Радев върна данъка за старите коли. НС да мисли отново

Призова ГЕРБ да обяснят на хората за "Гражданската отговорност"
128
Радев върна данъка за старите коли. НС да мисли отново
Снимка: Булфото, архив

Президентът Румен Радев съобщи, че е наложил вето на поправките в Закона за корпоративното подоходно облагане.

"С това давам възможност на парламента да има достатъчно време да разгледа ветото и да не се забавят сроковете за приемане на бюджет 2019 г.", коментира той.

Още по темата

Президентът обаче не отговори на въпроса дали ще приеме поканата на ГЕРБ за среща с него заради измененията в Кодекса за застраховането, свързани със задължителната "Гражданска отговорност".

"Първо, ако искат да обяснят нещо на някого, трябва да бъде обяснено на българския народ. По Конституция президентът стои в края на законотворческия процес и аз активно участвам в него", отсече държавният глава.

Със закона, който Радев връща на депутатите, се направиха изменения и в редица други данъчни закони.
Една от основните промени в него е свързана с данъка за старите автомобили, които най-много замърсяват околната среда.

Променя се концепцията за определяне на данъка, като формулата ще включва два компонента - имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство на колата, а екологичният - екологичната категория.

"Въвежда се коренно различен начин за определяне на данъчната основа. Досегашният имуществен компонент, който се базираше на мощността и годината на производство, се допълва от екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификат под 3 ще имат утежнение в данъка в сравнение с по-новите автомобили с евросертификат 5 и 6", обясни след приемането на закона шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

По думите й мярката е умерена и ръстът на данъка няма да е толкова непосилен за гражданите. Тя обърна внимание и че трябва да има реални мерки за подобряването на качеството на въздуха.

"Стъпката е доста умерена и не повече от 20-30% ще е ръстът на данъка на по-старите автомобили, които и по принцип са с по-нисък данък. Това няма да е голяма сума, която да утежни хората. Но като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух и да продължаваме да даваме повече пари за здраве заради това", коментира Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По логиката на клепоухия шапкар народа щото е беден трябва да започне да гори гуми и пластмаси за отопление.Не е лесно човек да е прoст!
87
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ако правителството е недоволно от своя народ, то е длъжно да го разпусне и да избере за себе си нов." (Бертолт Брехт)
86
15
 
5
 
! Отговори
ала бала ница преди 5 години
какво друго може да измисли един ***, който от детската градина до президент е бил на държавна хранилка. само папка и слушка и дядо Мраз ще му донесе зелени чорапи.
85
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато един *** човек се вземе насериозно, нещата не отиват на добре! Нажи за всички, независимо от чорапите!
84
26
 
3
 
! Отговори
Варненски преди 5 години
Г-не,не избиран от мен Президент,СТИГА СОЦИАЛИЗЪМ ! Моят ПРЕЗИДЕНТ се казва РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ и моят ПРЕМИЕР ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА Е БОЙКО БОРИСОВЗастани достойно,огледай се и подуши от къде мирише
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЛИЧНО АЗ ЩЕ ОТИДА И ЩЕ ПИТАМ ДЕПУТАТИТЕ ОТ МОЯ РАЙОН КАК ГЛАСУВАТ!!!
82
2
 
9
 
! Отговори
ДО 77 преди 5 години
КАТО ВИ Е *** НАРОДА - АЙДЕ ПРИ СДС -ТО! И НА ТЯХ НАРОДЪТ ИМ БЕШЕ ВИНОВЕН! СЕГА НАЛИ ЗНАЕШ КЪДЕ СА?
81
0
 
1
 
! Отговори
! преди 5 години
???????? !!!
80
3
 
5
 
! Отговори
ТОЧНО ТАКА! преди 5 години
ДА ГИ ВИДИМ СЕГА КОИ ЩЕ ГО ГАЛСУВАТ ТОЯ ЗАКОН И КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧВА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА В ТОЯ МОМЕНТ... КАЦНАХТЕ ЛИ, МУТРИ?
79
8
 
1
 
! Отговори
??? преди 5 години
а иначе се счита за умен! Е ,като толкова кадърен и умен,що кара брички?
78
12
 
1
 
! Отговори
?? преди 5 години
Да колега ? бг народ е *** и затова кара стари прички
77
3
 
7
 
! Отговори
Менда С преди 5 години
Ще предложа на господин ПРЕМИЕРА да се въведе данък и върху пушачите като замърсители на въздуха и да се регламентира горенето на гуми само в определени часове.
76
17
 
3
 
! Отговори
? преди 5 години
Толкова ли е беден бг народ ,та се държи за тези стари прички -а иначе се счита за умен! Е ,като толкова кадърен и умен,що кара брички?
75
6
 
16
 
! Отговори
Предизвикателство преди 5 години
Моята кола е на 17 години, с монтиран газов инжекцион. Предлагам да се направи замерване между нея и бензинов или дизелов току-що закупен автомобил. Залагам моят автомобил срещу новият, ако се окаже по-екологичен. Трябва в пунктовете за ГТП-ди да се измерват емисиите и от тези данни да зависи данъкът, а не от измислени стандарти. Некадърни са да напълнят хазната и измислят все по-големи простотии. Ще има съдебни дела срещу тези закони, ако ги приемат в този вид.
74
3
 
5
 
! Отговори
дедо Спас преди 5 години
и да знаете дЕца че по убави от Варненски и Мисъл Радева нема щото те многу убичат дедо Бойко баба Цецка кака Цвета леля Деси кака Теменушка и сите други каки лели стринки братчетки гаджета от нашта партия дЕца
73
6
 
0
 
! Отговори
Варненски преди 5 години
Мисъл Радева е Моята мисъл т.е. Мисълта на Варненски
72
12
 
0
 
! Отговори
Мисъл Радева преди 5 години
Мисълта на господин Цветанов е по-хубава от мисълта на Радев и моята Мисъл е по-хубава от мисълта на Радев
71
32
 
5
 
! Отговори
Мисъл Радева преди 5 години
Г-не,не избиран от мен Президент,СТИГА СОЦИАЛИЗЪМ ! Моят ПРЕЗИДЕНТ се казва РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ и моят ПРЕМИЕР ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА Е БОЙКО БОРИСОВЗастани достойно,огледай се и подуши от къде мирише
70
3
 
37
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Истината е, че на Герберастите не им пука за екологията, а всичко се прави за да се отчетат пред ЕС, да получат потупване по главите и да няма глоби. Ако ги интересува екологията, защо не се преборят с дървесната мафия, със строежите по плажовете и др. планинските курорти, канализации по селата и крайните квартали, горенето на *** в гетата, незаконните сметища из цялата страна, миенето ежедневно на улиците, насърчаване слагането на газови уредби на автомобилите т.н. Но нищо от това. Оставка
69
0
 
9
 
! Отговори
случаен преди 5 години
до анонимен 56-явно не си от бачкаторите щом разсъждаваш така или по-скоро се мислиш за"преуспял" на който бачкаторите са му длъжници,скрий се някъде...