50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?

Колите, по-стари от 20 години, ще плащат 50% повече
4 сеп 2018 07:08,
275
50 лева, 100, 200... 500. Колко данък ще плащаме за старите брички?
Снимка: Архив, Reuters

Над 50% по-скъп данък за коли на възраст над 20 г. от догодина.

Сметките са направени според предложената от финансовото министерство нова схема за облагане на превозните средства, която бе публикувана за обществено обсъждане миналата седмица.

Според новите текстове за пръв път се въвежда екокомпонент в налозите за автомобили. Данъкът се изчислява спрямо мощността на автомобила, а след това сумата се умножава по коефициент за възрастта на колата. Той съществуваше и досега, но беше с по-различни стойности.

Още по темата

След това полученият резултат се умножава по екокомпонент – коефициент за екологична категория, пише "24 часа".

Най-ниски са стойностите за автомобили категория "Евро 6", който е 0.40-0.60. Това означава, че коли, които изпълняват този съвременен еко стандарт ще плащат до 60% по-нисък данък. Само за сравнение, автомобили първа еко категория са с двойно и дори тройно по-голям коефициент – 1.30-1.40. 

За колите над 20-годишна възраст добавянето на двата компонента вдига данъка значително. За автомобили със 100 конски сили сега се плаща най-малко 110 лева данък. С промените, обаче, сумата може да достигне до 170 лв. Отпада и досегашната отстъпка, която се даваше за наличие на катализатор.

Намаление ще има за колите на възраст между 10 и 15 г. За по-мощна кола с двигател с 235 конски сили, която се движи в София, данъкът към този момент е 404 лв. Догодина сумата ще падне до 360 лв.

Мощните коли, обаче, ще плащат доста повече. Тези, които имат двигатели с над 328 конски сили, ще се облагат от 2.10 до 6.30 лв на конска сила. Толкова високи стойности се въвеждат за пръв път в закона.

Според промените колкото по-малко замърсява колата, толкова по-голяма отстъпка от данъка ще има. Това е валидно за автомобили с екостандарт минимум "Евро 4" - тоест произведените след 2006 г. За тази категория данъкът може да падне с 20%.

Въвеждането на екологичния компонент компенсира донякъде досегашната практика, при която собствениците на нови коли плащаха далеч повече, въпреки че превозните им средства замърсяват въздуха най-малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


275
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
5
 
! Отговори
titi преди 5 години
До Анонимендай ни пари за нови тогава като си толкова отворен бе ...
42
1
 
21
 
! Отговори
Емил преди 5 години
До 23 Вместо да вземат мерки за вноса на дизелите от Европа, и да обърнат внимание на колите на газ, че наистина са много по-екологични от изгонените дизели от европейците....Ще го проумеят, но не се знае кога!
41
2
 
11
 
! Отговори
Бобчо преди 5 години
Боко ще сдава властта. Така направена тази наредба ще пореже жестоко всички, защото автопарка е 80% над 20 годишен. И да, много мъдро да вдигнат налозите на бедните.
40
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"След като колата ми е изправна и не замърсява, пък било то и на 20 години, къде е проблема?"Ти не разбра ли? Въпроса е да ти се вземат едни пари. Дали замърсяваш или не - това е ала бала, колкото да имат извинение за пред 80-те процента. То и реално замърсяването от колите не е кой знае какво, но това е друга тема. Тъй че - приготвяй парите, ще плащаш! Ако случайно много хора се откажат от колите, следва данък "велосипед" или "пешеходец". Само няма да се плашите.
39
1
 
19
 
! Отговори
това е мафията преди 5 години
Това е истинското лице на Българската Комунистическа Партия,онова преди 89г. беше фалшиво!
38
23
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До И нищо,Аз съм за забраната на монтажа на газови уредби на амтомобилите. Монтирането на газови уредби трябва да стане незаконно. Щом производителя не е сложил газова уредба означава че ако се сложи газова уредба колата ще има проблеми.
37
3
 
30
 
! Отговори
Тоя преди 5 години
евро стандарт е тъпня. Бас хващам,че стара Корса 60 коня на газ замърсява по малко от нов Бенц 200 коня на дизел.
36
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СократисВ нормалните държави 20 годишните коли ги рециклират.
35
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е най-добре. На мен ми писна да гледам коли от 90-те по българските улици.
34
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да вдигнем данъка на бедните, да го намалим на богатите. Хитро! Как никой не се е сетил до сега? Баце е гении!Вие усещате ли, как усилено говорят за вдигане на данъците - на колите, на жилищата... Нали цъфтим и вързваме? Икономиката расте, туризма расте, средната заплата расте, безработици няма - а данъците се вдигат?!? В коя добре развиваща се страна вдигат данъците? Не, драги - в затъващите страни, които са пред фалит вдигат данъците така масово... Май еврофондовете свършиха...
33
2
 
40
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Всяка кола минава годишен технически преглед, на който наред с другите проверки, се измерват и емисиите изгорели газове.След като този техн. преглед е законен и показателен за състоянието на автомобила, то за какви повече, от това, замърсявания става въпрос?!Нали има норма и всички влизащи в нея са редовни?!Какво значение имат годините на колата, след като по законните показатели е в нормата?!А след като се заплати по-високия данък колата СТАВА РЕДОВНА-така ли се разбира грижата за Екологията?
32
0
 
15
 
! Отговори
Емил преди 5 години
До 31 ???? Така е съгласен съм - за такива които са със законни газови уредби да предвидят някакъв коефициент. Сигурно ще има но след още 20години.
31
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 28Излизал си до "Околийският град", нали.Всеки ден виждам телета като теб които две думи на чужд език не знаят и сочат като мaймуни.Идват и си отиват без да са разбрали къде са били и какво се случва там.Ако береш ягоди в Испания не те прави експерт по екология и държавно управление,СEЛЯКО!!
30
0
 
23
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Че стремежа да се изтупа за пореден път брашнения чувал е ясно, но защо само водачите на МПС са потърпевши? Платихме 2 увеличения на застраховките, после платихме наново защото фалира Олимпус...хайде да плати някой друг. Например да се обложат джендерите с данък джендер, или чалгарите с данък за размножаване.
29
3
 
26
 
! Отговори
до 25 анонимен преди 5 години
Брат ти си много ограничен... тук не става въпрос ,че някой няма пари или има ,а че някой иска да лапне едни пари без да има причина.
28
0
 
40
 
! Отговори
???? преди 5 години
Много интересно сравняват със западните критерии за данък , но нищо не споменават ако автомобила е на био гориво демек пропан бутан или метан , защото в другите държави те са данъчно облекчени , вече не виждам логика в тази неадекватна държава.
27
0
 
34
 
! Отговори
И нищо, преди 5 години
не се казва за автомобилите на газ и метан. Там кво прайм, а?Къде е екокомпонентата за тях, мммм.Или не е изгодно, много ше паднат данъците.М...ка ви
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 26Знам защото за разлика от теб съм излизал от границите на родния си град.
25
6
 
26
 
! Отговори
Пчеличката Мая преди 5 години
Само в БГ нова кола с Евро 6 и СО2 от 100 мг. плаща 500 лв. данък. Стара с Евро - (минус 3) и 0.5 кг. СО2 - данък 15 лв. Страшен стимул да купиш нова кола! Презумцията е, че тия, които купуват нови коли имат повече пари. Кретения!
24
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Старите коли са далеч от стандартите за безопасност... ама то на балканите не ни трябват въздушни възглавници и други глупост ние умираме като истински мъже!