Ново 20: Tesla мърсяла колкото бензинова кола за 8 години

Ефектът на марката бил силно преувеличен
Обновена: 27 юни 2017 14:55 | 26 юни 2017 09:13,
43
Ново 20: Tesla мърсяла колкото бензинова кола за 8 години
Снимка: архив, Reuters

Ефектът на електромобили като Tesla в борбата с глобалното затопляне е силно преувеличен, сочат резултатите от проучване на шведския Институт за екологични изследвания (IVL), направено по поръчка на транспортното министерство и агенцията за околната среда в скандинавската държава.

Изследването, което компилира най-различни други проучвания, цели да измери колко въглероден диоксид и други вредни емисии се отделят при производството на най-важния компонент в електромобилите - литиево-йонната им батерия.

Резултатите на IVL показват, че при производството на батерия с капацитет 30 кВт/ч, каквато се използва в Nissan Leaf например, се отделят средно 5.3 тона въглероден диоксид. За създаването на 100-киловатчасовите батерии на Tesla Model S отиват 17.5 тона от парниковия газ.

За сравнение един нормален автомобил с двулитров бензинов мотор, ако изминава средно по 15 000 км годишно, ще отдели тези емисии за около 8 години, посочват авторите на изследването Лизбет Дальоф и Миа Ромаре. При пътуването на един самолетен пътник от Европа до САЩ се отделят средно 600 кг въглероден диоксид, напомнят те. 

Те все пак отбелязват, че производството на батерии би могло да бъде и доста по-чисто, ако в него се използва енергия от възобновяеми източници. За момента обаче повечето производители на батерии не го правят.

Изненадващо от изследването излиза, че добивът на литий и останалите елементи, използвани за батериите, не е толкова замърсяващ - на него се падат между 10 и 18% от общите парникови емисии, изпускани при производството им.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и къде точно е новината? всеки знае че батерията е най-мръсното нещо за производство. Обоснована статистика е когато има начален старт и после през години разликите. Колата не я взимаме за да седи в гаража , а да я караме.
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Производството на слънчевите панели много замърсява. По принцип производството на ток замърсява много. Тук пишат и за производството на батерията, колко много замърсява.
20
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-после си дойдохме на думата... В констатациите е пропуснато да се отчетът емисиите при добивът и обработката на използваната мед !Някой правил ли е сметка какво ще стане ако само 50% от ел. автомобилите се включат едновременно за зареждане към ел. мрежата ?
19
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И как няма да ревнат всички производители на петролни продукти? Та нали електричките им сриват бизнеса." Хайде пак. Старите конспиративни глупости на нов глас. Самата литиево-йонна батерия е измислена от "производител на петролни продукти". Самите компании са далеч по-наясно от вас относно кога ще нефтът ще свърши, така че те самите разработват алтернативни источници. В момента ви вземат парите за петролни продукти, но искат и в бъдеще да ви взимат парите за ел. продукти
18
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нека първо да се сравни производството на стандартна кола с електро кола. След това да се добави поризводството на необходимото гориво бензин/дизел или ток, за експлоатацията на колите. След това да се добавят и емисиите по време на експолатацията.Чак тогава може да се каже коя технология, колко замърсява. От така написаната статия излиза, че производството на батерията отделя емисии колкото ДВГ за 120000 км. ОК, може и така да е, но така се сравнява круши с ябълки и извод не може да се направи
17
1
 
18
 
! Отговори
bonto преди 6 години
Тва добре ама първо този автомобил може да се захранва от електричество произведене 100% от слъчнева батерия. Солар Сити е точно такъв проект, както и батерията, който предлага Мъск за дома.Тук поне в това описание на проучването не е описано завърсяването по време на производство на самия автомобил а само какво замърсява двигателя му при работа. Едва ли е без замърсяване. А какво се отделя при добив на горивата?А при производство на акумулаторите?
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14А понеже производството и преработка на нефта Не замърсява :) Горивото от небето пада.
15
8
 
7
 
! Отговори
1 преди 6 години
Tesla не може да мърси повече от останалите бензинови коли !Tesla е направена с много любов също като вятърните генератори и слънчевите колектори. Именно поради тази причина ел. колите и възобновяемата енергия са много по - добри. Други причини нямя !
14
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само батерията, а и производството на ток, с който се захранва тази батерия също замърсява и то много.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЛУМБЪРГ МЪРСИ ПОВЕЧЕ ОТ МОСКВИЧ
12
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да обаче големите ни градове не правят батерии. 1 000 000 коли на ток , няма да е същото като 1 мил дизела и то стари :) Пак и батериите скоро се очаква да имат революция заради нуждата на автомобилите.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7Ми ... не. Прочети статията.
10
1
 
48
 
! Отговори
Учителя преди 6 години
А колко газове се отделят докаго се отливат цилиндровите глави, двигателни блокове и т.н част на ДВГ? Там е пушилка че не се трае...работил съм в леярна...
9
3
 
43
 
! Отговори
Шейх Ах Бензин преди 6 години
И как няма да ревнат всички производители на петролни продукти? Та нали електричките им сриват бизнеса.И аз да имам петролен кладенец и аз ще обяснявам колко е кисело гроздето.Факт е, че с електричките градовете стават със значително по-чист въздух, а ние живеем по градове, нали така?
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тея са сметнали колко замърсява производството на батерия. Не са сметнали обаче колко замърсява и самото производство на електроенергия.
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1: Добре тогава проблема не е в нормалния автомобил, а в двигателя му ??!??!
6
3
 
37
 
! Отговори
Двулитров бензиновик преди 6 години
А то двигателите(ДВГ) ги намират готови и ги произвеждат на друга планета.
5
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само че батериите не ги произвеждат под прозореца на апартамента ти. А бензиновата двулитровка точно там си отделя боклците.
4
23
 
12
 
! Отговори
Така е преди 6 години
ДВГ ще съществуват още стотици години.Караби , тежки камиони , мощна земекопна техника , селскостопанска техника и мн. други ще си бъдат с ДВГ.Ще отмине и тази мания за ел. колите.
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другарко пишеща- за Вас ново20 е за нас стара тема от няколко години. Ако въобще разбирате за какво става дума в преписаната статия щяхте да си направите труда да проверите фактите. Но това изисква усилия, нали?