Всички нови автомобили със система SOS

Мярката влиза в сила през 2018 година, реши Европарламентът
29 апр 2015 21:25,
3
Всички нови автомобили със система SOS
Снимка: ЕК

Европейският парламент прие днес окончателно решение от 2018 г. всички новопроизведени автомобили - леки и товарни - да разполагат с устройства за спешни повиквания до номер 112, предава БТА.

Тези устройства, наречени eCall, автоматично изпращат сигнал за предупреждение към спасителните служби при катастрофи. Пътните произшествия са отнели живота на над 25 700 души в ЕС през 2014 година, като поставянето на системата eCall трябва да намали броя на смъртните случаи с около 10 на сто за година, сочи информацията.

Системата eCall използва телефон 112, за да предупреждава автоматично службите за сериозни пътни инциденти. Това позволява да се реши незабавно какъв да бъде видът и мащабът на спасителната операция, ако е необходима. Нововъведението ще помогне на спасителите да стигат по-бързо до мястото на инцидента и да ограничат сериозността на нараняванията.

Евродепутатите обърнаха внимание на клаузата за защита на личните данни, за да предотвратят проследяване на автомобилите, оборудвани със системата, ако не е настъпила катастрофа. Съгласно новите правила автоматичният сигнал ще подава на службите за спешна помощ само минимално количество основни данни, като например вида на превозното средство, използваното гориво, часа, в който е настъпил инцидентът, точното място и броя на пътниците.

Според новите правила данните, събрани чрез системата от центровете за спешна помощ или техните партньорски служби, не трябва да се прехвърлят без изричното съгласие на засегнатите. Производителите ще трябва да направят така, че технологичният дизайн на системата да позволява пълно и трайно заличаване на събраните данни.

ЕП задължи Европейската комисия да извърши допълнителни изследвания на бордовата система в рамките на три години след влизането й в сила, за да се прецени дали устройствата следва да бъдат включени в автобуси и камиони.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре би било освен устройството да се обурудват автомобилите и с изплуващи шамандури с предавател - ще падне в ней водоем и eCall заминава на кино!