Суперкамерите на КАТ – хакнати! Радар - детектор в колата ги лови

Новите устройства се очаква да плъзнат с патрулките по Коледните празници
5 дек 2018 07:10, Златко Желев
36
Суперкамерите на КАТ – хакнати! Радар - детектор в колата ги лови
Снимка: БНР

Радар-детектор, който е позволен за използване у нас, може да спаси всеки водач от новите суперкамери на КАТ, които ще заработят за Коледа.

За разлика от триногите – новите суперустройства работят на принципа на т.нар. ефект на Доплер и сигналът им се улавя от детекторите в автомобилите, пише "Телеграф".

Още по темата

Към момента модерните радари на Пътна полиция се тестват и до Рождество Христово се очаква да започнат да следят от движение и на място за превишена скорост, липса на "Гражданска отговорност", издирвани и оперативно интересни за МВР автомобили, съобщиха от ръководството на КАТ.

IT експерти обаче твърдят, че устройствата могат да се засичат от радар-детектори, тъй като действат на т.нар. ефект на Доплер. Това значи, че антената непрекъснато излъчва ВЧ сигнал с известна вълнова дължина (честотата на предаване) и го прихваща след отразяването и при наличието на радар-детектор, той ще предупреждава водачите, че до броени секунди разстояние има вероятност, ако са в нарушение, да бъдат заснети и по-късно глобени.

От КАТ обясняват, че в левия долен ъгъл, под предния регистрационен номер, на всяка от патрулките със суперкамери има радарен сензор, който ще разчита какво пише на всяка автомобилна табела, с което колата на КАТ се разминава.

На дисплей в купето униформените разбират веднага дали водачът е в нарушение. Ако е така, камерата на покрива на колата прави снимка и веднага се издава санкция.

"Дори агресивното поведение на пътя ще се заснема и полицаите ще спират на място такива водачи", уточни шефът на  "Пътна полиция" комисар Росен Рапчев.
 


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
7
 
! Отговори
Zfs преди 3 месеца
Fake news.
32
0
 
23
 
! Отговори
Цецо преди 3 месеца
Абсолютно некомпетентна и пълна с глупости статия.
31
1
 
28
 
! Отговори
a преди 3 месеца
крайно некомпетентна статия.Абсолютно всеки радар ,на планетата ,излъчва вълна в някакъв честотен диапазон,абсолютно всеки радар детектор би уловил съответната вълна стига да е заложен съответния честотен диапазон.новите камери от тип arh s1 освен чисто радарната функция е с добавен лазер който сам по себе си нищо не засича а командва фотоклетката на камерата,тоест казва на камерата кога да ви щракне, радар-лазер детекторите на теория хващат тези камери,но според зависи от много неща,ъгъл мъгъл
30
3
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Разрешете видео-регистраторите в съдъ и гледайте какво ще стане само аз една година. Няма радари, няма малки камери, само следите фейсбук за поредните изцепки на келеменцата и отваряте един интернет портал за качване на клипове с опасно шофиране. Това ще реши проблема за отрицателно време
29
1
 
23
 
! Отговори
DDD преди 3 месеца
По-голяма дезинформация отдавна не бях чел! "Радарен сензор, който разчита...". Тинтири-минтири! Или *** *** (афтора на публикацията) не е учил физика в училище, или родната полиция отново се опитва да ни хване за канарчета... Най-вероятно има камера. Софтуера, който разпознава лица, го имат отдавна.
28
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И аз празнувам - тъща има рожден ден на 8-ми декември. Голям купон!
27
2
 
25
 
! Отговори
гого преди 3 месеца
и файда йок , след година пак ще кажат същия брои загинали при ПТП
26
5
 
