Мъск с обещание: Напълно безпилотна Tesla до края на 2020 г.

Електромобилите на марката получават опция "безопасен сън"
26 фев 2019 17:15, Красимир Ангелов
20
Мъск с обещание: Напълно безпилотна Tesla до края на 2020 г.
Снимка: AutoMedia.bg

Във време, в което водещите автомобилни концерни все още не са готови с напълно автономни автомобили, от Tesla обещават да предложат "съвършения автопилот" до края на 2020 г. Проблемът обаче е, че той няма да може да се използва.

Пред списание Fortune изпълнителният директор на компания Илон Мъс заяви: "През 2020 г. нашите автомобили ще могат да дойдат и да ви вземат от паркинга и да ви закарат до крайната точка на пътуването ви без никаква намеса от ваша страна".

Именно Tesla е един от пионерите при използването на автопилот, но това не минава без проблеми. През 2016 г. във Флорида катастрофира Tesla Model S, който се движеше на автономен режим, а шофьорът му Джошуа Браун загина на място. Тогава системите на електромобила не разпознаха пресичащ пътя камион и не успяха да предотвратят сблъсък

След инцидента Департаментът по транспорта на Калифорния забрани на Tesla да използва думата "автопилот" при описанието на системите за безопасност на своите автомобили, за да не възникват илюзии у хората. Съответно компанията престана да тества автономни машини в своя роден щат.

Въпреки това, от есента на 2016 г. колите на Tesla са оборудвани с апаратура, необходима за изцяло безпилотно движение. Тя включва камери за кръгов обзор, ултразвукови датчици и фронтален радар. Засега тази система не работи на пълна мощност, тъй като производителят все още не е завършил програмата за управление.

Другият проблем е, че законодателството все още не е готово за поява на безпилотни автомобили по пътищата. Според Мъск, още догодина в колите на Tesla може да се появи опция "безопасен сън", при която возещите се в машината спят спокойно, докато тя ги превозва. Използването на системата обаче вероятно ще бъде отложено във времето, за да може да бъдат разрешени законовите пречки пред използването на автономни превозни средства.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
име преди 5 години
мъск беше обещал и че ще заживее на Марс...
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А можеш ли да се сетиш в колко български села няма и шахти... Аз съм в Канада. Ако си мислиш, че тук навсякъде е с канализация, лъжеш се ;))) Зимата особено септичните ями са трагедия, понеже съдържимото замръзва и преливат понякога ;)))Не осъзнавате какви ги говорите и сами се набутвате ;)))
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в едно село в Сибир откриха тържествено канализационна шахта.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В САЩ във всеки един момент на пътя има поне 300 000 камиона. Можеш ли да си представиш за какви заплати става дума. Ако имаше реален действащ автопилот няма сила, която да спре използването му. Законите ще бъдат преправени точно за 2 часа и ще бъдат приети поправките за още 2. В момента НЯМА ДЕЙСТВАЩЮ АВТОПИЛОТ който да е способен дори и на половината на това, на което е способен човешкия мозък. В някои направления може и да го надминава, но ВСЕ ОЩЕ НЕ МОЖЕ ;)))Иначе Тесла си е тесла ;)
12
3
 
4
 
! Отговори
Атакист преди 5 години
Електрическите Волги са много по-добри от Теслите.
11
2
 
5
 
! Отговори
Влад преди 5 години
В първия момент прочетох "безплатна"...
10
4
 
6
 
! Отговори
Ангел преди 5 години
Теслата и в момента е безпилотна и можеш да си спиш спокойно въпреки ,че е незаконно !Проблема с безпилотните коли не е в колите а в законодателството.В никоя държава няма дори проект на закон за движение по пътищата който да регламентира колите без шофьори. Има много хляб да изядем докато се реши при евентуално ПТП кой е виновен ,Шофьора или самоуправляващата се кола!
9
4
 
8
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Абе, дето се вика, че се размазаха много народ с тея Тесли, се размазаха.Ама как да го направят без проба грешка... Някой ден ще са безгрешни, но не й сега.То това е като компютъра, ако не е проба грешка, сега и интернет нямаше да го има, нямаше да имаме и мега смартфоните.......... много неща нямаше да имаме.Какво , вие да не си мислите ,че вашите телефони са на 100% защитени като Теслата?:)
8
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много са ми смешни епълфеновете и теслафеновете как приемат това, в което вярват за истина ;)))
7
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тоя под мене:Ами то това тогава не е автопилот бре. Щом не може да управлява автомобила без човешка намеса не е автопилот. Маркетингова глупост е тогава. Което значи, че колите на Тесла НЯМАТ АВТОПИЛОТ.
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 4Автопилота не решава нищо, този сам си е виновен, че не знае как се ползва. За да го ползваш, ръцете постоянно трябва да са ти на волана защото автопилота към момента не разпознава всички пътни обекти както в случая с бетонния разделител и се налага ръчна намеса. Доколкото четох, преди сблъсъкът, този не е държал волана повече от шест секунди, при положение, че като го пуснеш, автопилота веднага ти пищи да си върнеш ръцете обратно на него.
5
7
 
12
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
Каква Волга бе клоун, не виждаш каква пародия е автопилота на Тесла?Пиши в гугъла "tesla autopilot crash" и чети романа с катастрофи да видиш хубаво бoклyкa на идолата. Най мразя такива фенчета като тебе, като коне с капаци сте.
4
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"от Tesla обещават да предложат "съвършения автопилот" до края на 2020 г."Миналата година Уолтър Хуанг- инженер на Епъл и шофьор на Тесла загина 6 секунди след включването на автопилота. Автопилота решава да забие колата в мантинелата,а сега бай ви Илон щял да направи напълно самоуправляваща се катафалка. В това нещо бих се качил само ако съм решил да слагам край на живота си.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ужаст!
2
1
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Напълно...автоматична и безопасна...тесла;мечтата на всеки нашенски...дърводелец.
1
9
 
16
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 5 години
За обещанието вярвам. Но эа теслата, въобще