Китайци купуват германския Grammer, който има завод в България

Сред клиентите на завода в Трудовац са BMW, Volkswagen, Mercedes
29 май 2018 10:52, Бойчо Попов
9
Китайци купуват германския Grammer, който има завод в България
снимка: Facebook/Grammer

 Германският поддоставчик за автомобилната промишленост Grammer е изправен пред придобиване от страна на своя китайски голям акционер Ningbo Jifeng. Във вторник сутрин базираната в Амберг германска компания, която има завод в българския град Трудовец, потвърди за напредналите преговори с Ningbo Jifeng, които могат да доведат до предложение за придобиване към акционерите на Grammer AG, предава DPA.

Китайският концерн предлага цена от 60 евро плюс дивидент от 1,25 евро за акция. Така Grammer се оценява на почти 772 млн. евро, а на борсата листнатият на SDax производител се оценява на 51,30 евро за акция. Така възможната оферта в брой може да представлява премия от 17 на сто към цената на затваряне на борсата Xetra от понеделник.

„Засега не е ясно дали преговорите ще приключат успешно и ще се стигне до предложение за придобиване“, поясняват от компанията. „Grammer AG обмисля стратегическите опции в интерес на компанията и ще уведоми капиталовия пазар и обществеността за продължението на преговорите в съответствие със законовите изисквания“.

Ningbo Jifeng държи към момента над една четвърт от акциите на Grammer и трябва да извади още около 578 млн. евро, за да придобие напълно производителя. Германската компания покани китайците в началото на 2017 г., за да се опълчи на възможно придобиване от страна на спорното босненско инвестиционно семейство Хастор. Към момента то държи малко над 9 на сто от акциите.

Grammer притежава над 20 завода на четири континента, като един от тях се намира в българското село Трудовец близо до Ботевград. 

Каква е историята на дружеството вижте в материала на Investor.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Grammer AG
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
20
 
! Отговори
Пак съм аз преди 5 години
Ся азе не разбрах, Трудовец град ли е или село?!!? Или може би и град и село?
8
3
 
20
 
! Отговори
Внос преди 5 години
Започва се с вноса на жълти ... свиквайте защото Българитв ще са на изчезване след 20-30г.Прочетете доклада на САЩ напавен още преди 10г - през 2050г БГ ще е с население 5 млн, от тях 1 млн гнусни цгни и всичко ще е в градовете. Селата няма са съществуват и ще сме по зле от Сомалия по производство и износ.Честито!
7
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дедо ... Библията не е достоверен исторически източник. А не е и хороскоп. А това с "жълтата" раса къде е напуснал, не знам...
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
къде по точно в библията го пише?
5
10
 
21
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Хора, не случайно в библията е писано, че жълтата раса ще завладее света. Китайците са хора с тройно дъно и където стъпи китайски ботуш миролюбиво завладява всичко. За особено високо качество нека да не приказваме, всичко е менте. Китаеца работи като роб и се задоволява с два пъти по-малки възнаграждения от средноевропейските. Идва часът Китай да превземе цял свят!
4
1
 
21
 
! Отговори
де преди 5 години
голям майтап ще е ако китайските фирми изкупят средния тип немски производители, каквито процеси текат в момента, по информацииот медии
3
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учете китайски! Езикът на бъдещето. Вчера ми гостува приятел, който току-що беше в Китай, в Пекин и дълбоката провинция. Китайците били много симпатични и се отнасяли към българите с уважение и обич. Строели 40-етажен небостъргач за 50 дни и то перфектно. На въпроса ми за "купичката ориз" отнесох доста подигравки. Хапват си по малко от дузина вкуснотийки, носят на 50-градусова оризова ракия. Добре облечени и много възпитани. И така, те са следващият световен хегемон!
2
3
 
26
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
Сигурно си прав, НО замисли се и нещо друго - този завод е там именно защото стафката е такава.Има едни мениджъри във фирмите и при тях всичко се изобразява със цифри - там и там струва толкова и толкова, доставки - толкова и удрят чертата. Накрая решават - там ще бъде производстовто, щото е компромис между цена, работа ръка и време за доставка.За да искаш по-високи заплати, трябва да си в положение да го направиш. А ние не сме. Просто ще преместят завода в Тунис, Алжир или там някъде.
1
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Чехия работниците в подобна фабрика взимат 1250 евро (2500 лв.) на месец.Интересно колко ли взимат работниците в тази фабрика в България?Не вярвам да е над 700 лв.