Европа отново удря по джоба на шофьорите

Този път заради новия и скъп фреон за климатиците
4 май 2018 08:47,
40
Европа отново удря по джоба на шофьорите
Снимка: Automedia

Изискванията на ЕС отново изпразват джобовете на шофьорите. Този път заради новия вид хладилен агент (фреон), който е няколко пъти по-скъп от стария. Въпреки това, дори собствениците на коли, които използват по-стари видове фреон, ще плащат повече. Причината е, че пазарът се стреми да изравни цените и на двата вида хладилни агенти.

От началото на 2017 г. всеки хомологизиран нов автомобил трябва да има климатична система, пълна с хладилен агент R1234YF. Дотогава производителите използваха R134a. Новият газ е по-екологичен от стария и отговаря на стандартите на ЕС, които определят въздействието на дадено вещество върху парниковия ефект. Има много съмнения относно безопасността на новия хладилен агент. Тестовете показват, че R1234YF е доста опасен.

Преди време експертите предсказаха изравняване на цените на стария и новия хладилен агент. Проблемът обаче е, че новият не стана по-евтин, просто цената на R134a бе увеличена. Разбира се, на пазара се появиха по-евтини алтернативи под формата на цилиндри със стария хладилен агент, внесени от "изток". Трябва обаче да се има предвид, че те не са сертифицирани по никакъв начин - не е известно как ще се държи газът при някакъв проблем. Използването му може да повреди климатичната система. От цялата ситуация изход няма - след като искате да ви е хладно през лятото, ще си плащате.

Повече подобни новини четете в Automedia. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
31
 
5
 
! Отговори
БС преди 5 години
Много правилно. Всички *** , вън от ЕU. Да си ги ползувар в Индия, Китай, Пакистан, Турция и т.н
15
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До XЗащото трябва да е по-екологичен (не е сигурно) но е по-лесно запалим. И както съм написал в коментара си по-долу - търговия с влияние!
14
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма по-доходоносна търговия от търговията с вличние. Само два завода в цял свят имат право да произвеждат новия фреон и за това цената е по-висока. ЕК се опита да го проказа като задължителен още през 2013 и изведнъж се оказа че производството не може да покрие капацитетите на автомобилостроенето в ЕС и за това дадоха отсрочка.А що се отнася до това кой е по-опасен - стария е по-вреден за околната среда, новия от своя страна е по-лесно запалим. Изберете си моля! :)
13
0
 
34
 
! Отговори
X преди 5 години
Ако е опасен, защо го въвеждат?
12
4
 
50
 
! Отговори
bobbbo преди 5 години
Олио да ви попари, долна административна мафия!Скоро, просто българина , няма да може да си позволи да е член на Евросъюза...
11
1
 
72
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Всички знаем къде е връх Еверест, връх Ботев, връх Монблан, Матерхорн. Но сега вече знаем къде е най новия природен феномен, върха на Простотията и Корупцията, казва се Брюксел и се стига за 15 евро със самолет от всяка точка на прилежащия му вилает.
10
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕКосъюза за друго освен за вредните вредители и таксите дето може да наложи, мисли ли?Вярно на дачанина с 10 000 евро заплата му е се тази от политика ,ама за анти-утопии като бг всеки данък-такса за глупост му бърка в семейния бюджет.Дизела го забраниха,скоро бензина,тока,асфалта ,храната.Като ви казвам ,че ще се разпаднат от лигавщини не ми вярвате.
9
7
 
52
 
! Отговори
Българина преди 5 години
И кой и как ще ме провери аз а какъв газ ше съм в колата? Ще си внеса стария извън ес и ше ми го сложат, както и ще ми внесат прахосмукачка 2000 вата, щото тук било забранено... Скоро всички ще караме коло 2 цилиндъра 0.5 литра 35 кс с фреон по скъп от колата, а прахосмукачката ми ще е по мощна.. В тоя ес става като преди 89г, всичко хубаво се внася отвън..... Скоро ще има корекоми срещу юани...ес умря..
8
1
 
47
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Колеги, простете невежеството ми, но къде да завра този фреон в Лада 2107 /1986 г./ и Пасат 2 /1991 г./?
7
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отказваш се от парното и пак плащаш такса все едно си се отоплявал, спираш колата от движение и не я караш плащаш данък, колата не се ползва и стои в гаража, ама гражданската е задължителна сега нов задължителен и скъп фреон, какво ли още ни чака за да ни е гадно.
6
1
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знаех че фреона е измислен специално за удобство шофьорите ,мислех че употребата му е доста разпространена извън автомобилостроенето,а те се възползват от създадената технология но просто явно съм невежа.За което се извинявам.
5
36
 
11
 
! Отговори
3M преди 5 години
До българинТи не си българин! Заминавай в путлерландия и се отказвай от Европейско гражданство
4
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се ли научихте, че за всяко нещо си има начин как то да бъде избегнато. Тая статия може да стресне някой бездетен мениджър от бизнеспарка, но не и нормалните хора.
3
16
 
45
 
! Отговори
българин преди 5 години
ИСКАМ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС !!
2
3
 
60
 
! Отговори
УМЕН преди 5 години
Тунеядците, мижитурките и клатикурските чиновници от ЕС след кривината на краставиците и зачервяването на доматите логично и закономерно стигнаха и до газ 1234. Догодина ще изобретят и цели проводници 5678
1
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Накрая ще си взема някоя малка кола , колкото да си върша работата Омръзна ми вече този рекет Форд фиеста , рено клио , опел астра , все ще ми свършат работа