До 4 г.: Търсят 45 000 души в автоиндустрията у нас

Предстои създаване на три нови зони - в Бургас, София и Видин
12 юли 2018 17:45, Анисия Иванова
71
До 4 г.: Търсят 45 000 души в автоиндустрията у нас
Снимка: архив Reuters

През следващите три до четири години за автомобилната индустрия в България ще са нужни още поне 45 000 работни места, каза на форум Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомотив Клъстер България".

По думите му най-добрите примери за дуално образование в момента са в автомобилната индустрия, където има най-много ученици. Развива се и партньорството с техническите университети в страната, изтъкна Станиславов на дискусия "Да! На българското автомобилостроене".

Освен работна ръка, този сектор ще се нуждае от много големи индустриални зони, допълни той и изтъкна, че организацията е инициирала създаването на три нови зони в Бургас, София и Видин, където има професионална гимназия с възможност за дуално ресорно обучение.

Ще имаме нужда от партньорство с правителството, защото големите автомобилни доставчици от първо ниво и производители, които ще дойдат в България, ще имат нужда от значителни стимули, обърна се изпълнителният директор на "Аутомотив Клъстер България" към представителите на изпълнителната власт.

Той цитира данни, според които преди шест години, когато е учреден клъстерът, секторът е създавал под 1 на сто от БВП, заети са били под 9000 души, а компаниите - под 30. Сега автомобилната индустрия създава над 5 на сто от БВП, заетите са над 47 000, а компаниите вече са над 170, а оборотът, генериран от тях, е над 2,5 млрд. лева.

Заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов съобщи, че скоро ще се осигури финансов ресурс за индустриалната зона в Стара Загора. По проектите за големи зони около София и Бургас също се работи, както и за привличане на инвеститор от висок клас - производител на автомобили в България, каза заместник-министърът.

От 2005 г. досега са сертифицирани 21 проекта с 13 000 работни места на обща стойност близо един млрд. лева, но развитието на тази индустрия е най-динамично през последните години, изтъкна Лъчезар Борисов и съобщи, че от началото на 2016 г. до момента има 11 проекта с над 8200 работни места на стойност близо 300 млн. лева. Тези проекти са в процес на изпълнение и част от компаниите все още не са назначили служители, което означава, че през следващите години ще има търсене на кадри, допълни той, цитиран от БТА.

По данни към май 2015 г. има ръст от 37 процента на индекса на промишленото производство и ръст от 45 процента на оборотите в сектора, изтъкна заместник-министърът. Износът на сектора е 4 процента от целия експорт и той създава 4 - 5 процента от добавената стойност в индустрията.

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова съобщи на форума, че в специалностите, свързани с автомобилния транспорт, се обучават 10 263 младежи 9 - 12 клас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
7
 
! Отговори
Fortis преди 5 години
Да говорят с Илон Мъск. И той завалията търси за Марс, а не може да намери кой да му сглобява Модел 3. С подводниците от 2 дни вече надобрява, ама и да не стане ще търси къде да пробутва парти-огнехвъргачките. Та ако направят джойн-Венчър може нещо да се получи. :-)
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за работа в земеделието търсят ли?
38
0
 
15
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 5 години
ха ха ха търсели!!!!изпуснали питомното ,сега гонят дивото!!
37
3
 
26
 
! Отговори
Ивчо преди 5 години
Тази държава и без война изчезва. Кофти народ, това е истината.
36
1
 
37
 
! Отговори
Мене преди 5 години
Умирам от кеф. Нека реват. Така се пада на всеки, който вади душата на хората за без пари. От там възникна и понятието "работещи бедни". Срам за срамотите. Закривай!
35
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как така? Нали според нашия мъдър Вожд овчари трябваха на тая държава?
34
1
 
13
 
! Отговори
До 12-ти преди 5 години
Може би трябва да уточним все пак, че автокъщите не са част от автомобилният бизнес! И още нещо - липсват работници. Ако говорим за хора, които трябва да работят по проекти ( с гарантирано финансиране) такива има, но няма да бачкат при съмнителна ликвидност.P.S.Бабата на първи етаж и тя все прави разни проджекти за едни минзухари, но що ли все не се хващат?
33
1
 
7
 
! Отговори
мен преди 5 години
До з аз съм съгласен и те трябва да преживяват но понеж повечето са *** не ги третират като човешки същества понякога и държавата не ги пази а профсъюзи там изобщо не стъпват жена ми работи 1 месец нямат право и да се разболяват.Баща ми се пенсионира в Марица изток а беше с МТУ
32
2
 
11
 
! Отговори
ГГ преди 5 години
До 12Е как няма, как във секторите където плащат добре има ? Аз съм завършил Икономика и работя системен администратор, защо ли ? Ами в момента взимам чисто 4к, започнах на 2, а когато си търсих работа с дипломата, повече от 1200 не ми предложиха стартово, а искат и англиийски, ако може и втори.
31
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
преди години:- тръгвай си, за твоето място чакат още 10 човека на врататаДнес:- няма хора, никой не иска да идва, няма кадри.Алчност господа бизнесмени, алчност.
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Района е гъсто населен ! Работните места ,ще бъдат заети бързичко!
29
1
 
4
 
! Отговори
а? преди 5 години
До Анонимен30Що?Евентуално корнелия или някой друг като спечели, колко работни места обещава да отвори?
28
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То след още 4 години управление на ГЕРБ може и да няма 45 000 в България!
27
3
 
2
 
! Отговори
КНДР преди 5 години
До СтаврюМного съм трогнат, че си пишеш с такива като мен, тъ.пако.Въобще не ми пука какво си забравил и какво не, не ми се обяснявай сополче.Кой те знае къде бършиш старчески ***.ове и живееш с още двама *** в смърдяща боксониера в турския квартал. Иначе все сте вицепрезиденти в БМВ тука по форумите.издухан не.щастник си ти. Доста такива познавам.
26
1
 
20
 
! Отговори
Смешник преди 5 години
Уважаема журналистко , чети си материала преди да го побликуваш . Виж си заглавието и първото изречение с което почваш статията. Като цяло по темата защо хората бягат и не остават в бг менда стоянова знае. След като се изказа като икономист за бездимните цигари значи трябва да знае ,че най ценния ресурс за една държава са хората.
25
2
 
1
 
! Отговори
един преди 5 години
До Анонимен24И?останалите не трябва да ядем и да *** ли?Има и държави с 1.5 милиона население.Какъв ти е проблемът?
24
0
 
8
 
! Отговори
з преди 5 години
До менТрябва да има и работа за хора, които броят до 30 и познават цветовете.Очевидно не всички в Бг стават за главни инженери на марица изток.
23
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Точно толкова живеят в Столипиново и Факултето! Успех на бизнеса!
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България намалява средно с 50 000 души на година , след 4 години територията ще е на минус 200 000 :)
21
1
 
17
 
! Отговори
мен преди 5 години
В Сливен има поне 2 фабрики за авто инсталации преместиха ги от Мароко ръ4ен труд минимално заплащане. Критериите за повечето кадри са да могат да броят поне до 30 и да познават цветовете и това влиза може би в тия 45,000. До нас е и Марица изток те нямат проблем с кадрите. А иначе ще обучат младежи но трябва да ги мотивират и със заплатите .щом баи Тодор успя да обучи и те ще успеят