"Гражданска отговорност" скочи отново – шоково. Ще има и още!

Цената е повишена с почти 100 лв. от началото на годината
Обновена: 13 авг 2018 20:28 | 13 авг 2018 19:15, Елка Василева
186
"Гражданска отговорност" скочи отново – шоково. Ще има и още!
Снимка: архив, Булфото

Шоково увеличение на цената на застраховката "Гражданска отговорност" изненада неприятно шофьорите за пореден път през последните месеци. В края на миналата седмица 90% от застрахователните компании оскъпиха полицата с 40 до 50 лв. Това е най-драстичното увеличение от началото на годината, пише "Сега", като се позовава на брокери.

Така с натрупването на поскъпванията от началото на годината досега средната цена на задължителната застраховка в София вече гони 270 лв. - почти със 100 лв. повече от началото на годината. Повече ще плащат шофьорите не само в столицата, която е най-рисковият град, но и във всички области.

Сигнали за това драстично поскъпване на "Гражданска отговорност" имаше още преди десетина дни. Застрахователни агенти предупреждаваха свои клиенти, че предстои до дни цената на полицата да скочи с 50 лв. И предлагаха на тези, на които застраховката изтича през следващите три месеца, да я сключат предварително, като тя ще важи от датата на изтичане.

От Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) в началото на миналата седмица отрекоха да предстои подобно масово поскъпване с почти една и съща сума и обясниха, че всеки застраховател има своя методика за изчисляване на премията, която пази в тайна.

Увеличението идва около две седмици след публикуването на доклада на Комисията за финансов надзор (КФН), според който за най-масовите превозни средства - автомобили, камиони и автобуси, събраните премии за 2017 г. не са достатъчни да покрият разходите на компаниите за изплащане на обезщетенията.

Задължителната застраховка покрива щетите, които шофьор би предизвикал на трети лица, ако е виновен в пътнотранспортно произшествие. Комисията представи свои изчисления за приходите, предявените и изплатените обезщетения и според по-песимистичния сценарий през тази година загубите може да надхвърлят 60 млн. лв. при леките автомобили.

В анализа си КФН не отправя препоръки за вдигане на полиците, но неофициално застрахователи прогнозираха, че до края на годината застраховката ще нарасне с нови 20%. Скокът обаче дойде почти незабавно.

Експерти от АБЗ обясниха, че цената е започнала да се вдига доста преди появата на доклада на КФН, тъй като самите застрахователи са виждали, че премиите, които събират, не са достатъчни да покрият обезщетенията, т.е. продават полици под себестойност.

По този начин застрахователите работеха през последните години и въпреки прогнозите им в началото на всяка календарна година за 5-10% ръст на полиците това не се случваше. До 2017 г. цените на задължителната застраховка не само не растяха, но и дори се понижаваха при някои компании.

Трендът обаче се обърна от тази година и ако средната цена за кола с двигател до 2000 куб. см и опитен шофьор през 2017 г. бе около 180 лв., сега е почти със 100 лв. отгоре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименТи си поредният бявноразвиваш гербераст,кайто чак сега започва да стопля че България е пред заличаване....благодарение на Незаменимият!!!!!
20
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Англия е към 1000 паунда застраховката и то за опитни шофьори. :)
19
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече не ми пука , защото след броени дни се махам от обора . Само плякане за овцете .
18
1
 
34
 
! Отговори
репона преди 5 години
Тотален Картел или как мутрите вършеят безнаказано начело със шеф тиквон!
17
0
 
3
 
! Отговори
Сметай Елке цензура преди 5 години
ЦСКА е много добър ти* пардон отбор.
16
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напред към светъл комунизъм. Само комунистите могат да ни оправят. Взимайте от успелите и давайте на провалените. Само така може да имаме нормално общество. Нека богатите да ми плащат репарации защото съм ***
15
2
 
57
 
! Отговори
Шофьор преди 5 години
Пълним джобовете на група изманници доброволно.Тая застраховка нали я виждате колко важи-не дай боже да стане нещо почват да ти казват,че само за еди какво си покривала.Навън като стане инцидент хората с усмивки си подават застраховките,пък тук ти иде да го изядеш,що ?!Щото после от тая *** засттаховка не можеш да си купиш примерно боята,а камо ли платиш на майстора за боядисване на калника.
14
4
 
16
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До Bad CompanyБих ти купил едни зъби на тебе, от такива тарикати като теб страда народа
13
8
 
13
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Комунистите Родината ограбват,Комсомолците след тях крадат!Пионери, пионери, славен път ви чака, крадлив път!Ето затова се вдига гражданската. Парите просто са откраднати.
12
43
 
6
 
! Отговори
Bad Company преди 5 години
Драги селяни!! Ако нямате 130 евро за гражданска си купете бичиклета!
11
0
 
32
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
С всеки изминал ден, ми се вижда че нещата въвят към Анархия!Дано да греша, даноооо36336
10
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 10 години слушам как застраховките на нарушителите ще скочат а тези на изрядните шофьори ще паднат и единственото което се случва на практика е че застраховките само се качват а нарушителите просто не ги плащат и на държавата не и пука! 12 години ГРОБ, 12 години просперитет!
9
10
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ ГО РЕШАВА ТОВА!!! ИСКАХТЕ ГЕРБ НА ВИ ГЕРБ!
8
1
 
63
 
! Отговори
Перко преди 5 години
Веднъж за винаги да определят гражданската на колата ли е или на водача.Какво ми излизат с номера, че ще е по висока за нарушителите?Колата е обикновен предмет, който се ползва от различни хора.Ако колата дето карам се води на изрядната ми баба, пък аз имам 100 нарушения ще имам бонус да направя нови ...
7
4
 
61
 
! Отговори
промо преди 5 години
герб - видими резултати !
6
3
 
17
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
До 3Ше си карам голфу, със или без гражданска. Особено эимата, па нека карат по мотиона с тия астри и кии
5
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има ли някои които да се застраховат с мутренска застраховка. От сикажии и висажии се преименуваха на граждане. На вси4кото отгоре и тези които си избирате играят в един цирк. От 30 години нямам катастрофа къде са ми парите от гражданската на джигитите ли плащам. Ще ме гепят да ме поразведат малко за гражданска.
4
1
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
балони, балони - жилища, гражданска, давайте бе. живот мечта.
3
1
 
87
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До MaйMyнaтaДокато не избухне гражданска война.
2
3
 
97
 
! Отговори
8888 преди 5 години
Заплатите кога ще "подскочат" шоково?