50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?

Колите, по-стари от 20 години, ще плащат 50% повече
4 сеп 2018 07:08,
275
50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?
Снимка: Архив, Reuters

Над 50% по-скъп данък за коли на възраст над 20 г. от догодина.

Сметките са направени според предложената от финансовото министерство нова схема за облагане на превозните средства, която бе публикувана за обществено обсъждане миналата седмица.

Според новите текстове за пръв път се въвежда екокомпонент в налозите за автомобили. Данъкът се изчислява спрямо мощността на автомобила, а след това сумата се умножава по коефициент за възрастта на колата. Той съществуваше и досега, но беше с по-различни стойности.

Още по темата

След това полученият резултат се умножава по екокомпонент – коефициент за екологична категория, пише "24 часа".

Най-ниски са стойностите за автомобили категория "Евро 6", който е 0.40-0.60. Това означава, че коли, които изпълняват този съвременен еко стандарт ще плащат до 60% по-нисък данък. Само за сравнение, автомобили първа еко категория са с двойно и дори тройно по-голям коефициент – 1.30-1.40. 

За колите над 20-годишна възраст добавянето на двата компонента вдига данъка значително. За автомобили със 100 конски сили сега се плаща най-малко 110 лева данък. С промените, обаче, сумата може да достигне до 170 лв. Отпада и досегашната отстъпка, която се даваше за наличие на катализатор.

Намаление ще има за колите на възраст между 10 и 15 г. За по-мощна кола с двигател с 235 конски сили, която се движи в София, данъкът към този момент е 404 лв. Догодина сумата ще падне до 360 лв.

Мощните коли, обаче, ще плащат доста повече. Тези, които имат двигатели с над 328 конски сили, ще се облагат от 2.10 до 6.30 лв на конска сила. Толкова високи стойности се въвеждат за пръв път в закона.

Според промените колкото по-малко замърсява колата, толкова по-голяма отстъпка от данъка ще има. Това е валидно за автомобили с екостандарт минимум "Евро 4" - тоест произведените след 2006 г. За тази категория данъкът може да падне с 20%.

Въвеждането на екологичния компонент компенсира донякъде досегашната практика, при която собствениците на нови коли плащаха далеч повече, въпреки че превозните им средства замърсяват въздуха най-малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 19Ти от къде разбра КАК е в западна Европа??ИнЪ жИнЪ на пазара ли ти казА???Щото при мен в западна Европа данъка на колата ми е 100 евро а гражданската 350 евро и това е ВСИЧКО.На същият клас кола в Бг данъка е 2500 лв!!!!!!!!Разбра ли селянино прoст?!
22
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Т.ПКато не можеш да си го позволиш няма да караш ве. Кое не ви е ясно? Никкой никъде не е казал , че всеки задължително трябва да има кола. Има градски транспорт.
21
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наредбата е за сваляне кожи от народа. Ако наистина мислеха за него властите щяха да направят както в Русия и всички други евродържави- даваш стара кола за скрап и купуваш нова, но ти правят голяма отстъпка или с намалено ДДС.
20
0
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е като се въвежда еко компонент, защо пак ни буква за колите на газ? Аз съм с катализатор и газов инжекцион. Кой нов дизел, било то и евро 10 замърсява по-малко от мен??? След като колата ми е изправна и не замърсява, пък било то и на 20 години, къде е проблема?
19
2
 
10
 
! Отговори
Aтаkист преди 5 години
Данъци да се налагат на всички империалистически буржоазни коли. На собствениците на произведения на изкуството като бижуто на снимката трябва дори да се плаща за да карат колите си и да радват очите на хората!
18
36
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колата не ви е рождено право. Като не можеш да си го позволиш няма да караш.
17
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В цялата западна европа е така, крайно време е крепостни селяни да започнете да живеете по правилата. Заради няколко поколения закърмени в добрия соц България вече 30 години е една и съща *** и всеки прави каквото си иска.
16
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 13Пропусна да УТОЧНИШ:ГАРАНТИРАНО ОТ ГРОБ!!!
15
0
 
31
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Ето другите държави си карат собственото производство.Румънците дачии,франсетата рено,немците vw,а ние по един грейлол неможем да си позволим.Трябва някак държавата да спонсорира хората за да се смени парка с по-нови коли,а не само данъци да вдига.Така се създава напрежение и ще паднат от власт.
14
1
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 5 години
Герб, победа!Бойко, мачкай ***!---Та какво казвахте, за Герб, Ще ни оправят, и ще вдигнат доходите?Пак другия път, на изборите гласувайте за тях? Защото пи тях има еврофондове, а пи другите ги спирали?Алоооооооо? Какво от тези еврофондове влезе в джоба ти, и не си ли плащаш като поп за всичко, като се почне от родилното, и се стигне до гробището???И то-все по-скъпо и по-скъпо? Но-трай , народе, и гласувай за Герб, те ще ни оправят...
13
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е за да се приберат едни пари на тия, а и на всички управлявали ни до сега изобщо не им пука за нас, ако беше иначе нямаше да сме най-бедните в ЕС и от там с остарял автопарк.
12
4
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крадливи управници - фалирала държава! Нисък стандарт, увеличаване на неизбежните плащания и преките данъци. Увеличение на глобите и таксите, а народонаселението напуска ***. Няма чужди инвестиции, няма сигурност, няма малък бизнес!
11
3
 
49
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Стига с това замърсяване.Всичко е за пари то е ясно,а замърсяването е между другото.Като изригне вулкан някой слага ли му данък?Постепенно ще се премине на ток и на водород,но до тогава искат да вземат едни пари и по-екологично няма да стане в миг.
10
2
 
35
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Карам кола 55 к.с. Евро 1. Данъкът ми е 15 лева. И тройно да го вдигнат, аз ще продължа да си я карам, защото разход от 7-8 градско го оправдава. Не я разбирам тази наредба.
9
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако държавата мислеше за народа си нямаше да имаме наи ниският стандарт в европа и същевременно наи бедните защо не почнаха от тук тогава никои нямаше да кара20 годишни коли цялата работа е да ни измъкнат още парички от отънелият ни джоб това е основният мотив
8
2
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо не се замерва реално кой замърсява?Парадоксално, но факт, 20 годишна кола с газова уредба и 100 коня замърсява по-малко от най-супер съвременния дизел, пък бил той и хибрид.
7
1
 
35
 
! Отговори
Фалш преди 5 години
Е крайно време е някой специалост да измисли как по друг начин да се смята данъка. Алооо Вие за ретро група да сте чували.Харата навън имат пеивилегии.Ама на вас само пачки са ви пред лицето.Защо катализатора да не се брои той по скъп от колата.Едно доказвате всеки ден тъпите сте всички ама за промени за взимане сте номер 1
6
3
 
27
 
! Отговори
tanya преди 5 години
Хехе, ще се вдигне с 50%!!! Смешки некви, кола 1999 година в момента в София данъка е 15лв. Ще стане 22лв. В същото време на чисто нова кола данъка е доста значителна сума.
5
21
 
10
 
! Отговори
1048 преди 5 години
Абсолютно резонно! Както е вЕвропа.Огромна част от автопарка ни е от над 20 годишни брички.
4
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя данък трябва да е в цената на горивото, караш много, плащаш многоедната ми кола /400коня / я карам малко-по 1 път в месецадругата /45коня/ по 30000км на годинае да ама на тая дето не якарам често и затова замърсява по малко /400коня/ данъка е 440лева а на другата е 14лева