БАН направи нови психотестове за шофьорите!

Сега действащата методология е от 70-те години
14 дек 2018 22:55,
33
БАН направи нови психотестове за шофьорите!
pixabay

Учени от БАН са разработили нова методика за изследване психологическата годност на шофьорите. Проектът е възложен от Министерството на транспорта с цел повишаване нивото на пътната безопасност и превенция на рисковото поведение на пътя.

Действащата сега методология за оценка на психологическата годност на професионалните шофьори е от 70-те години, казват учените от Института за изследване на населението и човека и смятат, че е време тя да бъде променена.

Новата оценка е насочена и към водачите с отнети свидетелства за правоспособност заради нарушение на пътя. Рисковото поведение учените свързват с:

"Когато човек е поради някаква друга причина ядосан, гневен, когато е склонен да търси вината за събитията в другите, а не в себе си, е по-голяма вероятността да допуска грешки, защото не е критичен", казва пред БНР Росица Рачева от Института.

Проф. Антоанета Христова обяснява част от новите моменти в методологията: "Като например търсенето на провокация, търсенето на усещане - колкото повече си човек, който търси усещане, толкова повече поемаш риск".

За да влезе в сила новата методология обаче трябва да се измени Наредба 36, която регламентира изискванията за психологическата годност и реда за провеждане на изследването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
19
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
БАН ???Схванахте ли Нещо от пиянските бъртвежи ?
11
0
 
25
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
БАН не е зле да направи психотест за заемане на висша държавна длъжност, както и такъв за депутат, както и сите останали убавци на държавна хранилка..
10
1
 
20
 
! Отговори
рушветодател преди 5 години
Първо депутатите и вождовете на ГЕРБ и Патриотите защото са управляващи ,а после другите ....стига сте си изливали дивотията върху професионалните шофьори ,още малко и висше ще искате на таксиджиите ,айде холам...Па като гледам какви възрастни са по камионите ..ще има да дават ,да бутат щото земане на тези щуротии няма ! А за ядосаните е ясно ,ние сме ядосани на хан Аспарух ,че баш тука направи Б-я ,неможа малко по-на запад еий пусти късмет...
9
3
 
10
 
! Отговори
Чичо Митко преди 5 години
Сега действащата методология е от 70-те годиниТа 70те е модерно! Нашето е от 30те а мисленето на българите - от овчите.......
8
0
 
17
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До Анонимен 7Така е психиатри много пациенти за тях също много. В Е+БАН от години реват за заплати, ама колкото работят........ Там е Рай за мързеливците.
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГостИмаме предостатъчно психиатри, които могат да извършат нужния преглед. Ама нали трябва демографите от БАН да оправдаят с нещо съществуването си и да вземат допълнителни парички плюс заплатата си?
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Внимателно прочетете в текста какво твърди "светилото" проф.Христова и какво каканиже Р.Рачева.После, с ръка на сърцето, кажете дали според вас може да се намери средно интелигентен шестокласник, на когото да не са ясни нещата, за които говорят тези две учени жени? :) Неща, които те представят като свои велики научни открития!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Институтът за изследване на населението и човека е всъщност бившият институт по демография. След Уж-реформата отпреди 7-8 години вече уж започнаха да разбират и от други проблеми. Мижи да те лажем.Коментатор 1 е доловил истината - има едни пари, дето могат да бъдат усвоени, като работа по проект. Млади човечета с по-слаби връзки ще попрепишат оттук-оттам по нещо и, ето ти новата методика, под която ще се подпишат шефовете им.
4
4
 
20
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Що не го закрият тоя Е+БАН? Там се раждат само простотии. Кога някога се е изисквало такова нещо за водачи на МПС , изключвам категории С,Е,D? За категория В се изисква елементарно медицинско.
3
1
 
28
 
! Отговори
Бъдете сигурни, че преди 5 години
досегашната методика, макар и да е от 70-те години, ще е по-добра от онази, която са разработили днешните учЕни.Преди около 40 години в БАН работеха и сериозни хора, прилежно вършеха работата на червената недоучена научна олигархия и внимаваха да не сбъркат. Имаха и възможността посредством съветско посредничество да се запознават с новостите в западната наука.Днес на власт в БАН са децата и внуците на дядовците с партийни книжки. Парадират, че знаят западни езици, но са некадърни и незнаещи.
2
1
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Масонски ****щини!Кой ги знае за пореден път какво искат да измъкнат като информация...
1
1
 
22
 
! Отговори
SS преди 5 години
ЗААА ПАРИ ЛИИИИИИИИ?НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЗА МНООООГООО ПАРИИИИИИИ....