Да карате зад снегорин: Как да се случи и безопасно ли е?

Не печелите време, ако го изпреварите, но пък трябва да държите дистанция
28 дек 2019 14:00,
14
Да карате зад снегорин: Как да се случи и безопасно ли е?
Снимка: архив Булфото

Колкото и да искаме снегорините да свършат своята работа на пътя, тяхното присъствие там кара някои шофьори да бъдат несигурни. Често водачите не знаят как да действат, ако им се наложи да карат зад почистващата машина.

Когато забележите снегорин, осигурете място за преминаването му и не изпреварвайте рисковано, тъй като така можете да попречите на работата му. Поддържайте дистанция. Ако се приближите твърде близо зад почистващата машина, автомобилът ви ще бъде напръскан със сол и пясък от разпръскващата система. Така видимостта ви ще се намали и освен това може да останат драскотини по боята и стъклото на автомобила ви, пише Automedia.

Мнозина мислят, че зад почистващата машина пътят вече не е заледен. Това е само донякъде вярно. Не трябва да се забравя, че докато солта подейства и разтопи заледените части от пътя, трябва да мине малко време.

При изпреварване на почистващата машина имайте предвид, че почистеният сняг образува преспа в края на шосето. При преминаването й внимавайте в нея да попаднат възможно най-малък брой гуми наведнъж.

Когато се движите зад по-бавен автомобил, а срещу вас се задава снегорин, имайте търпение и изчакайте да се разминете. Минете възможно най- в дясно, за да избегнете опасност от удар и да осигурите на лопатата достатъчно място.

Шофиращите стъпаловидно снегорини на магистралата не трябва да се задминават. Зад тях ще пътувате по-бавно, но със сигурност върху почистена настилка. Изпреварването е опасно, тъй като разстоянието между греблата им е малко. И тук трябва да се вземат предвид разпръскваните пясък и сол зад снегорините.

Според експерти с изпреварването на снегорин не печелите време, тъй като при движение по непочистен път, скоростта пада.

И на последно място, мислете когато паркирате. Ако не оставите достатъчно място на снегорина да премине, не се оплаквайте, че вашата улица не е почистена.

Вижте новините от автомобилния свят в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Честно казано хич не ми пука за разни точки и драскотини по боята на колата. И с тях си върви.
13
0
 
6
 
! Отговори
До 12 преди 4 години
Колега, измини 5-6к км по пътищата наръсени с чакъл през зимата и ще те питам дали ще имаш само 1-2 точки от камъчета.Химията се измива лесно дори само с вода,а пораженията от пясъка се отстраняват само при бояджия(много по-скъпо от редовното измиване).
12
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 11Не съм много съгласен - ръсенето на химия води до скоротечна корозия и бракуване на по-старите автомобилчета. И съответно до купуване на нови доказано по-боклучиви. За някои е далавера, но не и за обикновените граждани. Кла с леки точки от някое камъче може да се кара и е сигурна, но кола с напреднала корозия не е оферта.
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Два пъти съм пребоядисвал преден капак и странични панели заради разминаване със снегорин,който мята чакъл,а предното стъкло става на решето.Пясък и чакъл не трябва да се хвърля по първокласни пътища,където се кара с 90-100км/ч,като например София-Варна.Има си химия предназначена за тези цели.Това си е чист песъкоструй за колите ни.Освен това баластрата,изхвърлена от машините,месеци наред хвърчи по колите ни до лятото и целите стават за пребоядисване,закрива страничната маркировка и т.н.
10
16
 
11
 
! Отговори
Преял Гербав преди 4 години
Аз като падне снега, вадя G-класата 6x6 и пак карам със 180 в града... боли ме гегатаПАЛЦИ ГОРЕ ЗА НАЙ-БОГАТИТЕ!!!
9
2
 
13
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Зад снегорин не се кара никога, но виж зад линейка и пожарна - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Аз да не съм балама.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре е да караш след снегорин или да се разминаваш особено когато вместо пясък най често ръси баластра с камъчета!Оставаш без преден джам!Два пъти ми се е случвало!После търси арменския поп да му се жалваш
7
2
 
9
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
до Тео,***, иронизирах тоя който е поставил тази снимка в статията.То няма сняг- ти зад него ще се тътриш ли?Разбира се, че има сериозни снегове и навявания и заледявания където най- добре да си зад снегорина.Карал съм към Силистра...роторни машини чистят 1 метър сняг по платното и го хвърлят на 10 метра в нивите.Правят тунели и всички автомобили са след тази машина.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до Тео, ***, иронизирах тоя който е поставил тази снимка в статията. То няма сняг- ти зад него ще се тътриш ли? Разбира се, че има сериозни снегове и навявания и заледявания където най- добре да си зад снегорина. Карал съм към Силистра...роторни машини чистят 1 метър сняг по платното и го хвърлят на 10 метра в нивите. Правят тунели и всички автомобили са след тази машина.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега пък къде да търсим снегорин в тая суша?
4
4
 
12
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Това са съвети, които не са меродавни за Бай ***. Той е над тия неща, както си личи от коментарите. То и за това следващата канавка е негова и сме на второ място след Румъния по смъртност от катастрофи в ЕС. Едно знам - зад снегорина ще ми е много по-спокойно, и ако съм първа кола и оставя дистанция пет коли до снегорина, за да не ме осоли ще се намерят на секундата десетина *** да ме изпреварят и да се мушнат.
3
7
 
4
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 4 години
Направо ще се залепя зад такъв снегорин на снимката, където пуснал греблото при киша 2 санта и няма да мърдам!Смешници!
2
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да караш след снегорин едва ли е опасно, колкото това да те управлява крадлив, некадърен, милиционер, пожарникар, разтривал ушаците на тодора.
1
5
 
27
 
! Отговори
zeus преди 4 години
Ако в София видите снегорин с пуснато гребло ходете да пускате тото ;)