Платили сте данъка на колата: Но има ли го в е-системата?

Ако не – оставате без заверен технически преглед
25 юни 2018 11:15, Красимир Ангелов
45
Платили сте данъка на колата: Но има ли го в е-системата?
Снимка: Булфото

Колата ви може да остане без документ за техническа изправност, ако при проверката на документите при годишния преглед онлайн не се получи потвърждение за платен годишен данък, съобщава "Монитор".

Така може да се окаже, че въпреки че носим в себе си квитанция от общината и сме изрядни за годината, прегледът ще бъде прекратен автоматично.

Промяната в изискванията идва след изменения в наредбата за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства (Наредба Н-32). В нея е записано, че ГТП ще бъде прекратяван, когато в информационната система няма информация за платен пътен данък на превозното средство.

По традиция преди да започне прегледа на вашата кола се проверяват всички документи на хартия. След започване на инспекцията ще се сверяват с резултатите от автоматичната проверка в информационната система за данък върху превозното средство и задължителната застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Същото важи и за задължителна застраховка "Злополука" на пътниците, когато такава се изисква.
 


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Не разбирам какво означава "прегледа ще бъде прекратен автоматично"?! Принципно гледат документите преди да започнат прегледа. А ако грешката е на администрацията (както е в 99 % от случаите, свързани с данъци и отписване на мпс)? Ще ме компенсират ли? Значи, още преди да обединят кат с общините, отписвам кола от една община, завеждам я в друга, продавам я, отписвам я, ДАВАТ МИ ВХОДЯЩ НОМЕР и 3 г.по-късно дължа 3500 данък. Как е? Поредните тъпирски изпълнения! Не може да е лесно за хората...
42
5
 
14
 
! Отговори
Х6 преди 7 месеца
Да се закрие държавата.да станем губерния на гърция-излизат от кризата-ша на дръпнат и нас по всякакъв начин,но ще е по добре...
41
2
 
15
 
! Отговори
Я па я...! преди 7 месеца
В багажника на колата имам шкафче от секция и в него надлежно съхранявам всички документи за 10 г. на зад.Защо при ГТП се искат всички документи и след това са сверява в системата.Или едното или другото.Каква е тази глупост.За това шкафчето си стои.
40
1
 
7
 
! Отговори
И ОЩЕ преди 7 месеца
АБСУРДИ: преди около месец четох, че и ПЛАТЕНИТЕ ГЛОБИ къмКАТ МОЖЕ да не са отразени в информационната ИМ система и отново да ВИ карат да платите, ИЛИ да ВИ спрат!! Нищо, че имате хартиен док.Защото се плащали по БАНКОВАТА сметка на КАТ, а не знам защо си се бавели...ТРябва "пробно" да проверя.. дали е отразена една глоба...
39
3
 
2
 
! Отговори
Йордан Дундаков преди 7 месеца
Това не е вярно, фалшива новина!!!
38
1
 
7
 
! Отговори
прав преди 7 месеца
Хайде да не забравяме, че Конституцията и законите винаги имат предимство пред некадърните наредби на администрацията/често пъти те са неясни, противоречиви или откровено противоречащи на закона/. Няма как някаква си наредбичка да е по-важна от писмен документ- доказателство, че гражданинът е платил. Да си оправят ел.системи. Къде дремят адвокатите, че не завеждат дела ср/у беззаконията, но дела персонални срещу конкретен некадърник, а не ср/у държавата, че пак народа да плати сметката.
37
0
 
15
 
! Отговори
гражданинът Кейн преди 7 месеца
Това, ако е вярно е поредният абсурд. Гражданите за кой ли път да заплатят с куп глоби, опашки и късане на нерви заради некадърната администрация-но при това безнаказна и с огромни заплати и с осигуровки от народния гръб. Защо още не е въведено електронното правителство и вместо да улесняват гражданите, техните "улеснения" водят до още по-големи абсурди. Вече започвам да се чудя, нарочно ли го правят или просто са тотални некадърници писачите на закони, наредби, указанийца, писма тълкувания и пр
36
2
 
3
 
! Отговори
Иван преди 7 месеца
До Анонимен 31

Разбира се, че не ... Какво очаквате?
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да ви У... пропадналата система. Поне като правите нещо го правете като хората и ако е за улеснение ...лошо ще.
Всяко улеснение за вас е мъка за народа. Нехранимайковци
34
0
 
15
 
! Отговори
Мен преди 7 месеца
Най неработещата и не наказуемата система е държавната администрация в общините.там е такава шуробаджанащина че никой неможе да накаже другиго
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Май тарикатите които изобщо не си плащат данъците ще се окажат по "гражданско активни" от вас, плащащите.
32
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
До 31 Ами ако не си замълчиш и се оплачеш може и да получи. Само че ние си мълчим, затова чиновниците са безнаказани и си правят каквото искат и се държат като че ли сме им длъжни ние на тях, а не те на нас, затова че им плащаме заплатите. Време е да се спре с това мълчане.
31
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А само да попитам


Длъжностното лице, виновно за това, че не съм в е-системата, въпреки ПЛАТЕНИЯТ ДАНЪК, ще получи ли някакво административно наказание?
30
0
 
2
 
! Отговори
неРедовен преди 7 месеца
До 1

Стикер за тех.преглед писателю. Който не можело да се мине без данък според контекста на коментара на който отговарям. Ама то и малко трябва да се чете:) Само с писане не става :)
29
1
 
16
 
! Отговори
Стамат преди 7 месеца
Не само за платен данък, за всичко - ГТП, гражданска, винетка, неплатени актовем точки - трябва да се прави проверка в системата по електронен път. По-бързо е, много по-сигурно, няма мърдане. Може и в движение със сканиране на рег. номер. Стикерите, освен че са скъпи, се фалшифицират. Крайно време е системата да работи за свестните хора и да не оставя шанс за тарикати.
28
5
 
0
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
Данъкът за София град може да се плати или в общината или във всяко поделение на НАП гр. София(за другите общини не знам) . Всяка община е свързана със системата на НАП и там се обобщават данните. Системата на ДАИ прави справка в системата на НАП
27
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И ако не е вкаран в системата кой ще носи отговорност?Sistema del cazzo!!!
26
1
 
10
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
До неРедовен,какъв стикер те гони теб,за платен данък на автомобила,стикер,не се лепи на стъклото,стикера е за техническия преглед.
25
3
 
4
 
! Отговори
неРедовен преди 7 месеца
До 123

О, може, може :) Аз на стикера си на предното стъкло ли да вярвам или на разни твърдения :)
24
0
 
16
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
Нали има институция,за да го вкара в системата,и това ли трябва,да го прави собственика на автомобила.