Беден скулптор... А какви бижута в гаража му!

3 модела на Bugatti ще бъдат продадени на търг за $1 милион
31 яну 2019 13:45, Красимир Ангелов
10
Беден скулптор... А какви бижута в гаража му!
Снимка: AutoMedia.bg

Три класически модели Bugatti, които от години събират прах в хамбара на 95-годишния белгийски скулптор Август Томасен, се превърнаха в поредната сензация на търсачите на редки автомобили.

Намерените модели са Type 49 Berline от 1932 г., Type 57 Cabriolet от 1937 г. и Type 40 от 1929 г. Колите били купени от Томасен в края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век, когато цените им падналит значително. И оттогава, според дъщерята на собственика, той станал голям почитател на изтъкнатата марка.

По едно време скулпторът дори направил бюст на Еторе Бугати, който в момента се съхранява в Националния автомобилен музей във Франция.

Томасен често получавал оферти от колекционери, които искали да купят колите, но всеки път отказвал въпреки финансовите си затруднения. В крайна сметка заключил автомобилите в хамбара, като барикадирал вратата с куп торби за пясък за допълнителна защита.

В края на миналата година разбойници проникнали в гаража. Те не успели да откраднат колите, но семейството взело решение - колекцията Bugatti заедно с модела Citroen Torpedo от 1925 г., който също бил заключена с тях, ще бъде продадена.

Автомобилите ще бъдат продадени на търг на 8 февруари в Париж като част от аукциона Artcurial Rétromobile 2019. Очаква се общата им цена да надхвърли 1 милион долара.

Най-ценният модел е Type 57 Cabriolet от 1937 г., циято цена може да достигне 690 000 долара, а Томасен, въпреки преклонната си възраст, вече няма да бъде беден.

Още снимки за уникалните коли вижте в AutoMedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Bugattiредки автомобили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
До читател и анон. 7 преди 5 години
Краско:Внимавах, но от много чалга доста клетки изветряха, за ония сивите става въпрос.
7
0
 
6
 
! Отговори
борислав преди 5 години
Беден,беден ама с три броя Бугати и едно Торпедо в голям "хамбар"Тати през тези години не беше беден ама си купи колело.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"три класически модели"...Някой май не е внимавал в часовете по български език.
5
2
 
13
 
! Отговори
Читател преди 5 години
Краско - ханГар, а не хамБар. Тва да не ти е жито? Четеш ли писанията си?
4
14
 
23
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До МНЕНИЕВежди Рашидов никога не е твърдял, че е беден. Да, вярно е, че има милиони, но ги е спечелил с творчеството си, много години преди да влезе в политиката. Обаче некадърните *** като тебе, понеже нямате акъл да изкрате 10 лв. не ви остава друго, освен да ровите в чуждата паничка и да злобеете.
3
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"барикадирал вратата с куп торби за пясък""който също бил заключена с тях"Краско, крайно време е, да се научиш да пишеш и говориш грамотно.
2
11
 
26
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 5 години
Същия случай има в България - Вежди Рашид - беден скулптор със Стотици Милиони Долари в Банки ???
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Евтин трик и скалъпен търг за да стане хит в мрежата и реклама на тия каруци. Чакал 95г. и решил да ги продаде за да си осигури бъдещето, а пък Земята е плоска и не се върти.