Британци съветват: Не шофирайте с маратонки

1/5 от ПТП-тата стават заради неподходящи обувки
16 апр 2018 18:51, Красимир Ангелов
39
Британци съветват: Не шофирайте с маратонки
Снимка: Flickr

Повечето от шофьорите са на мнение, че маратонките и кецовете са най-подходящият тип обувки за каране на кола. И това е напълно логично – те са леки и удобни, като позволяват по-добро усещане на педала.

Английски експерти обаче изненадващо не са на подобно менние – според тях, спортните обувки също са опасни при шофиране и могат да доведат до инцидент на пътя.

Изследване във Великобритания показва, че заради неудобни обувки само на Острова годишно стават 1 млн. инцидента с автомобили.  На първо място сред неподходящите обувки за шофиране са поставени джапанките, следва карането на бос крак, а на трета позиция е управлението с високи токчета. Спортните обувки се нареждат веднага след това, като изпреварват дори ботушите.

Колко точно са инцидентите заради носене на маратонки или кецове, не се съобщава. Но пък се отчита, че средностастическият шофьор обърква педалите между 10 и 20 пъти на година. И не, не става дума за грешка като буквално натискане на газта вместо на спирачката, а за нещо по-различно. Просто стъпалото на шофьора заради обувката е по-голямо и неволно покрива и съседния педал.

Допускането на подобна грешка с маратонки и кецове е много лесно, защото при някои модели подметката е по-широка. А колкото е по-широка, толкова по-голяма е опасността от натискане на неправилния в случая педал. В случая се губи обратната връзка между автомобила и шофьора, на когото му е по-трудно да прецени усилието за натискане на педала.

Любопитното е, че в някои държави от Европа, шофьорът може да бъде санкциониран за каране с неподходящи обувки или пък без такива изобщо. В Германия, например, застраховката на водача на важи, ако се окаже, че по време на инцидента е карал бос. В Белгия пък при катастрофа това се брои за утежняващо вината обстоятелство.

Британското изследване показва още нещо интересно – прекалено свободната обувка увеличава времето за реакция на шофьора с 0,13 секунди. А това съответно увеличава спирачния път на автомобила с няколко метра. Така че шофирането с такива обувки определено е опасно.

Изследване на компанията Ford, публикувано през 2017 г., показва, че само 48% от запитаните шофьори използват правилните обувки. Те трябва да бъдат леки, с дебелина на подметката от 10 мм, да не ограничават движението на глезена и да са достатъчно тесни. Близо 33% от анкетираните изобщо не отдават значение на това с какви обувки карат кола, докато 13,2% избират джапанки, а 5,7% карат боси.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg
 


39
Още по темата: маратонкишофиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
17
 
! Отговори
Вангу преди 1 година
Айде сега да настроим полицията да на проверяват за обувките.после 240 гълфона приемат закон ...браво на бг джурнолята.това е най голямата власт у над,както и най големият стрес който досарват на народа си....ама като сме продти и ги четем и гледаме по тивито,кой ни е виновен.космите на краката не пречат ли,да се епилираме ..
Медиите и интернета ще съсипят света-вервайне ми.Пролет ще има на всякъде
13
0
 
26
 
! Отговори
Съветващ експерт преди 1 година
Точно така,шофирайте само с налъми.
12
1
 
31
 
! Отговори
Долен ляв ПEДАЛ преди 1 година
В статия за шофиране думата "nедал" е цензурирана хахахахахахахахахахахахахахахахаххахахааааааааааа
Иначе с кукили доказано се шофира най-добре!
11
1
 
23
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Аз без гуменка neдaл не пипам
10
1
 
12
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Аз без гуменка *** не пипам
9
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
направо да си кажат,че искат да направят обувки за шофиране и да станат задължителни,разбира се това ще е най-утрепания модел *** дето никой не ги купува.Лично според мен по-удобни за шофиране обувки от маратонките няма
8
0
 
28
 
! Отговори
Сова преди 1 година
Както каза една жена: педалите са три, а краката само два...
7
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А колкото е по-широка, толкова по-голяма е опасността от натискане на неправилния в случая пeдaл."

Значи според резултатите, най-подходящите обувки за шофиране са кънки за лед.
6
3
 
26
 
! Отговори
Бритни преди 1 година
Доказано най-удобните за шофиране са кънките и ролерите, маратонка в никакъв случай!
5
2
 
18
 
! Отговори
О,времена.О,нрави. преди 1 година
Ами тогава шофирайте с гумени ***,но да са маркови,поне да са ,,Сърп и Чук''.Защото с плавници не става,неудобни са.
4
5
 
16
 
! Отговори
британец преди 1 година
Най-подходящо бос или по джапанки стига и двете да са леви.
3
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната бритопакистанска простотия!
2
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Колко точно са инцидентите заради носене на маратонки или кецове, не се съобщава. Но пък се отчита, че средностастическият шофьор обърква педалите между 10 и 20 пъти на година."

Ами когато в Британия се научите да карате в правилната лента и да слагате волана в правилната страна на колата, може би ще спрете да оплитате ръцете и краката.
1
0
 
42
 
! Отговори
man преди 1 година
Булшит