"Летяща" пешеходна пътека стряска шофьори в Исландия

Оптическата илюзия обаче все още е в пробен период
Обновена: 30 окт 2017 16:57 | 30 окт 2017 16:52, Красимир Ангелов
22
"Летяща" пешеходна пътека стряска шофьори в Исландия
Снимкa: Vegamálun GÍH

Оптическите илюзии не са нещо ново и се използват от художници и артисти по целия свят от десетилетия. Управата на един малък град в Исландия обаче, реши да използва артистичния подход за нещо практично и полезно за обществото.

Преди броени дни в малкото рибарско градче Исафьордюр беше нарисувана първата в света триизмерна пешеходна пътека, с която властите се надяват да забавят трафика на една от тесните улици в града.

Използвайки стандартни за художниците техники, авторите са успели да накарат белите ленти да изпъкнат, създавайки илюзията, че се намират над асфалта, което пък от своя страна да накара шофьорите да добият представата, че ще се ударят в преграда. Пешеходците пък сякаш ходят върху бели блокчета във въздуха от едната до другата страна на улицата.

В крайна сметка визуалният ефект е впечатляващ и със сигурност ефективен, тъй като илюзията дори се променя според ъгъла, от който се гледа "зебрата". От въздуха белите ленти изглеждат като изправени бетонни блокове, а от нивото на улицата белите ленти изглеждат като продълговати блокчета, които се реят над асфалта.

Засега проектът е експериментален, но властите в Исафьордюр подчертават, че ще следят ефекта от креативната пешеходна пътека и ако всичко е наред, ще бъде решено дали подобни "зебри" ще се появяат и на други места в града.

Още снимки вижте в AutoMedia.bg


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
A при нас са си истински 3D - разместени павета и т.н. Така че няма да ни настигнат скоро...
16
1
 
1
 
! Отговори
До гущерка преди 1 година
Сина ти преди да ритне камбаната ни лankaше в двора на 81-во за пакетче дъвки, а най много радваше ockoтялите жaaraлотурци
15
0
 
8
 
! Отговори
о/о преди 1 година
До ГЕНЕРАЛ ЗЕЛЕН ГУЩЕР
а бе зелено влечуго,рептил, кога стана генерал бе.
14
0
 
10
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
тази илюзия може да предизвика сериозна катастрофа...
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България се счита, че си балък ако спреш на пешеходна пътека, означава, че не бързаш за никъде защото нямаш мощен бизнес
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много е яка ,дали има практичност не знам но е яко, естествено пътеката е направена да се вижда само от едната страна и за да има ефект може да се ползва само на еднопосочно движение, но това са подробности.
11
0
 
19
 
! Отговори
В БГ не става преди 1 година
Те в Исландия са ок 300 000 и са все братовчеди, затова се пазят и внимават. Тук и от истински бетон да са "пешеходните блокчета" или както там авторът им вика, пак ще има джигити да профучат пред пешеходеца...
10
0
 
0
 
! Отговори
Сп€€нс относно 7-ми преди 1 година
Горкият човечец , все скенери са му в главата. Явно като малък са го водили да му правят скенер и лекаря е отишъл за едно кафе , то го е олабило - стоял е цял следобед във Ве Це-то като през това машината е бичила на МАХ .
9
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8
Родната ни кочинка е добре за хора от калибъра на Лиленцето Иванова - стара чанта със самочувствие и претенции базиращи се на ръст "хаяско" и много натрупан интелект! Народът ни има от кого да копира - нали така "партията" ги учеше! :)))))
8
3
 
3
 
! Отговори
Do 5 преди 1 година
До Анонимен

Друго си е родната кочинка, нали?

Панелки на 50г+, презастрояване, разбити тротоари, грозно ново строителство.
7
9
 
3
 
! Отговори
У Нас сканират тежко преди 1 година
У нас в много градове терористи и масови убиици са инсталирали високовредни скенери увреждащи до 1000 метра улици и булеварди,Скенерите са маскирани като НЕЗАКОННИ знаци за пешеходни пътеки и имат фотоволтаична сканираща станции за целеуказване дъното на тропосферния океан.всички водачи на МПС се увреждат с пси блокиращи облъчвания..
Уврежданията са видими .Жертвите са стотици хиляди водачи,пешеходци и велосипедисти..ОБлъчването е с недопустими микролептонни потоци..
6
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интернесно е, но не мисля, че му е там мястото.
Какво би станало ако някой неразбрал турист набие рязко спирачки и този отзад се забие в него ?
5
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия пък си боядисват сградите в сиво. Нямат никаква зеленина. Градовете им приличат на компютърно моделирани модели или на декори от черно-бял филм. Много депресиращо.
4
8
 
13
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ ЗЕЛЕН ГУЩЕР преди 1 година
Не им прави впечатление на хората пешеходната пътека колкото и да е странна защото не са осkотели като в БГ известни със сkотския си начин на живот които ще гледат странно пътеката и ще я заобикаляят и ще псуват
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България трябва наистина да са повдигнат!
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук интересното е друго - колко време му трябва на шофьора да разпознае стандартната пешеходна пътека и колко пъти повече време му трябва да разпознае тази имитация на пешеходна пътека?! Според мен около 10 пъти повече време трябва на шофьорът да осъзнае, че ще пресече пешеходна пътека и съответно да даде предимство на пешеходците.
1
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересното e че малки деца си карат велосипеди по средата на уличното платно и никой не приема това като странно.