Съмнявате се за манипулиран километраж, как да го разпознаем?

"Майсторите" винаги оставят следи
22 яну 2020 16:30, Нели Христова
130
Съмнявате се за манипулиран километраж, как да го разпознаем?
Снимка: Pixabay

Според статистиката в Германия всеки трети продаден автомобил е с манипулиран километраж. Можем само да гадаем каква част от тези коли, както и от пристигащия „нов внос“ от Италия и други европейски държави в България е с редовни показания. Но "майсторите“ оставят следи.

Играта е като на котка и мишка. Производителите непрекъснато подобряват софтуера в автомобилите си, който трябва да ги предпази от манипулации. Но мошениците намират вратички само след няколко дни. Според експерти купувачите са в лоша позиция, тъй като измамите се откриват трудно.

Но начини има.

Манипулираният километраж трудно може да бъде доказан технически, но добро проучване и внимателна експертиза на автомобила помагат за откриване на скритите километри.

Какво може да направи всеки? Проверете внимателно всички документи, с които върви автомобила. Всеки автомобил трябва да има актуален документ от технически преглед. На него към момента на извършване на прегледа се отбелязват и изминатите километри. Така на база на стари прегледи може да се възстанови изминатата дистанция. Фактурите от ремонти по правило също съдържат информация за пробега. Същото важи и за сервизната книжка.

При някои автомобилни производители по номера на шасито може да бъде проверена пълната техническа история и обслужване на даден автомобил. В този смисъл допълнителна сума за преглед в оторизиран сервиз винаги си заслужава. Ако продавачът отказва категорично такъв преглед, откажете се.

Проверете внимателно автомобила. Поглед под капака показва кога е извършена последната смяна на масло. Обикновено някъде из моторния отсек виси бележка кога и на какъв пробег е налято новото масло. Тези данни трябва да съвпадат с останалите документи.

В салона също може да има следи. Износването може да ви подскаже дали километражът е реалистичен.

Още по темата четете на сайта на Automedia.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Затова трябва да се награждава с парична награда човек, ако издаде шефа си, че нарежда да се манипулират километражите.
7
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяка кола на старо купена от автокъща е със манипулиран килочетраж. От това печели този бизнес.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С обикновен OBD bluetooth адаптер се вижда веднага дали е презаписвано, друг вариант в официалния представител на марката.
5
1
 
36
 
! Отговори
Свободен българин преди 4 години
И сервизни книжки се правят, особено за по-скъпите автомобили. С печати, прегледи и т.н.
4
3
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Можеш да разбереш до 5-6 години дали е преврътан километража-а това са само 11 000 бройки на години продадени,а останалите над 10 г ,които са над 150 000 броя на година и някой са пета-шеста ръка,акма хич,не моеш ги разбереш.
3
1
 
22
 
! Отговори
Хазарта преди 4 години
Немска бабо, джипът е счупен....
2
1
 
68
 
! Отговори
Discovery преди 4 години
Повечето автомобили и то спортни са карани от пенсионирани баби, главно съб и нед за да ходи да си напазари и през останалото време колата е седяла в покрит гараж с отопление, няма страшно... всичко е ток и жица...
1
9
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако е направено както трябва няма как.