Полигон и солени глоби! Какво очаква шофьорите у нас?

Зимните гуми стават задължителни, пише в новия закон
Обновена: 25 яну 2019 19:38 | 25 яну 2019 17:30, Красимир Ангелов
68
Полигон и солени глоби! Какво очаква шофьорите у нас?
Снимка: Булфото

Кандидат-шофьорите у нас ще се явяват на променен теоретичен изпит за книжка. Той ще се състои от решаване на тест за проверка на знанията на кандидата за придобиване на правоспособност за управление на моторни превозни средства и проверка на възприятията и поведението му чрез интерактивни видеоклипове. Практическият изпит пък ще се провежда на учебна площадка, както и по пътища, отворени за обществено ползване, в и извън населените места.

Още по темата

Тези промени са записани в проекта за нов Закон за водачите на моторни превозни средства, който е публикуван за обществено обсъждане на страницата на транспортното министерство.

Съгласно новия закон, който се очаква да бъде приет, по време на практическия изпит ще се проверяват и оценяват поведението, способностите и уменията на кандидата по отношение използването на защитно облекло за категориите, за които се изисква, подготовката и техническата проверка на превозното средство по отношение на пътната безопасност, спазването на правилата за движение при управление, извършването на безопасни маневри при управление, поведение по време на управление и участието му в пътното движение и възприемането на опасностите по пътя, реакциите на кандидата, както и поведението му спрямо другите участници в движението.

Теоретичният изпит пък ще обхваща проверка на знанията на кандидата за правилата за движение по пътищата, устройството на превозното средство и безопасното слизане и качване от него, правилата за използване на превозното средство във връзка с опазване на околната среда и останалите участници в движението, основни понятия за пътя и основни характеристики на различните видове пътища, основните принципи за спазване на дистанция, спирачен път и поведението на превозното средство при различни метеорологични и пътни условия, рискови фактори за шофирането и други. Освен тях кандидат-шофьорите ще трябва да имат познания и за поведени при при пътнотранспортно произшествие и оказване на първа долекарска помощ на пострадалите.

Когато вече вземат книжка, новите шофьори ще трябва да се съобразяват и с по-строги изисквания за управляваните от тях автомобили. Така според новия закон те няма да имат право да шофират кола с повече от 67 конски сили без придружител. Също така новият шофьор няма да има право да вози пътници между 22:00 ч. и 6:00 ч. през нощта, освен придружителя, сочат пък тестовете в проекта за нов Закон за движение по пътищата, публикуван за обществено обсъждане.

Кога ще се взема книжката?

Водачът ще губи придобитата правоспособност и е длъжен да върне свидетелството си за управление в съответната структура на Министерството на вътрешните работи когато му бъдат отнети всички контролни точки или когато в рамките на 24 месеца е наказан три път с влезли в сила наказателни постановления за едно или повече от следните нарушения: Управление  на моторно превозно средство по платното за насрещно движение  по автомагистрала или скоростен път, управление на моторно превозно средство в лентата за принудително  спиране по автомагистрала, управление на моторно превозно средство с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда, превишаване на разрешената максимална скорост в населено място с над 50 km/h, преминаване при сигнал на светофара, който не разрешава преминаването, не осигуряване на предимството на пешеходец на пешеходна пътека и за организиране или участие в нерегламентира ни състезания по пътищата.

Лице, което е загубило правоспособност да управлява моторно превозно средство, ще се допуска до обучение за възстановяване на правоспособност не по-рано от 12  месеца от  датата, на която е върнато или отнето  свидетелството и след провеждане на лекционно обучение за безопасността  на  движението по пътищата в  структурите на МВР.

Какви глоби ни чакат?

Въвежда се и глоба от 500 лева, ако караме с опасни неизправности в автомобила, се чете в новите текстове. 600 лева пък ще е санкцията за управление на автомобил без книжка. При преминаване на червен светофар шофьорите ще бъдат глобени със 150 лева.

Ако някой водач бъде спипан да управлява автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 0,8 на хиляда включително, книжката му ще бъде взета за срок от 6 месеца и ще заплаща глоба от 500 лева. Ако провинението се повтори санкциите скачат – книжката се отнема за срок от 1 до 3 години, а глобата става от 1000 до 2000 лева.

При управление на автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 0,8 промила до 1,2 промила, шофьорът се наказва с отнемане на книжката за срок от 12 месеца и глоба от 1000 лева. Наказателна отговорност ще се носи както и досега при концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила.

Организаторите и участниците в автомобилни гонки пък ще остават без книжка за срок от 1 година и ще бъдат глобени с 3000 лева, предвиждат новите промени. При шофиране в аварийната лента на магистрала пък книжката ще се взима за 3 месеца и ще се налага глоба от 1000 лева.

