Коли на ток борят трафика в задъхваща се София

1,2 млрд. дава държавата на общините за купуването на електромобили
17 фев 2016 07:00,
48
Коли на ток борят трафика в задъхваща се София
Снимка: Reuters

Софиянци ще могат да използват електромобили под наем за по-лесно и екологично придвижване в града.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви, че е възложила на заместника си по транспорт да се подготви процедура за публично частно партньорство за въвеждането на коли на ток.

В следващите месеци ще бъдат направени срещи и проучвания, за да се подготви системата.

"Тя е подобна на системата за градски колелета, но е с малки електромобили, които да могат да се наемат за определено време, за да си свърши човек работата в града", каза Фандъкова пред "Монитор".

Въвеждането им ще започне с пилотни проекти, като е важно да се види какъв ще бъде интересът на инвеститорите и бизнеса, защото общината не би могла да купи и ползва тази система.

Подобна система работи доста успешно в редица европейски столици като Париж, Брюксел и Виена.

Сред мерките за стимулиране на гражданите да използват алтернативен транспорт Фандъкова открои разширението на велоалеите в града и обособяването на градски колелета, които столичани също ще могат да наемат.

Близо 1,2 млрд. лв. дава държавата на общините за купуването на електромобили, за миене на улици и за нови детски площадки.

Кметът припомни, че досега са обновени голяма част от тролеите, доставени са 20 трамвая и 126 автобуса.

"Тази година продължаваме с още 140 нови автобуса и 5 трамвая", каза Фандъкова. Работи се по програма за модернизация на градския транспорт за следващите години. В нея се предвижда доставка на 49 автобуси които ще са електробуси или пък хибриди.

"През тази година ще завърши изпълнението на цялостната система за управление на трафика, с която се очаква намаление с 1/3 на времето за придвижване града, а на вредните емисии - с 25% и с 8% разходите за гориво", каза още кметицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Мизиец преди 8 години
Браво! Похвално е ,че се мисли иновативно и перспективно! Дано не се случва като много други добри идеи реализацията да е с лошо изпълнение... Пожелавам успех! Това е много правилен подход ,чрез който хората се учат да мислят иновативно,перспективно и екологично. Ще е от полза за големия и мръсен град София.. УСПЕХ! :)
37
1
 
1
 
! Отговори
да видим преди 8 години
Добре, харесва ми идеята да има велосипеди и автомобили под наем в София. Аз с удоволствие бих си продал колата и бил си наел кола под наем за времето, когато ми е нужен по-бърз и специфичен превоз. Остава само цените да са нормални.
36
1
 
5
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 8 години
Троловете на ГЕРБ пак налазиха форума. Това е положението - всички виждаме какъв е резултат от управлението на ГЕРБ в София - първо Борисов, после Фандъкова. По-добре заради тяхното управление не става, а ако нещо е станало по-добре, то то е въпреки Фандъкова, а не заради нея.
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В момента германия си обновява градският транспорт с най модерните трамваи автобуси и тролейбуси а техните на по 30 години такива пристигат след основно измиване и лъскане в китната българиика! И понеже сме отпадъка на европа приемаме отпъдачните превозни средства на същата тази европа към която сме се запътили с цървулите! Да обаче на вас ви казват че ги закупуват чисто нови за по няколко милиона бройката. И вие като по големи тарикатчета им вярвате и ви обират данъците. Честито селани!
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ИстинатаВсичките "успехи" на Фандъкова, с която тя се хвали, всъщност влошиха положението в София.това по тв алфа ли го чу?
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЕкозеленЕвротъпаците ще ни се кефят, колко сме зеленине сте зелени, а платени.
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 35Аз ли съм *** като бидона та не разбирам абсурда или селската даскалица ??Свали си каскета, да не ти убива и пробвай пак да прочетеш статията.
31
3
 
1
 
! Отговори
Екозелен преди 8 години
Видяла жабата, че подковават вола и надигнала краче.Евротъпаците ще ни се кефят, колко сме зелени и ще преперат някой милиард покрайн нас.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как се облекчава трафик с увеличаване на автомобилите?Аз ли съм *** като бидона та не разбирам абсурда или селската даскалица ??
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вместо да давате милиони (остатъка от окрадените милиарди) за возила по-добре постройте 20 завода в по-малките градове, за да може хората да имат работа и да спрат да прииждат в София.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А зелени площи кога ще направите? Колко големи площи в кварталите са дадени за разхождане на *** (кучешки тоалетни), ама да направят алеи и да залесит не може?
27
0
 
2
 
! Отговори
Люк преди 8 години
Данче вместо да възлагаш на любчо по-добре го разкарай.знае се историята със светофарите и ОЛАФ знае и таблата на офшорката
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак щели да правят червени вълни в София, за да искат пак пари за регулиране на трафика.
25
7
 
4
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Всичките "успехи" на Фандъкова, с която тя се хвали, всъщност влошиха положението в София. Мога да обяснявам са всеки един защо това е така, но Фандъкова не заслужава чак толкова.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това майтап ли е? В половин София няма велоалеи, в Младост паркират отгоре, около НДК са забити в дърветата, половината улици са в дупки след снега, а сега и станции за електромобили ще се правят. Защо не започнете със забрана на общинските служители и съветниците да идват с коли на работа? Може пък да се запознаете отблизо с "чудесата" на градския транспорт!
23
1
 
10
 
! Отговори
dominici преди 8 години
И сега така ще си напишат проектите, че BMW 7 серия, хибрид, ще го пишат електрически автомобил.
22
1
 
16
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Не се наядоха някои хора.Всичко което в другите държави работи в България не работи.така ще е и с това начинание.Важното е нашия човек да усвои едни пари.
21
1
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 8 години
ромската каруца не замърсява въздуха. Това е мярка срещу мръсния въздух в градовете. На село каруцата си е ОК. Аз не искам да дишам лай..а и подкрепям инициативата. Радвам се, че някой мисли за утрешния ден.
20
1
 
12
 
! Отговори
Жо преди 8 години
ЕДИН МИЛИАРД И ДВЕСТА МИЛИОНА ЛЕВА от парите на данъкоплатците ще отидат за тази "врътка", от която ще се "облажат" някои "наши хора".Простата сметка показва, че ако в България има 3 милиона работещи граждани, които плащат данъци на държавата, то от данъците на всеки работещ ще бъдат заделени по 400 лв /колкото е данък общ доход за цяла година/ за да потънат в нечий джоб.
19
4
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
За да се вдигнат доходите, трябва да се повиши производителността. За да се случи това трябва населението да е има сиво вещество и да чете повечко. А за да ти работи главата, трябва да си здрав. Е логично е, че здравето е в основата на повишаването на доходите, макар и индиректно. Но болни хора не работят. А ако искаш да разбереш какви са здравословните промени, свързани със замърсения въздух чети / има 1000000 статии.