64
 
! Отговори
:) преди 3 месеца
Mда, застигат те по магистралата докато правиш изпреварване. Натисват те отзад като на Краля Слънце кортежа. За да избегнеш инцидент ускоряваш, за да се прибереш безопасно и вече си джигит нарошител, враг на народа и в последствие спонсор на КАТ.
25
8
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тука ви заблуждават,че КАТ искало да се намалят нарушенията и вие им вярвате!Точно обратното-КАТ има интерес нарушенията (измислени и реални) да са колкото се може повече и така да се изпълнява заповедта на гробарите да се пълни съдрания чувал на хазната им!
24
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"ГЛАБАТА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧВА ОТ 200 ЛВ БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ"

Аха. И ти, без дори да имаш кола или шофьорска книжка, докато си бил на почивка в Бахамите, като ти пусна 200 лева глоба - БЕЗ ПРАВО НА ОБЖАЛВАНЕ, да кажем че си бил без колан, какво? Отиваш и си я плащаш като поп, защото нямаш право на обжалване?

Айде 6 волтовите у лево, а? Станете юристи, тогава давайте идеи за закони.
23
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 5 Мутри, квартални бандюги, полицейски агенти, полицаи, големи бизнисмени и пр. закона ги не лови. Затова обществото ни е на крак и протестира плюс другите неуредици в държавата.
22
0
 
47
 
! Отговори
Фалшива новина преди 3 месеца
Цитат: Суперкамерите на КАТ – хакнати! Радар - детектор в колата ги лови
*
Това е заглавието, а който го е написал да научи какво значи хакване, преди да използва тази непонятна за него дума. Никакво хакване няма в случая, а по въпроса за радар-детекторите има много написано в нета и всеки може да добие поне елементарна представа за какво става дума и да не се излага с хакване.
21
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Щом са хакнали камерите им то немисе мисли какво са направили с компютрите им.
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е, и? Ако ще и с 20 да караш , като те засекат без ГО или ГТП, си го отнасяш ,
19
3
 
24
 
! Отговори
ОПА КЗЛД преди 3 месеца
Комисия за защита на личните даннибул. “Проф. Цветан Лазаров” № 2 1592 София
Електронна поща: kzld@cpdp.bg Интернет страница: cpdp.bg
Въпрос: Как мога да се защитя, в случай че спрямо мен се извършва видеонаблюдение, за което не е поискано моето съгласие?
Отговор:
1. Можете да подадете жалба до Комисията за защита на личните данни в едногодишен срок от узнаване на нарушението, но не по-късно от пет години от извършването му.
2. Да обжалвате действията на администратора на лични данни пред съответния административен съд или пред Върховния административен съд по общите правила за по
18
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тази седемдесет хилядна банда рушветчийстващи копанари и потомствени корумпирани трудоустроени непрокопсаници трябва да се разтури незабавно. И без това са безполезни, с нивото си на интелигентност присъщо за бостанско плашило. Като се и явяват генератор на престъпност.
17
2
 
49
 
! Отговори
Истината преди 3 месеца
КАТ и останалите олита така и не разбраха, че огромните глоби и други наказания не спират нарушителите, както е добре известно по света от векове. Шофьорите спират да правят нарушения само и единствено, ако са уверени, че ако направят нарушение НЕИЗБЕЖНО ще бъдат санкционирани за него, като размера на санкцията е несъществен. Ключовата дума е НЕИЗБЕЖНО. Докато това не се разбере и в България, нарушенията ще се увеличават, съответно ще се увеличават катастрофите, ранените и загиналите.
16
3
 
64
 
! Отговори
КАТ да се закрие преди 3 месеца
Най-добре ще е КАТ да се закрие като вредна за безопасността на движението структура и нарушенията ще спаднат няколко пъти.
15
2
 
40
 
! Отговори
Униден, Кобра, Ка, К преди 3 месеца
Моля не бъркайте радар детектор с анти радар! Радар детектора сканира спектъра и подава сигнал ако долови радар. Все едно е обикновенно радио в колата. Анти радара се меси в честотата на радара на кат и това вече е interference и се санкционира от КРС за това, че предаваш на определена честота и пречиш на радара на ухерите!
14
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Защо българските журналисти винаги трябва да уронват имиджа на държавните институции. Защо подучавате хората да лъжат с тези детектори.