Идея: "Гражданска отговорност" може да скочи със 700%. Кога?

Обсъжда се в застраховката да пишем кой кара колата ни
13 май 2019 09:10, Александър Попов
170
Идея: "Гражданска отговорност" може да скочи със 700%. Кога?
Снимка: Булфото, архив

По-скъпа ще бъде полицата за шофьорите, които са причинили катастрофа, ако застраховател е изплатил обезщетение по "Гражданска отговорност", както и за сериозни нарушения като превишение на скоростта с поне 50 км/ч. В първоначалния вариант се предвиждаше “малус” и за превишение на скоростта с 10 км/ч. Повечето нарушения на пътя няма да водят до завишаване на цената на застраховката. Това е една от идеите, които обсъждат експертите от Комисията за финансов надзор (КФН), пише "Труд".

Целта е от 2020 г. да бъде въведена системата "бонус-малус" за цената на "Гражданска отговорност". В резултат изрядните шофьори ще купуват по-евтина полица, а нарушителите – по-скъпа.

Засега идеите са "бонусът" за изрядните шофьори да бъде до 30% от цената, а "малусът" за нарушителите – до 700%. Завишението на цената от осем пъти и полиците от 2400 лв. ще важат само за най-тежките случаи като например убийство на пътя след употреба на алкохол.

Друга идея, което се обсъжда е в застраховките да записваме имената на хората, които може да карат колата ни. Вече е решено да отпадне обсъжданият през миналата година вариант при продажба на автомобил натрупаните наказателни точки, или т.н. "малус", да вървят с него.

При извънредни ситуации, например ако собственикът на колата си счупи крак или се напие, всеки ще може да кара колата му, нищо, че предварително не е бил записан в полицата. Но условието е през това време собственикът на колата да се вози в нея. Има и идея да бъдат предвидени случаи, при които някой страничен човек кара колата без собственикът да се вози, но все още не е уточнено как да стане това.

Ако семейният автомобил се кара от двамата съпрузи, имената им ще трябва да бъдат записани в полицата. А цената на "Гражданска отговорност" ще се определя от провиненията на пътя на съпруга с повече нарушения.

За колите на транспортни фирми, които се карат от много хора, правилата ще бъдат различни и в полиците няма да се пиша имената на всички шофьори.


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
1
 
! Отговори
Тото Карфичков преди 1 месец
До Анонимен
Хем е супер екологично.
148
0
 
5
 
! Отговори
Мемет Мустафа преди 1 месец
А може ли всички да каране без ГО
147
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Редно е бонусът да е също до 700% като малуса. А иначе какво излиза бонус до 30% а малус до 700%. Не се наядоха тези застрахователи!
146
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Замислям се да направя бизнес с каручки. Така в София ще можем да препускаме свибодно, няма такси, няма мигачи, няма проблем ...
1000лв за ГО тези нормални ли са?
Въпрос: може ли Шопето да го превърнем в Дивия Запад и да си паркирам коня пред мола?
145
1
 
9
 
! Отговори
през просото преди 1 месец
700 е малко , едно 7000 или дори 70000 % от утре да е , и най важното да намали заплатите от 200 евро на 80 евро месечно .........че много мобилни станахте крепостните селяни .
144
0
 
1
 
! Отговори
практика мислител преди 1 месец
До Анонимен
така се прави излишък
143
0
 
2
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 месец
Ами колите под наем кой ги застрахова и за колко ? А такситата ? А камионите дето ги карат знайни и незнайни кой ги застрахова ?
142
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
През 2015 година застраховката ГО на колата ми беше 176 лева, а тази година е 329 лева, т.е. почти двойно повишение. Сега ще става над 1000-2000 лева. Няма друго обяснение, освен, че ГЕРБ крадат като за последно преди да ги изритаме от властта.
141
2
 
14
 
! Отговори
Е колко пъти преди 1 месец
Толкова сме прости, че управляващите с една стръв ни хващат по няколко пъти. Колко пъти се вдигна застраховката минала година заради тоя фалус ?! Нещо работи ли от тая схема -НЕ ! Сега пак ще си говорим и пак ще я вдигнем, ама пак НИЩО няма да направим. На есен може пак да почнем обсъждания и пак може да си поцоцаме още малко от простия данъкоплатец, а че нищо няма да стане- няма, ама нали си я вдигаме....
140
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ненаядоха се ГЕРБ и това си е. Данък МПС ми го вдигнаха 15,7 пъти. Застраховка ГО ми скочи вече веднъж тази година с 44%, а сега ще скача в пъти. Каското и то ми се вдига, вместо да намалява с увеличаването на възрастта на колата. Грабеж отвсякъде, а насреща нищо.
139
0
 
12
 
! Отговори
До 136 ? преди 1 месец
Карай си като нормален човек и пак ще ти вдигнат цената.
На мен гражданската отговорност миналата година ми беше 221 лева, а тази година 329 лева. Нарушения нямам, плащания по застраховката нямам и никога не съм имал. Следващата година очаквам ГО да ми е вече 450 лева, но ти ще си доволен, че плащаш само толкова, а не 2000-3000 лева!!!
138
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това са кражби на Г.рберастката С
137
1
 
16
 
! Отговори
ганев преди 1 месец
Застраховане - това е една безмислена дейнстост с цела крадене на пари и нищо повече. Велики реклами и приказки какви ли не. Едно от най-вредните неща е т. нар. ЗАДТРАХОВАНЕ....Частната фирма прави застраховка а полицая проверява - що е то ? .....Понятието /ЗАДЪЛЖИТЕЛНА/ гражданска отговорност - ТРЯБВА ДА ОТПАДНЕ.....
136
12
 
3
 
! Отговори
? преди 1 месец
Ми не правете нарушения, карайте като нормални хора и няма да ви вдигат цената. Само днес прочетох поне 5 новини за блъснат хора от такива дето си мислят че всичко им е позволено.
135
13
 
8
 
! Отговори
младост 6 преди 1 месец
Свиквайте господа-другари,в "белия"свят е така . Всичко е много скъпо и доходите в най-добрия случай са равни на разходите,колкото и да са големи. Ако не ви аресва,отивайте в Африка или Бангладеш за да не се харчите!
134
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе тия гербавите наистина си чакат тоягите!
Няма такива алчни крадци!
133
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес декларирам кои хора ще шофират колата и я застраховам, а утре я продавам или се появяват и други хора, които ще я шофират. Какво правим тогава с тази измислена застраховка? При това е ясно, че колкото повече хора декларираш, че ще шофират колата, толкова повече ще плащаш за Гражданска отговорност, а реално рискът не е по-голям. Всичко е насочена да плащаме все повече и повече, а насреща нищо повече не получаваме.
132
0
 
10
 
! Отговори
До 130 преди 1 месец
Съгласен съм с теб, но това означава, че бонус-малус не може да има, защото не автомобила извършва нарушенията, а шофьора.
131
1
 
16
 
! Отговори
АЗ преди 1 месец
ЗАТОВА НЯМАМЕ ПОЛИЦИЯ, А САМО КАТАДЖИИ ЗАД ВСЕКИ ХРАСТ И БЕЗМИСЛЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ! ЦЕЛТА ИМ Е ДА НЕ ОСТАНЕ ШОФЬОР БЕЗ НАЛОЖЕНА ГЛОБА! ТАКА ТАЗИ РЕКИТЬОРСКА СТРУКТУРА РАБОТИ В ПОЛЗА НА ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ!!!
А И НЕ МОЖЕ ЗА ЕДНО И СЪЩО "НАРУШЕНИЕ" ДА СЕ ВЗИМАТ ПАРИ 2 ПЪТИ! ЕДИН ПЪТ ГЛОБА И ВТОРИ ПЪТ ВИСОКА ГРАЖДАНСКА! СПИ НАРОДЕ, СПИ!!!
130
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"А аз се чудя защо Гражданска отговорност не се прави за всеки шофьор който е на пътя, а продължават да намесват колите все едно те са граждани...???"

Има прецедент в ЕС и издадена директива, всяка кола да има застраховка, която важи "дори щофьорът да не е вътре". Поинтересувай се. Случаите са, когато колата ти седи на паркинг, гръмне и отнесе 10 човека. Или откраднат колата ти и с нея сгазят 50 пешеходеца. Или когато дадеш на някой без книжка/застраховка да кара и той утрепе деца.