Volvo готви електрическа инвазия, ще бори Tesla

Най-мощният от планираните модели на ток ще е с над 600 конски сили
14 фев 2017 22:21, Красимир Ангелов
3
Volvo готви електрическа инвазия, ще бори Tesla
Снимкa: Volvo

Volvo се подготвя за сериозна офанзива в областта на електромобилите и възнамерява да хвърли ръкавица на Tesla, разкри Матс Андершон, директор по развойната дейност на шведската компания. 

Андершон говори на Симпозиума за хибридни и електрически автомобилни технологии в Сан Диего и потвърди, че първият електрически модел на Volvo ще се появи през 2019 година, заедно с няколко "меки" 48-волтови хибриди с бензинови и дизелови мотори. Но това далеч не е всичко, тъй като най-вълнуващ се оказа един скромен пасаж от изказването на Андерсон.

"Стратегията за електрически модели на Volvo се базира на платформата MEP (Modular Electrification Platform)", обясни Андершон. "Модулната конструкция на платформата позволява създаването на гама возила с различна мощност – от 100 до 450 киловата, както и използването на батерии с капацитет до 100 киловатчаса", допълни той.

Точно тук е интересната новина. В момента Tesla предлага батерии с капацитет 100 киловатчаса за най-мощните версии на Model S и Model X, т.е електромобилите на Volvo ще се окажат доста близо до тези на Tesla по отношение на използваните батерии. А ако превърнем цитираните от него киловати в конски сили ще получим интересни резултати – диапазон на мощността от 136 до 612 конски сили. Звучи страхотно и то без да си представяме на какво ще е способен един електрически S60 например, доработен от Polestar.

Що се отнася до "меките" хибриди на Volvo, то те ще получат електромотори с мощност 13 и 20 конски сили, както и литиево-йонни батерии с капацитет 0,25 киловатчаса. В краткосрочен план Volvo планира да разшири гамата си plug-in хибриди с модели от новата серия 40 и с новата задвижваща система T5 Twin Engine.

Според прогнозите на марката, до 2025 година във Volvo очакват да са продали до 1 милион електромобили.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: Volvo
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Странно, Волво беше купен от китайци за 2 милиарда!!!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Волво е уникален автомобил, за пшатежоспособни ценители. Единствено ме притеснява факта , че карам все лади,а рашките в момента са на ниво, задна чистачка, и ел стъкла, плюс радио и дясно огледало. А едно и осем,и шестдесет коня,е направо чудо и скоростите текат, като на Бойко от Банкя метрото. Един ден все ще се закиснат.