Задължителни автоматични спирачки за новите коли в Япония

Промяната ще се въведе от ноември 2021 г. заради зачестилите пътни инциденти
18 дек 2019 12:10, Ния Христова
9
Задължителни автоматични спирачки за новите коли в Япония
Снимка: Pixabay

Япония възнамерява да задължи всички местни автомобилостроители да оборудват новите си модели или модернизираните с автоматични спирачки, съобщи БТА. Промяната ще се въведе от ноември 20121 и е заради броя пътни инциденти, които са причинени от възрастни шофьори.

Министерството на земеделските земи, инфраструктурата, транспорта и туризма възнамерява да приложи и по- строги стандарти за системите на този вид спирачки. Стандартите ще трябва да съответстват на международните стандарти на ООН, които ще влязат в сила следващия месец.

Министърът на транспорта Кацуйоши Акабакоментира пробелма с катастрофите причинени от възрастни шофьори. Той предупреди и за възможността за катастрофи причинени от прекалено голямото отдадено доверие на автоматичните спирачки и призова за внимателно шофиране.

Новите правила ще важат за новите автомобили и подобрени стари модели, които се произвеждани в Япония и ще се продават от ноември 2021 г. Колите, които вече са на пазара имат срок до 2025 г. да се оборудват с автоматични спирачки.

Чуждестранните автомобилостроители ще трябва да оборудват новите си модели до юни 2024 г., а вече съществуващите до до юни 2026 г. По данни на министерството 80% от новите автомобили вече са оборудвани с автоматични спирачки.

За автоматичните спирачки се използват радари, които засичат други автомобили и обекти пред тях. Те предупреждават шофьора за опасност от сблъсък и товага спирачките се прилагат автоматично. Системата не работи, ако камерата, която е инсталирана в колата не разпознава обекти или хора в тъмното, както и ако шофьорът настъпи педала на газта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
PASSAT преди 4 години
Имам такава система в колата и е страхотна. Индустрията е осъзнала, че повече няма какво революционно да се направи при системите за пасивна безопасност, затова усилията са в системите за активна безопасност. Колите стават все по-добри и безопасни.
7
2
 
6
 
! Отговори
Сър Джон преди 4 години
Имам я тази система в колата си и да , има радар НО НЯМА НУЖДА от КАМЕРА . Радара прави засичането на колите отпред и задейства спирачките . Когато колата пред мен спре рязко ми светва знак на дисплея и спирачките автоматично се задействат .Спаси ме няколко пъти.Последното изричение на статията е пълен ХАОС . Щом РАДАР засича кола или обекти за какво е камерата . И ако камерата не разпознава хора и обекти В ТЪМНОТО или мъгла , как това пречи на РАДАРА да ги засече и да задейства системата .
6
0
 
6
 
! Отговори
20121 преди 4 години
Е до 20121 има много време току виж вече няма да са нужни коли
5
0
 
6
 
! Отговори
аз преди 4 години
Това е планиране: "Промяната ще се въведе от ноември 20121 и ..." могат си го японците ;)
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И мр...ъсна е м.ръ..сна дума :D
3
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази автоматиката няма да намали инцидентите, ще ги увеличи, поради непредвидено и рязко намаляване на скоростта, както и изнервени шофьори натискащи *** за газ, за да предотвратят излишен спирачен път. Ще стане с като с недомислените копчета по светофарите - откакто ги сложиха народа минава масово на червено.
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ехеее до 20121 година има толкова време, че дори редакторите тук може да се научат да пишат.
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е тъкмо кат за у нас...и край на джигитите по пътя!