Lexus пуска хибрид с 4-скоростна трансмисия

Multi Stage Hybrid System дебютира на борда на LC 500h
18 фев 2016 17:30,
1
Lexus пуска хибрид с 4-скоростна трансмисия
Снимка: Lexus

Нови подробности за новата си хибридна технология разкри японската компания Lexus. Тя носи името Multi Stage Hybrid System и ще дебютира на борда на спортното купе LC 500h, чиято премиера е насрочена за началото на март в Женева.

Системата съчетава бензинов двигател, електромотор и комплект литиево-йонни батерии. Основната новост е трансмисията, която е автоматична с четири степени, има ръчен режим и е монтирана в задната част на шасито.

Вероятно се питате защо японските инженери са избрали кутия със само 4 скорости, след като на пазара вече се предлагат автомобили с 8, 9 и дори 10-степенни трансмисии. И ние нямаме обяснение, като се надяваме такова да бъде изнесено по време на премиерата на Multi Stage Hybrid System.

Със сигурност обаче новата трансмисия ще предостави на автомобила далеч по-директно усещане. Хибридите на Lexus досега използваха сходни с моделите на Тoyota системи за задвижване, разчитащи на безстепенни CVT кутии. Въпросната трансмисия има редица предимства - лека е, достъпна и почти необслужваема. А също така работи изключително плавно.

Целта на спортния LC 500h обаче не е да бъде плавен, а точно обратното - директен. Автоматичната кутия трябва да предостави именно това. Всеки, който е шофирал кола със CVT знае, че тези кутии не са особено добра опция за спортно шофиране, тъй като оставят усещане за "буксуване" на мотора, което генерира високи обороти и съответно висок шум, несъответстващ на ускорението.

Да се върнем обаче на това, което знаем за новия LC 500h. Задвижването му е поверено на 3,5-литров V6 бензинов двигател с 295 к.с. и електромотор, генериращ 60 к.с. Общата мощност е 355 к.с. и се предава към задните колела. Ускорението 0-100 км/час отнема под 5 секунди, сочи информацията от Lexus.

Данни за капацитета на батерията липсват, но се съобщава, че тя е литиево-йонна и тежи само 50 кг. С ниско тегло и компактни размери е и новоразработеният електромотор.

Интересни решения демонстрира също така конструкцията на Lexus LC 500h. Тя е изградена от карбон, като от същия лек и здрав материал са изработени покривът и задният спойлер. За вратите, кланиците, предния капак и окачването е използван алуминий.

Размерите на модела са 4760 мм дължина, 1920 мм широчина, 1345 мм височина и 2870 мм междуосие.

Премиерата на LC 500h ще състои в началото на март в Женева. На швейцарското изложение ще бъде демонстрирана и бензиновата версия на модела - LC 500.

Още снимки на LC 500h вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари