Volvo ограничава скоростта. Експерти - безсмислено е

Според специалистите подобно решение е изцяло маркетингов ход
18 мар 2019 16:15, Красимир Ангелов
22
Volvo ограничава скоростта. Експерти - безсмислено е
Снимка: Volvo

Преди дни шведският производител Volvo обяви, че през 2020 г. ще ограничи максималната скорост на всички свои нови автомобили на 180 км/ч. От компанията посочиха като причина постигане на максимална сигурност (нулева смъртност) за возещите се в колите на марката хора.

Изявлението на Volvo предизвика доста спорове и коментари - както сред феновете на марката, така и сред автомобилните експерти. Именно последните са на мнение, че подобно намаляване на максималната скорост не представлява решение на проблемите с безопасността, а и изцяло маркетингов ход от страна на компанията.

Според експертите в наши дни повечето производители ограничават скоростта на своите модели в рамките на 250 км/ч, но това по никакъв начин не се отразява на статистиката за пътно-транспортни проишествия. Причината е, че катастрофите рядко се случват при подобни скорости, поради простата причина, че голяма част от шофьорите никога не развиват дори 200 км/ч. Съответно, ограничението от 180 км/ч няма как да повлияе на статистиката.

"Повечето инциденти, до които се стига заради превишена скорост, се случват в градски условия, където ограничението е много по-малко. Дори при пътуване извън града достигането на 180 км/ч е много рядко, така че това не е решение", коментират експерти

Според специалистите, причините за високата смъртност на пътя трябва да се търсят не само при превишенията на скоростта. Големи проблеми са още шофирането в нетрезво състояние, както и отвличането на вниманието от пътя.

Още новини за автомобили четете в AutoMedia.bg


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
До 21 преди 1 месец
Добре се самоописваш, но нормалните хора не сме като теб.
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По Българските “аутобани” тази скорост е просто смешна. При нас бай гъзар иска да е пръв, да светка, да натиска, да се тупа в гърдите колко е по по най. Много голяма част от българската младеж е такава , компенсира или за липсата на мозък или за липсата на пари и внимание на родителите си. Други са си просто любители на екстремни спортове. Докато не се вкарат камери и автоматично санкциониране няма да се оправи това поведение. Най добре е и да има обособени места за “гъзареене” на горните групи
20
2
 
4
 
! Отговори
Боби62 преди 1 месец
....тогава ще има по- малко разбити семейства и по- малко смърт по пътищата! От нас зависи.....
19
2
 
4
 
! Отговори
Боби62 преди 1 месец
Живота не е филм! В него втора серия НЯМА! Да летиш с над 180 км. по пътищата е меко казано .....безумие. Според мен не ограничението в скороста на една кола ще реши проблема с катастрофите по пътищата. Проблема ще се реши тогава когото осъзнаем, че ние шофиращите държим съдбата си в своите ръце, нашата а и тази на другите седнали зад волана. Когато разбереме, че не сме безсмъртни, че не сме шотландски бойци, когато станем безкомпромисни към летящите в дучичките отговорност и самодисциплина
18
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
волво открай време са машинки за скучаещи домакини, но вече са се видио-тили напълно
17
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия със стикерите бебе в колата хвърчят със 150, защото или бебето не е в колата, или бързат за маникюр.
16
3
 
11
 
! Отговори
До Стоян преди 1 месец
Не е точно така. Има доста системи които предотвратяват удар, намалят, спазват дистанция и прочие. Естествено няма ги на Вектрата, ама там пък 'карача' е най-добрия и може да обясни на всеки как тия системи са за неможещите и т.н.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен12
шабан шаулич си караше със 180 по германските магистрали, ама го нацепиха отзад.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1.9 TDI
кви самолети между перник и софия бре винкел?
13
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проста работа - ако човек е достатъчно умен, че да не му трябва да се движи с над 180км/ч, ще си купи Волво. Умните хора не правят катастрофи. Резултат - нулева или близка до това смъртност с Волво. После рекламна кампания с това постижение и увеличени продажби.

На който акъла му е до там, че да му трябва да се движи с 200 и повече, да си купи друга марка.
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Факт е че скорости над 130-140 км/ч ЛЕГАЛНО могат да се развивт единствено на аутобаните в Германия. Друг факт е, че именно на немските аутобани смъртността е изключително ниска.
Така че тея от Волво или да ограничат макс. скорост на 140км/ч или изобщо да не се занимават с глупости. А на извънградско, ако не те слуша главата и с 140 ще се претрепеш.
11
11
 
5
 
! Отговори
асен преди 1 месец
Нали знаете, че "шведския производител Волво" е маде ин Чайна? Айде успех.
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това обрича на глад минку рушвета, който е виден български експерт по всичко.
9
4
 
20
 
! Отговори
1.9 TDI преди 1 месец
Ограничил съм си голфа на 350 км/ч хардуерно, че почва да пречи на самолетите
8
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И волвото заприличало на Ауди
7
14
 
9
 
! Отговори
До Факт преди 1 месец
Абе в България 80% от "задкурмилните устройва" са психично увредени или безмозъчни, така че не очаквай да спазват правилата или хубав път да ги спаси!
6
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако катастрофирате със 179 вместо с 250 ще сте просто малко по-красив труп. Фрактурите по тялото ще са примерно 20 вместо 40!!! Когато от Волво ми демонстрират как шофьор се забива в бетонна стена със 170 - 180 и оцелява ще повярвам в 0-та смъртност
5
3
 
18
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
По цял свят много отдавна разбраха, че как се шофира зависи от контрола за спазването на правилата и състоянието на пътищата, само в България, онези 80% продължават да говорят за "задкормилното устройство".
4
17
 
5
 
! Отговори
са преди 1 месец
Ограничаваш на 120 извънградско и 50 градско със софтуер и всичко се решава!
3
5
 
13
 
! Отговори
шифиор преди 1 месец
Като гледам всеки 5-ти кара със смартфон или таблет пльоснат връз волана криволичат с 60 по магистралата ужас тия пък с ъс стикерите за бебе на борда фърчат 150, луда работа