрешение за използване на камери вместо огледала. Основният им довод е подобряване на аеродинамиката, което ще доведе да снижаване на разхода на гориво.
 
Искането на организацията е представено на Министерството на транспорта на САЩ, което смята да разработи проектозакон. Ако той бъде приет, всички автомобилни производители в страната задължително ще трябва да оборудват своите автомобили с камери вместо огледала. Законът трябва да влезе в сила от май 2018 г., като преди това ще бъде изготвен стандарт за безопасност, на който да отговарят самите камери.

В момента Volkswagen използва видеокамери вместо огледала на свръхикономичното купе XL1, а Tesla залага на същата технология при прототипа си Model X, чието излизане в серийно производство предстои. Според шефа на Tesla Motors – Елон Мъск, чиновниците в САЩ трудно ще вземат подобно решение, защото едно е да предлагаш камери като допълнително средство за безопасност, а съвсем друго е да се разчита единствено на тях.

Все пак авторите на инициативата налагат и ограничения. Основното е с камери да бъдат оборудвани всички автомобили с тегло до 4.5 тона. Някои производители обаче са категорични, че няма да чакат до 2018 г. От Honda обявиха, че всички модели на марката, както и тези на Acura, от 2015 г. ще имат видеокамера в базовото си оборудване.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: огледалакамериколи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
8
 
! Отговори
varg преди 10 години
Демокрация а
6
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kakto vinagi USA e nai-napred s materiala
5
3
 
27
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
Статия за САЩ и снимка на площад Тиан ан мън в Пекин. Страхотна логика!!!
4
4
 
43
 
! Отговори
Педро преди 10 години
То в Щатите до няколко години ще е задължително и да си гей.
3
2
 
10
 
! Отговори
Ha ha преди 10 години
..това изобретение го има от преди 20 години в един прототип наречен Fiorovanti Sensiva!!!...ако сега се въведе в Америка при нас ще е след още 10 години
2
1
 
36
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
А " кифлите" къде ще се оглеждат докато си слагат червило?
1
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде карайте от утре без огледала, бе, мама ви ...ба американска!