Великобритания планира: Безпилотни камиони от 2018 г.

От шофьорските синдикати заплашват с ефективни протести
Обновена: 26 авг 2017 20:48 | 26 авг 2017 20:46,
40
Великобритания планира: Безпилотни камиони от 2018 г.

Британското правителство обяви официално плановете да започне изпитание с безпилотни камиони по пътищата на страната още през идната година. Плановете обаче веднага предизвикаха острата реакция на уважавани организации като Кралския автомобилен клуб (RAC) и Асоциацията на автомобилистите, а един от шофьорските синдикати дори заплаши с ефективни протести и блокади на пътища.

Планът на правителството е да започне изпитанията с т. нар. "взводове" от по три камиона, които ще се движат в конвой. Първият ще има човек зад волана, а задните два ще го следват, ще спират и ускоряват в унисон с него. 

Според президента на АА Едмънд Кинг обаче това ще доведе до фатални задръствания по и без това претоварените пътища на страната. 

"Ние всички искаме да налагаме икономичното шофиране и да намаляваме замърсяването. Но не сме убедени, че конвоите от ТИР-ове са начинът това да се постигне", казва Кинг пред британското издание на The Huffington Post. 

Теорията на транспортното министерство е, че подредените в конвой камиони се движат плътно един зад друг и това намалява сериозно аеродинамичното съпротивление -съответно и разхода. 

Кинг обаче подчертава, че този подход работи по идеално правите и пусти участъци в американски щати като Невада и Аризона. Той обаче няма да даде особен ефект по натоварените британски пътища, с чести спирания и потегляния и значително по-кратки средни разстояния. Освен това конвоят от три ТИР-а на практика означава, че останалите автомобили няма да могат да виждат пътните знаци. 

Транспортната индустрия обаче има и друг мотив да налага конвоите: съкращаването на 2/3 от шофьорите ще й спести около 34 млрд. лири за срок от 10 години, показват изчисления. Това ще се отрази и на крайната цена на стоките, настояват превозвачите. 

Синдикатите на шофьорите на камиони обаче разбираемо не са очаровани от перспективата и заплашват с ефективни стачки и блокади.

Повече подобни новини четете в Automedia!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
4
 
! Отговори
Do 5 преди 6 години
Ако беше по информиран щеше да знаеш че тяхната ЖП система едвам смогва в момента с пътническите влакове - за товарните не остава почти нищо - работя в тая сфера на острова и го знам това. Прочети преди да драскаш плиткоумнико ;)
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ги видим тия как ще взимат завоите по тесните английски пътища хехе фантастика
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ще отговаря за трафика на дрога? Централният процесор?
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ще разберем кои са управлявани от ИД и кои от некадърни оператори? Ефекта ще е един и същ
7
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И такава колона кога ще я изпревариш.
6
2
 
21
 
! Отговори
Невярващ преди 6 години
Те и самолетите имат автопилот и корабите имат ама никой не смее да остави машина да решава- винаги човек взема последно решение. А той е обучаван години и години и застраховка от грешка няма. Такава директива или както му викат, ще се провали с гръм, но чиновникът ще напише нов план за 2020, после за 2025 и така до пенсия....!
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами вместо тези автовлакове да задръстват пътищата да бяха се сетили да качат стоките на ЖП вагони от точка А до точко Б а от точка Б да се натоварват на тирове за кратки разстояния до предназначението на товарите и по този начин ще се икономиса от гориво и замърсяване на въздуха. Но как да се сетят то трябва акъл а никой от управляващите няма в излишък На тях акъла им е колкото да пазят равновесие и да ходат по голяяяяяма нужда!
4
14
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Великобритания планира безпилотни камиони.Хубово, ама нямат бомби като руснаците.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измислете си и машини да ви консумират *** !..............Няма нужда от такива машини.Ние от колонията България добре се справяме с тази задача, дори и с отровните яйца.
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евтините неща винаги излизат по-скъпи. Но важното е прогрес да има...
1
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Измислете си и машини да ви консумират *** !