Зимните гуми - задължителни

Mоторните превозни средства и теглените от тях ремаркета, които се движат по пътищата, трябва да бъдат с гуми, с дълбочина на протектора не по-малка от 1,6 mm. В периода от 15 ноември до 1 март колите и камионите до 3,5 тона (категориите М1 и N1) трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия с дълбочина на протектора не по-малка от 1,6 mm. За по-тежките камиони – от категориите N2, N3, M2 или M3,  гумите трябва да бъдат с дълбочина на протектора не по-малка от 4 mm, сочат още новите промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този неадекватен закон е дело на милиоционера с женското гласче Ципов явно пак се е вживял в истеричната роля на хер Флик!
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия хора са един прости кондуктори, статистици, напълно безполезни - дупчат билетчета, издават хартийки, пишат някакви пасквили, дето нито се четат, още по-малко спазват. Кога господа хрантутници, ще излезете по пътищата да регулирате трафика и да санкционирате реално агресивните и опасни водачи???
51
0
 
8
 
! Отговори
Дракона за парламент преди 5 години
А ако съм сирак? Чии дедо да извикам?Акъла море, ама главите им шамандури...И какво ще направят с поне 300 хиляди нарушители рецидивисти с книжки по улиците?
50
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предлагам не само един придружител, а примерно това да са бащата, дедото и прадедото като минимум. Ако някой от тях кара - още по добре,
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълна простотия -нов шофьор - до 65 кс кола .Значи - купуваш си Фиат Панда с май - малкия двигател -караш 6 месеца ,опитваш се да го продадеш/ако можеш/ за да си купиш нормална кола с поне 90 коня.Или караш с придружител -вместо да си вършиш работа колата -въртиш кръгчета в квартала например. Много по -лесно и евтино е да метнеш книжката в шкафа за 6м или година и след това да си купиш нормална кола, вместо да купуваш две.
48
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Целта е да се намалят автомобилите по пътищата. Ще има множество ефекти - край на задръстванията, решава се въпроса с паркиранията и чистотата на въздуха. Пътищата няма да се амортизират от трафика и няма да има постоянни ремонти и затворени участъци. В бюджета ще остават пари и управляващите няма да измислят нови схеми на кражби - ще гребат с пълни шепи а не както сега - от много фирми по процент.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълно лицемерие. И сега закона е хубав но никой не го налага. На всеки 200 000 нарушения се налага една глоба. Нека да е на всеки 1000 и тогава да видите как и с най-стария закон всичко ще е по мед и масло и жертвите ще намалеят и джигитите ще се дисциплинират. Но никой няма интерес от прилагане на закона. Използва се само за по-големи рушвети. Тея камери дето ги взеха само събират прах. Трябва да работят 24 часа в денонощието. Ама откраднатите пари бяха важни, не функцията им.
46
1
 
1
 
! Отговори
Вуй преди 5 години
Ами задължително зимни гуми,НО С ДЪЛБОЧИНА НА ПРОТЕКТОРА....НЕ ПО МАЛКА от..1,6милиметра,Тоест *** в превод,сега е 4,6мм без значение какви са.Времената на галошите незнайно коя употреба беше отминала, но май ще се върне с тия 1,6мм разрешени
45
1
 
9
 
! Отговори
Някой преди 5 години
...като гледам измененията в закона...се връщаме някъде 1975г...когато се изучаваше устройство на автомобила елементарно...първа помощ...полигон....и т.н.ДОБРЕ ЗАБРАВЕНОТО СТАРО!????
44
0
 
5
 
! Отговори
До 43 преди 5 години
....изменения в закона...кръпка върху кръпка...става дупка!?
43
0
 
18
 
! Отговори
Само преди 5 години
Да не продължаваме да виждаме млади ромчета шофьори, без да знаят български и без преди това да сме ги видели в учебна кола, защото честно да ви кажа почти не съм ги виждал в колите с У отгоре.
42
0
 
9
 
! Отговори
ьфхгн преди 5 години
а сетете се кои лобират за тия неща!!
41
0
 
29
 
! Отговори
Маймунарник преди 5 години
Затвърждава се усещането, че всички закони се измислят от абсолютно неадекватни екземпляри! Нямало право без придружител...и какво се получава - да предположим че нямаш възможност да намериш придружител и 6 месеца не управляваш автомобил. След като изтекат 6те месеца вече ще можеш, но понеже преди това не си карал и ще си същия *** на пътя както и преди шестте месеца, понеже не си натрупал и един ден стаж като хората. Придружителя не трябвало да има нарушения на пътя и прочие идиотизми!!!
40
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
с тези безумни закони които се менят всеки месец ГЕРБ направи така че на всеки шофьор му се вменява че е потенциален престъпник
39
4
 
14
 
! Отговори
Гечо преди 5 години
Някъде в България вече сняг не пада, зима няма те искат задължителни зимни гуми. ***, жалки лобисти сте дами и господа!
38
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако въведат задължителни зимни гуми, то взимам най-евтините на пазара, а може и 2 употреба и целогодишно с тях!
37
1
 
27
 
! Отговори
ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ преди 5 години
ТЪЗ ПРОСТОТИЯ Я ПРИЕХТЕ МНОГО ОТДАВНА ОЩЕ СЛЕД КАТО АВТОБУСА С ДЕЦАТА ОТ ЛИМ ГИ ИЗБИХТЕ СЕГА ПАК СЪЩАТА ПРОСТОТИЯ ....ИМАШЕ ЗАКОН ЗА СТАРА ПЛАНИНА СЕГА ПАК ПРИЕМАМЕ МЛЕЧНИ И НЕ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ ВИЕ СЛЕДИТЕ ЛИ ВЪОБЩЕ КАКВИ ЗАКОНИ ПЕИЕМЕТА БЕ ФАШИСТИ НЕЙДНИ???
36
0
 
29
 
! Отговори
Любопитен преди 5 години
Хубаво,ама как тея промени ще спрат шведите,които така или иначе нямат книжка,която да им се вземе,не могат да бъдат накарани да платят глоби,не могат да им бъдат конфискувани колите и не могат да бъдат вкарани в затвора?????
35
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко махай тая некадърна сгaн от КАТ докато е време. С тия прoстотии ще загубиш изборите и пак ще скимтиш както през 2013-та.
34
0
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Масонския (сатанинския) свят не предлага нищо добро на хората!