Велосипедистите – предизвикателство пред автономните автомобили

Тестваните автопилоти не успяват да се справят със засичането им
8
Велосипедистите – предизвикателство пред автономните автомобили
Снимка: Slate.com

Остават ни само три години до обявения дебют на първите напълно автономни автомобили. Междувременно, тази технология, която трябва да преобрази света, си остава с едно отчетливо слабо място: велосипедистите.

Нито един от тестваните в момента автопилоти не успява напълно да се справи със засичането на колелата по улиците. Миналогодишен доклад на специализираното издание IEEE Spectrum установи, че велосипедите са най-сериозният проблем за сензорите и компютрите на автономното управление. В това няма нищо чудно: колоездачите затрудняват здравата и хората зад волана. Велосипедите са сравнително малки, твърде пъргави, много от шофьорите не са обучени да се съобразяват с тях на пътя, а и немалко от колоездачите не се държат винаги адекватно.

На последното изложение в Лас Вегас възможно решение на проблема представиха Ford, софтуерната компания Tome и производителят на колела Trek Bicycle. То предвижда просто велосипедите да бъдат снабдени с чипове, които да се свързват с компютрите в автомобилите. Алтернативна концепция на Volvo отпреди три години предвижда чипът да се вгражда в каската на колоездача. И двата варианта решават проблема на автопилота. Но, както отбелязва авторитетното издание Slate, това е всъщност измама.

Автономните автомобили трябва да са наистина автономни: тоест, да не зависят от добрата воля и помощта на другите участници в движението. Автопилотите вече спокойно могат да разпознават други автомобили, пешеходци и дори случайно пресичащи пътя диви животни. Да бъдат принуждавани единствено колоездачите да носят разпознавателни чипове не изглежда редно. И може да доведе до инциденти, защото не всички хора са еднакво отговорни или еднакво внимателни.

Велосипедистите – предизвикателство пред автономните автомобили
Компании като BMW и Waymo работят върху системи, които няма да се нуждаят от външна помощ, за да засичат колоездачите

Алтернативата, която се предлага от някои учени, е така наречената свързаност V2X, Vehicle-to-Everything (автомобилът към всичко). При нея разпознавателни чипове ще носят колите, велосипедистите, пешеходците и дори домашните любимци. Въпросите са два: как да бъдат заставени всички да носят своите чипове, и кой ще плати огромната цена за изработването и поддържането им. Такава система би изисквала и много по-строго прилагане на правилата за пешеходците - те да пресичат наистина само на специално разрешените места.

Затова повечето компании, които работят по автономно управление, отхвърлят и V2X, и алтернативата на Ford и Tome. Например Waymo, поделението на Google за автономно шофиране, разработва специална отделна технология за разпознаване и проследяване на колоездачи. Същото важи и за партньорството на BMW, Intel и израелската Mobileye. Дали те ще успеят да разрешат тази най-сложна задача пред автономното управление? Ще знаем със сигурност не по-рано от 2021 година.

Повече подобни новини четете в Automedia


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
6
 
! Отговори
мен преди 9 месеца
Автономен купол с картечница и пътят ви ще е чист от небронирани препятствуя. А имате ли и гранатомет, дори камионите ще ви правят път...
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
пф много просti хорица се изказвате то и до преди 50 години нямахте телефони и 50 инчови лсд та
5
0
 
2
 
! Отговори
РВ преди 9 месеца
До 5
Ко речи, ко?
4
0
 
9
 
! Отговори
ренесанс на мисълта преди 9 месеца
То има автономна кола от век. Бай Кръстьо като се натовареше след кръчмата и магарето само го караше у тях .
Лелеяната мечта е тез времена пак да се върнат. Че то кола хубаво, ама сух режим лошо.
И сега цялата западна мисъл се е впрегнала в туй наболяло предизвикателство.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами то такъв автомобил всичко ще си записва...
И ако има самоубийци - ще констатира причината
2
0
 
14
 
! Отговори
РВ преди 9 месеца
А как ли ще се осъществява автономно изпреварване на колона от тирове движещи се с 40км/ч през Хаим Боаз примерно?
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До три години ако има напълно автономен автомобил без наблюдение и управление от диспечер ще ви хвана бяла мечка в Сахара. Те и американците до 2 години тръгват за Марс да се настаняват там да живеят. По приказки де...