Настана време за е-винетки: Как ще работи системата, какво въвеждаме?

През 2019 г. и хартиените ще важат, но е добре да се конвертират
Обновена: 17 дек 2018 16:35 | 17 дек 2018 16:30,
36

Закупените днес електронни винетки ще важат от 1 януари. Цените си остават същите, но вече ще има и "Уикенд" винетки, които ще важат от обяд на петък до неделя полунощ.

Предимство на електронните винетки е фактът, че шофьорите не е нужно да пазят касов бон, за да докажат, че е платена таксата, нито е нужно стикер да бъде залепен за стъклото.

Винетките ще могат да бъдат купени от интернет и специализирани терминали, които са разположени в търговски обекти из цялата страна. За шофьорите, които са си купили хартиени стикери, валидни и през 2019 г. остава опцията да конвертират винетния си стикер в електронен, предава Bulgaria ON AIR.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


На сайта bgtoll.bg и през мобилното приложение с въвеждане на регистрационен номер и до кога е валидна винетката ще може да се направи конвертирането. Това обаче не е задължително да бъде направено и през 2019 г. хартиените стикери все още ще бъдат валидни.

Изключително важно е да се въведат правилно данните в електронната винетка, защото корекция на данните ще може да се прави само в пунктове на АПИ. 

Поне 300 камери ще следат дали имаме платена винетка. Създава се и отделно звено, т. нар. "тол полиция".

И още едно нововъведение - глобите за неплатена винетка ще се плащат на място само с карта.

От днес е активен сайта bgtoll.bg, както и мобилните приложения, чрез които ще могат да бъдат закупени електронните винетки.

Радослав Николов, съветник към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, подчерта, че ако ще пътуваме до края на годината трябва да го направим с хартиен стикер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
1
 
! Отговори
Сайта преди 5 години
До 12Опитай отново, нали ти казах
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А сайтът работи ли? При мен нищо не става - зареждането спира след време и ми казва да опитам отново.
11
3
 
0
 
! Отговори
redordead преди 5 години
аз го заредих сайта...
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сайтът цитиран в новината не се зарежда.
9
0
 
29
 
! Отговори
rastafar преди 5 години
Бих искал да знам как бай Пешо ще си купи винетка през сайта - ако не знае английски и няма ел. поща? I'm not a robot? и после въпроси на английски Хубава работа... ама българска.
8
4
 
5
 
! Отговори
Мускетар преди 5 години
До БСП ПОБЕДААз пък искам да яздим коне - като едно време, преди да ни залеят комунистическите мизерии!
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Настана време да почистите снега по пътищата пък за винетки електронни или обикновени ще видим. И какво става с тези които нямат карта за да платят на място? Щото аз такива б оклуци като карти не използвам,не смятам и да го правя.
6
0
 
9
 
! Отговори
съпруг на Венета преди 5 години
- Ей, какво значи туй - Настана време за е-винетки!? Няма да купувате и пипате жена ми!
5
0
 
15
 
! Отговори
сайта увисна преди 5 години
нещо сайта много бързо увисна...
4
5
 
9
 
! Отговори
БСП ПОБЕДА преди 5 години
Не щем електронни глупости и компютри. Искаме нещата да работят както си беше преди капиталистическите мизерии да ни залеят
3
9
 
2
 
! Отговори
гербовец преди 5 години
Браво, ето че прогресът е хубаво нещо. Да може всеки да си купува винетки когато му трябва. Само не разбраш как ще ни изпращат лепенките за стъклото на автомобила? С куриер или при покупка на място?
2
14
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какъв дебел ви чака с тези Е.винетки мъка ми става. Както знаете електрониката на Катажиите винаги е Бъгната. И да сте платили винетка в компа ще ви искарат че липсва и ще скачате от джобовете си на место. Не случайно го измислиха да може да се плаща на катажията на ръка. Няма да ревете защото сами си го наденахте дебелия точно преди 29 години. Не искахте билетче от 6 ст. 30 ст хляб. 1.5 ст ток парно 12 лв. на месец. 70 ст бемзин. Искахте банани и тоалетна хартия. Ами яжте си ги тарикатчета Умни
1
5
 
27
 
! Отговори
123 преди 5 години
Пробвах системата, уж работи, обаче се пише мейл и се дава съгласие на него да се изпращат всякакви актове, фишове и глоби, като изпращането им ще се счита за връчване. Мерси, няма нужда да си слагам сам главата в торбата.